REKLAMI GEÇ

Verem tehdit olmayı sürdürüyor

Verem tehdit olmayı sürdürüyor

Tüberkülozun önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr.İbrahim Demirciler, Denizli’de 2013 yılında 105 yeni tüberküloz hastası tespit edildiğini yıl içinde 147 hastanın takibinin yapıldığını belirtti.

/ DENİZLİHABER / 24 Mart 2014 Pazartesi, 15:05

Halk Sağlığı Müdürü Dr.İbrahim Demirciler, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de 2012 Yılında Verem Savaş Dispanserlerine kayıtlı toplam Tüberküloz vaka sayısının 8 bin 727 (% 59) Erkek, 5 bin 964 (% 41) kadın olmak üzere toplam 14 bin 691 kişi olduğunu bildirdi. Bunların % 92’sininyeni tüberküloz, % 8’inin ise önceden tedavi görmüş hastalar olduğunu belirten Demirciler, “Akciğer tüberkülozu damlacık çekirdeğinin inhalasyonu yoluyla yayıldığı için bireyi olduğu kadar toplumu da ilgilendiren bir hastalıktır. Son yıllarda tüberküloz basili, ilaçlara direnç kazanarak çok daha ciddi, tedavisi çok daha zor bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Verem basilini almış kişiler ömürlerinin sonuna kadar hastalanmasalar da basille yaşamak zorunda oldukları için, yakın planda veremin ortadan kaldırılması öngörülememektedir. Bununla birlikte “her yıl verem olgularının %70’ini bulmak ve bulunan vakaların %85’ini tam şifaya kavuşturmak” şeklinde DSÖ tarafından ortaya konan tüberküloz kontrol programı ile 2050’li yıllarda Tüberkülozun bertaraf edilmesi hedeflenebilmektedir” dedi.

TEDAVİ SÜRESİ EN AZ 6 AY, TEDAVİ EDİLMEZSE!
Tedavi edilmeyen Tüberküloz hastasının 1 yıl içinde 10-15 sağlam kişiye hastalığı bulaştırma tehlikesi olduğunu belirten Dr. Demirciler, “1993 yılında Dünya Sağlık Örgütü ( DSÖ) tüm dünya ülkelerine DOTS (Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisini önermiştir. Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) hastalara her doz ilacın, bir görevli tarafından bizzat içirilmesi ve kayıt altına alınmasıdır. Denizli’de 2001 yılından beri DGT başarıyla aile hekimleri işbirliğiyle uygulanmaktadır. Verem hastalığı günümüzde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavi süresi en az 6 aydır” diye konuştu.

TÜBERKÜLOZ NASIL BULAŞIR?
Tüberkülozun bulaşma şekilleri hakkında da bilgi veren Demirciler, “Tüberküloz mikrobunun yayılmasında sebep tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalardır. Öksürme, hapşırma, konuşma sırasında ortama yayılan damlacıklarla hastalık bulaşır. Tüberküloz, en çok akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda hastalık yapabilir Aşılamanın koruyucu potansiyeli olmakla birlikte özellikle 0-5 yaş grubu çocuklarda, hastalığın menenjit ve benzeri diğer ölümcül şekillerinin gelişmesine mani olduğu kabul edilmektedir. BCG aşısı 2 ayını doldurmuş bebeklere yapılmaktadır” dedi.

TÜBERKÜLOZUN BELİRTİLERİ
Tüberkülozun belirtilerinin gece terlemesi, göğüste ağrı, ateş, inatçı öksürük olarak ortaya çıktığını ifade eden Demirciler, bu belirtileri taşıyan ve özellikle 3 haftadan daha fazla öksürüğü olan hastaların en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini vurguladı. Demirciler, tüberküloz tedavisinin ücretsiz yapıldığını da sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı