REKLAMI GEÇ

Yaz aylarında bu hastalığa dikkat

Yaz aylarında bu hastalığa dikkat

PAÜ Hastanesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Selçuk Yüksel ve Dr. İlknur Girişgen, yaz aylarında artış gösteren zehirli ishal ve ona bağlı gelişen ölümcül hastalık; Hemolitik Üremik Sendromu hastalığına dikkat çekti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Haziran 2018 Salı, 15:34

Dr. İlknur Girişgen, son 15 gün içinde; Isparta’dan 2 Afyon’dan 1 Denizli merkezden 1 çocuğun, zehirli ishale bağlı hemolitik üremik sendrom nedeniyle yoğun bakımda tedavi altına alındığını söyledi.

Dr. Girişgen, “Hemolitik üremik sendrom en sık toksin üreten E. Coli denilen mikrop tarafından oluşabilmektedir. E. Coli kanlı ishal yanında bazı bireylerde akut böbrek yetmezliğine ve kan hücrelerinde yıkıma yol açmaktadır. Ölümcül olabilen bir hastalık olan hemolitik üremik sendrom erken ve uygun bir tedavi ile iyileşebilir. Ancak, çocukların bir kısmında ölüm, kalıcı böbrek hasarı ve hipertansiyon gibi arzu edilmeyen durumlarda olabilmektedir. Geçen hafta Elif Akşit isimli 14 aylık kız çocuğu kanlı ishal, kusma şikayetleri ve böbrek fonksiyonlarında bozulma nedeni hastanemiz Çocuk Nefroloji bölümü çocuk yoğun bakım servisine kabul edildi. Takibinde hastanın idrar çıkışı durdu, böbrek yetmezliği gelişti. Kan hücrelerinde yıkım da mevcut idi. Hemolitik üremik sendrom tanısı konulan hastaya böbrek yetmezliği, idrar çıkışının olmaması ve vücudunda şişlik gelişmesi üzerine çocuklarda zor şartlarda yapılabilen hemodiyafiltrasyon işlemi başarı ile yapıldı” dedi.

BASİT TEDBİRLER BU ÖLÜMCÜL HASTALIĞI ÖNLEYEBİLİR. ÖNLEM KOLAY, TEDAVİ ZOR!
E. Coli enfeksiyonunun genellikle mikropla bulaşmış ve uygun işlem görmemiş besinin tüketilmesi ya da o besine elle temas edilmesi ile bulaştığını belirten PAÜ Hastanesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Selçuk Yüksel, “Enfeksiyonun kaynağı olabilecek besinler arasında iyi pişmemiş et, pastorize olmamış sütler, taze sebze ve meyveler (özellikle toprak üstünde yetişen domates, salatalık, lahana, ıspanak ve marul vb sebzeler) yer almaktadır. Alınabilecek önlemler; etler iyi bir şekilde pişirilmelidir. Uygun sıcaklık ve sürede pişirildiğinde sebze ve etlerde hastalığa yol açan bakteri ve virüslerin yok edilebilir. Tüm sebzeler, özellikle pişirilmeden tüketilecek olanların akan suyun altında uygun bir şekilde yıkanması gerekiyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı