REKLAMI GEÇ

Yaz hastalıklarına dikkat edin

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Ramazan Canural, yaz mevsiminde artan ishal gibi hastalıklara karşı meyve ve sebzelerin iyice temizlenerek yenmesi, bol bol sıvı tüketilmesi gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 26 Haziran 2007 Salı, 00:00

Yaz mevsimindeki sağlık sorunlarının havanın ısınması, çevre faktörleri ve giyinme şeklinin değişmesi gibi nedenlerle ortaya çıktığını dile getiren Dr. Canural, sıcakların artması ve vücutta yaşanan su kaybından özellikle çocuk, yaşlı ve hamilelerin etkilendiğini belirtti.
 

Canural, “Çünkü bunların vücut direnci daha düşüktür ve daha çabuk zarar görürler. Çevre ısısının artışına vücut terlemeyle tepki verir ve böylece vücut ısısı dayanılabilecek derecelerde tutulmaya çalışılır. Ama bunu yaparken de terlemeyle su ve tuz kaybı olur. Sıcakların artmasıyla ishaller de artar. Çünkü yazın mikroplar daha kolay üreyip, çoğalırlar. Bekletilmiş yemekler, yıkanmadan yenen sebzeler, meyveler ve içme sularıyla kolayca insanlara bulaşan mikroplar, bağırsak enfeksiyonu, yani ishallere neden olurlar. İshale kusma da eklendiği taktirde su kaybı daha kolay oluşur” dedi.

Ateş, ağız ve dilde kuruluk, göz çukurlarının çökmesi, idrar ve gözyaşının gelmeyişi, çeşitli derecelerde şuur kaybının tehlikeli sonuçların habercisi olabileceğini söyleyen Canural, “Dünyada her yıl 2 milyondan fazla çocuk, ishale bağlı su kaybından hayatını kaybetmektedir. Mikropların bağırsağa yerleşmesiyle oluşan ishallerde su kaybı daha azdır. Bunlarda kusma, karın ağrısı, tenezm dediğimiz dışkılama hissinin sürekli olması, kanlı dışkı daha çok görülür” diye konuştu.

Bu tür hastalıklardan korunmak için meyve ve sebzelerin iyice temizlenerek yenmesi, bol bol sıvı tüketilmesi gerektiğini kaydeden Canural, sıcak havalarda mümkün olduğunca dışarıya çıkılmaması gerektiğini de ifade etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı