REKLAMI GEÇ

Zatürreye dikkat

Zatürreye dikkat

Zatürre hastalığının, bebek, çocuk ve yaşlılarda daha ölümcül olduğu belirtildi. Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Ramazan Canural, grip ve benzeri viral solunum yolu enfeksiyonlarının zatürreye zemin hazırladığını belirterek, zatürrenin ihmal edildiği takdirde bebekler ve çocuklarda ölüme yol açabileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 6 Şubat 2008 Çarşamba, 01:00

Akciğer dokusunun iltihaplanması olarak bilinen zatürrenin, bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı meydana geldiğini belirten Uz.Dr. Ramazan Canural, bazı zatürre türlerinde hasta kişilerden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski olduğunu söyledi. Hastalığın çoğunlukla, hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana geldiğini anlatan Canural, “Normal durumda hastalığa neden olmayan bu mikroplar, vücut savunması zayıf düşmüş kişilerde zatürre oluşturur. Dolayısıyla zatürrenin ortaya çıkmasında bulaşmadan çok kişinin vücut direncini kıran risk faktörleri rol oynar” dedi. Zatürreye zemin hazırlayan viral solunum yolları enfeksiyonlarının çok bulaşıcı olduğunu anlatan Uz.Dr. Canural, virüslerin hapşırık ve öksürük ile başkalarına geçtiği gibi ağız ve burun salgılarıyla bulaşmış bardak, mendil, çatal, kaşık, kapı kolu gibi eşyalar aracılığıyla diğer kişilere geçebileceğini belirtti. Zatürrenin en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasında yer aldığını ifade eden Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Canural, özellikle bebeklerde,

çocuklarda, yaşlılarda ve bilinen başka hastalığı olan kişilerde daha ölümcül olduğunu anlattı. Düşük doğum ağırlığı, erken doğum, anne sütü ile beslenememe, yeterli beslenememe, D vitamini eksikliği, düşük sosyoekonomik düzey, kalabalık yaşam koşulları, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, altta yatan kronik hastalıkların varlığı, doğumsal kalp, akciğer ve şeker hastalığı, yetersiz aşılanma, kızamık ve boğmaca aşılarının etkin bir şekilde uygulanmamasının çocuklarda zatürre oluşumunu kolaylaştıran risk faktörleri olduğunu söyledi. Canural, başta sigara olmak üzere hava kirliliği, kış mevsimi ve anne yaşının da hastalığı kolaylaştıran risk faktörleri arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı