REKLAMI GEÇ

Tekkeköy Santrale “Hayır” dedi

Tekkeköy Santrale “Hayır” dedi

Sarayköy’ün Tekkeköy Döşeme mevkiinde kurulmak istenen Tekkehamam Jeotermal Enerji Santrali II (35 MWe) projesi ilgili olarak 19 Aralık günü yapılmak istenen bölge sakinlerini bilgilendirme toplantısı, köylüler ve çevreci grupların yoğun protestosu sonucu yapılamadı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden bilgi vermek üzere gelen görevliler, durumu bir tutanakla imza altına alarak toplantı mahallinden ayrıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Aralık 2018 Çarşamba, 12:42

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından kiralanan saha üzerine Zorlu Hidroelektrik Enerji Üretim A.Ş tarafından yapılması planlanan Tekkehamam Jeotermal Enerji Santrali II (35 MWe) projesi ilgili olarak 18.10.2018 tarihinde saat 14.00’de yapılması planlanan halkın katılımı toplantısı- çevre köylerden katılanların yoğun protestosu ile karşılandı.

Toplantıyı düzenleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü adına toplantıya katılanlar, protestolar sonucu yapılamayan toplantı sonrası hazırladıkları tutanakla “Söz konusu toplantı halkın tepkisi nedeniyle başlayamamıştır. Halk bilgi almak istememiştir. Toplantı sonlandırılmıştır” tespitini yaparak toplantıya son verdiler.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda görev yapan Hande Keskin, Çevre ve Şehircilik Denizli Müdürlüğü’nde görevli Ayşe Aydın ve İdil Uzunoğlu’nun Tekkehamam Mevkii’nde bulunan İnaltı Hamamı’nda düzenlediği bilgilendirme toplantısına çevre köylerinden gelen bölge sakinler ile Tekke, Tırkaz, Kabaağaç, Karakıran, Hasköy ve Gereli köy muhtarları, Denizli’den katılan çevreci gruplar, Sarayköy Çevre Gönüllüleri ve Denizli Barosu Çevre Komisyonu adına Av. Ozan Orpak katıldı.

“NEFES ALMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ”
Toplantı öncesi görüşlerini açıklayan Hasköy Muhtarı İbrahim Demirci, yapılmak istenen toplantının hafta içinde kaymakamlık tarafından tebliğ edildiğini ve tebligat evrakında toplantı konusunun açıklandığını belirtti. Toplantının hiçbir yararı olmayacağını savunan muhtar Demirci, “mahsulümüz düştü. İncir, pamuk, zeytin rekoltesi %50 azaldı. Mevcut jeotermal santraller sonucu oldu bunlar. İklim bile değişti. Geceleri daha soğuk, gündüzleri ise daha sıcak bir iklim oluştu” dedi. İklimin yanı sıra bitkilerin kuruduğunu ve işletme yakınlarında nefes almanın güçleştiğine değinen Hasköy Muhtarı İbrahim Demirci, sulama suyunun kalitesinin kalmadığını, Büyük menderes suyunun giderek daha fazla kirlenmeye başladığını ve Menderes suyunun yetmediği yerde Çürüksu’dan sulamak zorunda kaldıklarını sözlerine ekledi.

BARO VATANDAŞ YARARINA MÜDAHİL OLACAK
Toplantını başlamasıyla müdahil olarak söz alan Av. Ozan Orpak, “Aslında buradaki olay bizce bir çevre katliamı. Çünkü bulunduğumuz bölge, topraklar çok verimli topraklar. Jeotermal enerji ihtiyaç olabilir ama bunlar geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açacaksa bu tür enerjiye karşıyız. Denizli’de, Sarayköy Bölgesinde, Menderes Havzası’nda, Aydın’la birlikte orta noktadaki mevcut JES’ler toprakların ölümüne sebep olacak ve bir daha önlenemeyecek sonuçları ortaya çıkaracak bir noktada” dedi. “Eminim ki Türkiye Cumhuriyeti üzerinde yaşayan hiçbir vatandaş enerjiye karşı değildir. Enerji en büyük ihtiyacımız” diyerek sözlerini sürdüren Orpak, “Ama karşılayacak güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi enerjiler varken toprağımızı ve havamızı zehirlemeye kimsenin hakkı yok. Buradaki vatandaşlar artık zehir solumak istemiyor. Artık doğal yemek ve gıda istiyorlar. Doğal içecek ve su istiyorlar. Bundan sonraki hukuksal süreçte bu konuların tümü gündeme gelecek” diyerek Denizli Barosunun vatandaş yararına işin takipçisi olacağını söyledi.

BİTMİŞ İŞİN TOPLANTISINI YAPIYORLAR
Toplantıda söz alan Menderes Havza İnsiyatifi Denizli Bileşeni Sözcüsü Ahmet Ergun, kendilerinin konuya duyarlı kesimler olarak toplantıyı izlemek üzere katıldıklarını ve yaşanan çevre felaketine ilişkin gelişmeleri gözlediklerini belirtti. Toplantının amacına değinen Ergun,“Grup Şirketi burada Döşeme Mevkii’nde sondaj çalışması yapıyor. Ardından belediyeden 30 yıllığına 340 dönüm araziyi kullanım hakkı olarak alıyor. Bunun dışındaki 5-6 parseli de alabilmek adına çalışmalar yürütüyor. Bu sondajların neticesinde burada bir reaktör, santral kurarak elektrik üretme aşamasına kadar getiriyor. Bununla ilgili de halkın bilgilendirme toplantısı olarak gerçekleşiyor. Bugün resmi bakanlık görevlilerinin gelmesiyle yapılan toplantının içeriği budur” diye konuştu.

Süreci özetleyen insiyatif sözcüsü Ergun “Genelde ÇED raporu var. Bunu hazırlayan çevre birlikleri var. Çevresel şirketler var. Bunlar bu raporu hazırlayıp olumluluk çıkması anlamında çalışmalarını yürütüyor. En son aşamada da halkı bilgilendirerek ‘bu işi yapıyoruz’ demeye getiriyorlar. Bugün o noktayı geçememiş oldular” dedi.

DÇŞİM TOPLANTI TUTANAĞI
Denizli Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Toplantının devam etmemesi üzerine Bakanlık Temsilcileri Ayşe Aydın ve İdil Uzunoğlu “İlimiz, Sarayköy İlçesi Döşeme Mevkiinde Zorlu Hidroelektrik Enerji Üretim A.Ş tarafından yapılması planlanan Tekkehamam Jeotermal Enerji Santrali II (35 MWe) projesi ilgili olarak 18.10.2018 tarihinde saat 14.00’de bildirildiği üzere halkın katılımı toplantısı yapılması için toplanılmıştır. Söz konusu toplantı halkın tepkisi nedeniyle başlayamamıştır. Halk bilgi almak istememiştir. Toplantı sonlandırılmıştır. Tespit ve beyan edilmiştir” açıklaması içeren bir tutanakla toplantıya son verdiler.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu