REKLAMI GEÇ

Özen: 68 ile 90 kuşağı buluşuyor

Özen: 68 ile 90 kuşağı buluşuyor

Vatan Partisi milletvekili adayı ve TGB Genel Başkan Yardımcısı Yadigar Özen,Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı idam edenlerin gençliğe gözdağı verme amacını 90 kuşağının bozduğunu, artık 68 kuşağıyla 90 kuşağının buluştuğunu belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Mayıs 2015 Çarşamba, 10:04

Vatan Partisi milletvekili adayı ve TGB Genel Başkan Yardımcısı Yadigar Özen,Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin 43. yıldönümünde yaptığı açıklamada, “Birçoğumuz O’nları okuyarak ‘Tam Bağımsız ve Gerçekten Demokratik Türkiye’ mücadelesine katıldık. 68 kuşağı, 90 kuşağına yol gösterdi, bize büyük bir miras bıraktı. Bu miras; Deniz’lerin uğruna canlarını verdiği bağımsızlık mücadelesidir, emperyalizme karşı vatanımızı savunma mücadelesidir” ifadesini kullandı.

“TÜRK GENÇLİĞİ 150 YILDIR BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ VERİYOR”
Açıklamasında, Anadolu topraklarında bağımsızlık mücadelesinin 150 yıllık geçmişi olduğunu vurgulayan Özen, şöyle devam etti:

“Bopraklarda gençliğin rolü daha da öncesinden başlamaktadır. Osmanlı Devleti’nin emperyalistlerce paylaşılmak istenmesine yine Tıbbiyeli, Harbiyeli gençler İttihat Terakki’yi kurarak karşı çıkmış, 1908 Devrimi ile meşrutiyeti ilan etmişlerdir. 1. Dünya Savaşı’nın ardından yurdumuz işgal edilmesine karşı üniversitelerde, köylerde yine gençler örgütlenmiş Kuvay-i Milliye’nin çeşitli kademelerinde görevler almışlardır. İngiliz hayranı Ali Kemal’i üniversitede derse almayan Kurtuluş Savaşı gençliğinin Cumhuriyet’in kurulmasındaki önemi büyüktür.

1950’de iktidara gelmesinin ardından Demokrat Parti, Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmak yerine emperyalizme kucak açmış ve NATO’ya üye olarak cumhuriyetin tam bağımsızlık mücadelesine ket vurmuştur. O dönemin en önemli kurumlarından olan üniversitelerden gelen gençliğin tepkileri Demokrat Parti iktidarına karşı yükselen mücadelenin ilk kıvılcımlarıydı. İstanbul Üniversitesinde 28 Nisan günü ‘Hürriyet İsteriz’, ‘Kahrolsun Diktatörler’ sloganlarıyla ayaklanan öğrenciler sert müdahale ile bastırılmış ve Turan Emeksiz polis kurşunuyla öldürülmüştür.

Ve bu olaydan sonra Ankara’ya ulaşan direniş Cebeci Kampüsü öğrencilerinin ‘555K olayı’ ile sonuçlanmıştır. Bunlar gibi birçok olayın yaşanmasının ardından ordunun alt kademelerinde görev yapan vatansever subayların Demokrat Parti dönemine bir son demek için halkın büyük desteği ile yaptıkları 27 Mayıs İhtilali Türkiye için tekrar bağımsızlık yoluna girmekte önemli adımlardan birini oluşturmuştur.”

“68 KUŞAĞI GENÇLİK HAREKETİNİN DÖNÜM NOKTASI”
27 Mayıs İhtilali’nin yarattığı ortamın üzerinde gelişen 68 kuşağının Türkiye gençlik hareketi tarihinin dönüm noktasını olduğunu, vatan ve bağımsızlık mücadelesinin 68 kuşağı ile üniveristelere taşınarak parasız ve demokratik eğitim ile emekçilerin hak taleplerinin birleştiğini anlatan Yadigar Özen, şunları kaydetti:

“Tam Bağımsız Türkiye için Samsun’dan Ankara’ya Mustafa Kemal Yürüyüşü, 6. Filo eylemleri, Özel Okullara Hayır Yürüyüşleri, 68’den bize kalan büyük miraslardır. Gençliğin ülke meselelriyle ilgilenmesi, en önde yer alması elbette ki emperyalistleri ve yerli işbirlikçilerini rahatsız etmiştir. Amerikancı 12 Mart ve 12 Eylül darbeleriyle başta Türk gençliği olmak üzere Türk milleti ezilmek istenmiştir. Deniz’leri idam ederek, 12 Eylül işkenceleriyle gençliğe gözdağı vereceklerini zannedenlerin hesabını 90 kuşağı bozmuştur.

12 Eylül’ün ardından ‘apolitikleşti ‘dedikleri gençlik 19 Mayıs’ın yasaklanmasını ardından İstiklal Caddesi’nde yapılan 240bin kişilik yürüyüşle dirilmiş ve tarihe geçen büyük Gezi direnişini yaratmıştır.
Yeniden Samsun’dan Ankara’ya 1919 gençle yürümüş, Amerikan askerinin başına çuval geçirmiştir. 68’in özü vatan ve emektir, Atatürk Devrimi’ni tamamlamaktır. Bugün 68 kuşağının önderlerinin tabiriyle 68’i de aşan bir gençlik vardır. 90 kuşağı olarak şimdi önümüze koyduğumuz hedef meclisi gençleştirmek ve yeniden Mustafa Kemal’in gençliği yapmaktır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı