REKLAMI GEÇ

Hava değişikliğinin etkilerinden sporla korunun

Hava değişikliğinin etkilerinden sporla korunun

Hava değişimlerinin sebep olacağı hastalıklardan korunma yöntemlerini anlatan Dahiliye Uzmanı Dr. Ruhiye Topçu, iyi bir vitamin ve mineral desteği ile yeterli uyku ve besin çeşitliliğinin yanı sıra, sporun da bağışıklık sisteminin iyi bir güçlendiricisi olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 11 Haziran 2010 Cuma, 17:52

Denizli Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ruhiye Topçu, ani hava değişikliklerinin insan sağlığı üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi.

Hava sıcaklığının sürekli değişmesinin insan hayatını tehdit ettiğini ve adaptasyon mekanizmasını olumsuz etkilediğini söyleyen Topçu, şunları söyledi: “Havalar bir ısınıp bir soğuyor. Hava bir gün güneşli, bir gün yağmurlu derken, gün içinde farklı saatlerde farklı hava koşulları ile de karşılaşmak mümkün. Sabah evden çıkarken soğuk olan hava, öğlen güneşin kendini göstermesiyle terletiyor. Sabah ‘hasta olmayalım’ diye giydiğimiz hırka, ceket hava yeniden açınca terlememize neden oluyor. Hal böyle olunca ani ısı değişiklikleri bizi hasta ediyor” dedi.

Topçu, “Yaşamın devamı için insan bedenin belli bir derece olması gerekmektedir. Bu ısı 36,5–37 derecedir. İnsan vücudu içinde sürekli gerçekleşen birçok kimyasal reaksiyon enerji şekline dönüşür ve bu ortaya çıkan enerjinin büyük kısmı ısı enerjisidir. İnsan vücudunun ısı ayar merkezi, beyindeki hipotalamustadır. Çeşitli uyarıları algılayan bu yönetim merkezi vücudun ısısını kan damarları, ter bezleri, akciğer, deri, böbrekler, böbrek üstü bezleri, yağ dokusu, kaslar ile dengelemeye çalışır. Bu düzenleme sırasında damarlar genişler, büzülür, ter bezleri salgılarını artırır veya azaltır, solunum derinliği ve sıklığı azalır veya artar, terleme duygusu veya üşüme duygusu ortaya çıkar, böbreklerden su tutulur veya atılır. Yaşlı ve çocuklarda, lohusa ve gebelerde düzenlenme mekanizması zayıftır. Bu mekanizmalara uygun davranılmadığında insan sağlığı tehdit altında kalabilir” diye konuştu.

Isı, basınç ve rüzgâr gibi dış hava koşullarının değişmesinin ısı düzenleme mekanizmalarını hazırlıksız yakalayarak hastalığa neden olabileceğini belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Ruhiye Topçu, “Bağışıklık sistemi de bu mekanizmalarla beraber çalıştığından vücut direnci düşebilir. Özellikle mevsim geçişleri ani hava değişiklerinin yaşandığı dönemlerdir. Gece gündüz ısı farkı, nem ve basınç farkları havada dolaşan partikül miktarlarında değişimler yaratır. Dolaşan partiküllerin enfeksiyon etkeni olabilmesi partikül sayısının yükü, hastalık yapma gücü, konakçının savunmasının direncine bağlıdır” dedi.

Hava değişimlerinin sebep olacağı hastalıklardan korunma yöntemlerini anlatan Dahiliye Uzmanı Dr. Ruhiye Topçu, iyi bir vitamin ve mineral desteği, yeterli uyku ve besin çeşitliliği ile iyi bir savunma mekanizması oluşturulması gerektiğini anlattı. Dr. Ruhiye Topçu, sporun iyi bir bağışıklık sistemi güçlendiricisi olduğunu kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı