REKLAMI GEÇ

Antik pazaryeri

Antik pazaryeri

Buldan İlçesi’nin YenicekentMahallesi’nde 3 yıldır düzenli olarak devam eden kazılarda, ender rastlanan kapalı pazaryeri restore edildi. Pazaryerinin1500 yıl öncesinin kıyafetleri ile satış yapan esnafa açılması için çalışma başlatıldı.

Hüseyin Özgenç / DENİZLİHABER / 29 Temmuz 2014 Salı, 13:30

Denizli’nin Buldan İlçesi’ne bağlı Yenicekent Mahallesi’nde kazıları devam eden antik Tripolis kentinde bulunan pazaryeri 1500 yıl sonra yeniden canlanacak. Mimari ve işlevsel özellikleri nedeniyle bir antik kentte çok rastlanmayan kapalı pazaryeri geçen yıl tam olarak gün yüzüne çıkarılmış ve İl Özel İdaresi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca restore edilmişti.

ANTİK KIYAFETLERLE YEREL PAZAR
Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından devam ettirilen kazılar devam ederken, Vali Abdülkadir Demir, restore edilen pazaryerinin günümüze uyarlanarak hizmete açılması için çalışma yapıldığını söyledi. Kazı alanında incelemelerde bulunan Vali Demir, “Pamukkale Üniversitemiz ile Buldan Kaymakamlığı, pazaryerini tekrar canlandırmak için çalışıyor. Pazaryerine kurulacak stantlarda 1500 yıl öncesinin kıyafetlerini giyen görevlilerin bölgenin yerel ürünlerini satmalarını istiyoruz. Çünkü Tripolis’te kazılar çok hızlı ilerliyor ve artık turistlerce ziyaret edilebilecek hale geldi. Bölgede belki de tek olan kapalı inşa edilmiş pazaryerinin hem turistlere hem de bölge halkına hizmet etmesini istiyoruz” dedi.

ÖDENEK SIKINTISI YOK
Tripolis’te ödenek sıkıntısı olmadığını ve çalışmaların çok hızlı ilerlediğini belirten Vali Demir, “Geçen yıl 1 milyon 200 bin lira ödenek ayrılmıştı. Bu yıl da 400 bini Pamukkale Üniversitesi, 100 bini de bakanlık olmak üzere ödenek ayrıldı. Sıkıntımız yok. Kazı heyetimizi tebrik ediyorum, çok kısa sürede inanılmaz mesafe aldılar” diye konuştu.
tripolis-alt

ANA CADDE ORTAYA ÇIKARILACAK
Tripolis Kazı Heyeti Başkanı Doç.Dr. Bahadır Duman da bu yılki kazılarda iki su deposu, bir heykel ve bir mezar bulunduğunu, çalışmaların buralarda yoğunlaştırıldığını söyledi. Duman, bu yılki hedeflerinin ana caddenin tamamen ortaya çıkarılması ve turiste görsel bir zenginlik sunulması olduğunu belirtti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı