REKLAMI GEÇ

Buluntular arkeoloji tarihinde bir ilk

Vali Dr. Hasan Canpolat, Buldan’ın Yenicekent Beldesi’nde bulunan ve Denizli Valiliği’nin desteklediği kazı çalışmaları yürütülen Tripolis Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu.

/ DENİZLİHABER / 11 Eylül 2007 Salı, 00:00

İnceleme gezisine Vali Hasan Canpolat’ın yanı sıra Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Korkmaz ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne bağlı Müze Müdürü ve Tripolis ile Tabea Antik kentlerinin kazı heyeti başkanı Hüseyin Baysal katıldı. 265 hektarlık bir alana yayılmış ve daha önce hiçbir bilimsel kazı çalışmasının yapılmadığı Tripolis Antik Kenti kazısı, Denizli Valiliği’nin desteğiyle Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Dç. Dr. Aytekin Erdoğan’ın danışmanlığında yürütülüyor. Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Yrd. Dç. Dr. Aytekin Erdoğan Tripolis’in oldukça iyi korunmuş olduğunu söyledi. Tripolis’in tarihinin Lidya’lılara kadar uzandığını, Helenistik dönemden sonra Roma ve Bizans dönemlerinde de şehrin canlı olduğunu ve kazılarda geçmiş uygarlıkların buluntularını görmenin mümkün olduğunu belirterek, “ Şehir yaklaşık olarak 5 metre toprak altında, çalışmalarımız ilerledikçe arkeoloji tarihinde bir ilk olan buluntulara rastlıyoruz. Bunlardan birincisi “Panter üzerinde Dionysos” heykeli, ikicisi “Orpheus Çeşmesi”. Bu da bize gösteriyor ki çalışmalar ilerledikçe daha ilginç buluntulara rastlayabileceğiz. Bulduğumuz “Panter üzerinde Dionysos” tasvirinin daha önce üzerine işlenmiş halinin buluntuları var ama heykel olarak bulunan bu buluntu arkeoloji tarihinde bir ilk. Aynı zamanda üzerinde çeşitli hayvan heykellerinin bulunduğu ve başka bir örneği olmayan “Orpheus Çeşmesi”de öyle. Eserlerin ortaya çıkartılması için yapılan kazı çalışmalarına verdikleri Destekten dolayı Sayın Valimize teşekkür ediyorum” dedi.           

“YENİCEKENT TURİZM MERKEZİ OLACAK”

Tripolis Antik Şehri’nin zamanında bölgesinin en önemli ve güzel şehirlerinden biri olduğunu, yerleşim yeri olarak dagüzel bir coğrafyada bulunduğunu belirten Vali Canpolat, “Tripolis’in kazılması çalışmaları yıllarca konuşulmuş fakat yapılmamıştı, bu sene kazılar başladı. Bölge turizmi, Dünya ve Türk arkeolojisi için son derece önemli bir çalışma. Kazılar devam ettikçe bubölgenin ve Denizli’nin arkeolojik ve turistik değeri artacaktır. Burası Denizli’de kazı çalışmaları yürütülen 5 bölgeden birisi. Bizim amacımız sadece bu şehirlerinkazılması değil, yaşayan arkeoloji anlayışı doğrultusunda insanların daha çok ziyaret etmesi, görmesi hatta mümkün olduğu kadar hayatın bu şehre girmesi.”Diye konuştu.

Kazı evini de ziyaret eden Vali Canpolat, çalışmalar sonucunda ortaya çıkan buluntuları inceledi. Kazı Heyeti Bilimsel Danışmanı Yrd. Dç. Dr. Aytekin Erdoğan arkeoloji tarihinde başka bir örneği bulunmayan “Panter üzerinde Dionysos”heykeli ve “Orpheus Çeşmesi” hakkında Vali Canpolat’a bilgi verdi. Dionysus’un üzerine bindiği Panterin Dicle Panteri olduğunu söyleyen Erdoğan, ö dönemlerde bu coğrafyada panterlerin bulunduğunu bir kanıtının da bu heykel olduğunu dile getirdi. Tamamına yakını toprak altında bulunun kentte kazı çalışmalarının sürdürülmesi sırasında daha çok ilklerin yaşanacağını söyleyen Vali Canpolat, kazı çalışmaları yapılan antik kentlerin Denizli turizminin gelişmesini körükleyeceğini ifade etti. Yenicekent bölgesinin önemli bir doğal güzelliğe sahip olduğunu, bunun yanında termal su kaynakları ve Tripolis gibi önemli bir antik kente de sahip olduğunu sözlerine ekleyen Vali Canpolat, gelecek on yılda bu bölgenin Türkiye’nin sayılı turizm merkezlerinden birisi olacağını söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı