REKLAMI GEÇ

Tripolis hızla gün yüzüne çıkarılıyor

Tripolis hızla gün yüzüne çıkarılıyor

Denizli’nin Buldan İlçesi’nin Yenicekent Beldesi’nde bulunan Tripolis antik kenti PAÜ’lü bilim adamlarınca gün yüzüne çıkarılıyor. Laodikya’da uzun süre Prof. Dr. Şimşek’in yardımcılığını yapan Doç. Dr. Bahadır Duman başkanlığındaki heyet, kısa sürede çok mesafe kat etti. Denizli Valisi Abdulkadir Demir beraberinde kent porotokolüyle bölgeye giderek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

/ DENİZLİHABER / 19 Temmuz 2012 Perşembe, 16:06

Ahmet Oğuz KOLCU
Denizli’nin Buldan İlçesi Yenicekent Beldesi sınırları içinde, M.S 500 yılında yaşanan büyük deprem sonrası toprak altında kalan Tripolis Antik Kenti, 1520 yıl sonra gün ışığına çıkarılıyor.

PAÜ Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Yar. Doç. Dr. Bahadır Duman ve ekibi tarafından kısa bir süre önce başlanılan çalışmalarda önemli bir mesafe katedildi. Daha önce Laodikya çalışmalarında Prof. Dr. Celal Şimşek’in yardımcılığını yürüten Duman, Laodukya’daki modeli bu kentte de uygulayınca, kısa sürede çok sayıda tarihi yapı belirmeye başladı.

Üzüm ve tekstilin geçmişine ışık tutacak
M.S. 4. ve 5. yüzyıllarda Doğu ve Batı’yı birbirine bağlayan en kritik taceret güzergahının üzerinde bulunan dev antik kent, bu nedenle arkeolojik açıdan büyük önem taşıyor. Tripolis’in, tekstil ve üzümün bölgesel geçmişini ortaya koyabilecek buluntulara sahip olduğu varsayılıyor.

**DENİZLİ TRİPOLİS ANTİK KENTTEN KARELER**

Çalışmalar kapalı çarşı üzerinde yoğunlaştı
Ticaret yolu üzerinde olması nedeniyle ticari açıdan da kendini geliştirdiği o döneme ait bilimsel yayınlarda daha önce sıkça yer verilen antik kentte ayrıca büyük bir kapalı çarşı bulunuyor. Çalışmalar da bu çarşı alanı üzerinde başladı. Kazı çalışmasını yürüten Doç. Dr. Duman şu an tüm çalışmaların bu antik kapalı çarşı üzerine yoğunlaştığının altını çizerken, 12 aylık bir çalışma ile 30’a 40 metre genişliğindeki kemer yapılı çarşının ana hatlarıyla toprak altından çıkarılabileceği bilgisini verdi.

Kent protokolü Tripoliste
Milletvekilleri Nihat Zeybekci,Nurcan Dalbudak, Belediye Başkanı Osman Zolan ve PAÜ Rektörü Hüseyin Bağcı ile birlikte Antik kenti gezen Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Ege Üniversitesi’nin 1973 yılından bu yana defalarca Tripolis üzerine çalışmalar yaptığını fakat sürekli olarak talihsizlikler yaşadığını belirtti. Demir, Tripolis antik kentinde aralarında bulunduğu 6 antik şehrin kazı çalışmalarına başlandığını ve Denizli genelinde henüz gün ışğına çıkarılmamış 10 antik kentin olduğunu söyledi.

Kazılar 12 ay sürecek
Demir, Tripolis antik kentinin Denizli’de bulunan Laodikya ve Hierapolis antik kentleri gibi önemli bir kalıntı olduğunu vurguladı. Demir “ 3 önemli antik kentten birisi olan Tripolis için kazı çalışmaları Laodikya’da olduğu gibi 12 ay boyunca devam edecek” diye konuştu.

400 bin TL’lik ödenek
Demir, kazı çalışmalarında iş isteyen vatandaşlara istihdam sağladıklarını da belirtirken, Tripolis antik kenti için ielk etapta 400 bin TL’lik bir ödenek ayırdıklarını dile getirdi. Demir “Kamulaştırma gibi ödeneklerde bir sıkıntımız yok. Çalışmaları destekliyoruz” dedi.

Hedef kapalı çarşı
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, çalışmaların yakın zamanda tüm kent geneline yayılıp yayılmayacağına ilişkin sorumuza, “Hedefimiz şuan altımızda bulunan 30’a 40 metrelik bir alana sahip kapalı çarşıyı gün yüzüne çıkartmak” diye konuştu

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı