REKLAMI GEÇ

LAODEKİA SEMPOZYUMU BAŞLADI

LAODEKİA SEMPOZYUMU BAŞLADI

Denizli’nin önemli antik kentlerinden Laodikeia kenti ve Lycus Vadisi çevresini konu alan Sempozyum başladı. Laodikeia Kazı evi konferans salonu ve kütüphanesinde başlayan sempozyumun ev sahipliğini yeni kurulan PAÜ Arkeoloji Enstitüsü yapıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Mayıs 2015 Cuma, 13:30

YAŞAR TOK
Denizli Pamukkale Üniversitesi bünyesinde kurulan Türkiye’nin ilk Arkeoloji Enstitüsü, kuruluşundan yaklaşık iki ay sonra bir sempozyumla uluslararası bilim dünyasına merhaba diyor.

denizli-laodikya-sempozyumu-ic
PAÜ, Kültür Bakanlığı ve Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa sorumluluk üstlendiği Laodikeia Antik Kenti Kazı Evi’nde başlayan sempozyum, uluslararası katılımcılarıyla birlikte start aldı. Açılış konuşması için kürsüye gelen Laodikeia Kazı Başkanı Prof.Dr.Celal Şimşek’i, PAÜ Rektörünü temsilen Prof.Dr.Bilal Söğüt, Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ali Değirmenci ve Denizli Vali Yardımcısı İsmail Soykan’ın konuşmaları takip etti.

denizli-laodikya-sempozyumu-ic-1
Sempozyumun, devamında antik çağ figür ve imgelerini konu alan resim sergisi açılışı ile devam etti. PAÜ Arkeoloji Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi ve İlköğretim öğretmeni Yıldız Duman Ercan’ın resimlerinden oluşan sergi açılışını protokol üyeleri yaptı.

Tam adı “2.Uluslararası Arkeoloji Uygulamaları Sempozyumu” olan toplantının alt başlığı “Geç Antik Çağda Lycos Vadisi ve Çevresi” konusunu içeriyor.

Uluslararası ve ulusla pek çok bilim insanının bildirileriyle yer aldıkları sempozyumda 14 yabancı bilim insanı bildiri sunuyor. Genel olarak Lycos Vadisi ve Çevresindeki antik yerleşme kültürlerinin geç dönemini konu alan sempozyum oturumları iki gün boyunca devam edecek.

denizli-laodikya-sempozyumu-ic-2
Sempozyumda Stratonikeia Kazı Başkanı sıfatıyla PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Bilal Söğüt, 2.gün son oturumunda “Geç Antik Çağda Stratonikeia” başlıklı bir bildiri sunacak. Ayrıca Kibyra Kazı Başkanı Şükrü Özüdoğru ilk gün 2.oturumunda Geç Antik Çağda Kibyra”, Doç.Dr.Bahadır Duman ise “Yeni Kazı Verilerine Göre Geç Antik Çağda Tripolis” başlıklı bildirileri bölge kazı başkanı sıfatlarıyla sunacaklar. İkinci gün birinci oturunda “Efes ve Magnesia Bizans Surlarının Yeniden Değerlendirilmesi”ni yapacak olan Mustafa Büyükkolancı’nınyanısıra Hierapolis Kazı Başkanı FrancescıD’Andria ilk gün birinci oturum başkanlığını üstlenecek, ikinci gün ise Hierapolis’i konu alan bildirisini sunacak.

Lycus Vadisi ve Çevresindeki yerleşmeleri, geç döneme aktarılan inanç kültürlerini ve ikonolarını da konu edinen bildirilerle Lycus Vadisi konusunda son dönem kazılarında elde edilen bulgular gün yüzüne çıkmış olacak.

İki gün sürecek “Geç Antik Çağda Lycos Vadisi ve Çevresi” Sempozyumu toplam 6 oturumdan oluşurken Türkiye ve yabancı akademilerden gelen 26 konuşmacı kürsüde yer alacak. Sempozyum 23 Mayıs 2015 Cumartesi günü sona erecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı