REKLAMI GEÇ

Laodikya’a Büyükşehir dopingi

Laodikya’a Büyükşehir dopingi

Denizli tarihinin yer aldığı en önemli antik kentlerden olan Laodikya’da kazıların başladığı 2003 yılından bu yana 3.663 eser ortaya çıkarıldı. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin de desteklediği kazı çalışmaları hız kesmeden sürerken, ortaya çıkarılan eserlerin restorasyonu da gerçekleştiriliyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Ocak 2016 Pazartesi, 14:49

Denizli tarihinin gizli olduğu Laodikya Antik Kenti’nde 2003 yılında başlayan kazılar, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin destek vermesinin ardından daha da hız kazandı.

denizli-buyuksehir-laodikya-ic-1

19 Ağustos 2008’de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokolle Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Laodikya Antik Kenti’nde önemli bulgular ortaya çıkarıldı. 2003-2007 yılları arasında 1267 eserin gün yüzüne çıkarıldığı çalışmalar, Büyükşehir’in desteği ile bu tarihten itibaren daha da hız kazandı. 2008-2015 yılları arasında 2396 eser toprak altından çıkarılırken, toplam eser sayısı 3663 oldu. Bu süreçte Laodikya Antik Kenti’nde birçok eserin de restorasyonu gerçekleştirildi.

denizli-buyuksehir-laodikya-ic-2

TÜRKİYE’DE TEK
Laodikya Kazı Heyeti Başkanı ve Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında kazı ve restorasyonu sürdürülen antik kentte geçtiğimiz yıl Stadyum Caddesi, İmparator Traian Çeşmesi, Traian Çeşmesi Meydanı, Atriumlu Yönetici Binası, Merkezi Propylon, Kuzey (Kutsal) Agora, Güney Portik, Laodikya Kilisesi’nde çalışmalar yapıldı. 2015’te gün yüzüne çıkarılan 1900 yıllık Su Yasası, Dokuma Tanrıçası Athena heykeli ve Roma Tanrısı Ianus heykeli büyük dikkat çekerken, 2015 yılında 19 eserin de restorasyon-konservasyon çalışmaları tamamlandı. 2013 yılında UNESCO’nun Geçici Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan antik kent geçen yıl dünyada Tripadvisor Mükemmellik Sertifikası da aldı.

denizli-buyuksehir-laodikya-ic

LAODİKYA, YEREL YÖNETİMLERLE İŞ BİRLİĞİNİN GÖSTERGESİ
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Laodikya ‘da yakalanan başarının yerel yönetimlerle iş birliğinin bir göstergesi olduğunu belirterek, bugüne kadar antik kente emeği geçen herkese teşekkür etti. Antik kentte Denizli’nin geçmişine dair binlerce eserin gün yüzüne çıkarıldığını kaydeden Başkan Zolan, “Geçmişte yılda 2-3 ay kazı ve restorasyon yapılan antik kentteki çalışmalar Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiği günden itibaren yılın 12 ayı devam etti, kazılar ve restorasyon çalışmaları hiç durmadı. Antik kent hızla gün yüzüne çıkmaya devam etti. Yerel yönetim olarak Laodikya ile de Türkiye’ye örnek olacak bir başarının altına imza attık” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı