REKLAMI GEÇ

Tripolis’i PAÜ kazacak

Tripolis’i PAÜ kazacak

Buldan’a bağlı Yenicekent Beldesi sınırlarındaki Tripolis Antik Kenti’nde 2 yıl önce kazı heyeti başkanı bulunamadığı için askıya alınan arkeolojik kazılar yeniden başlayacak. Tripolis kazısının Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Müze Başkanlığı ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) akademisyenleri tarafından yapılacağı ifade edilirken, antik kent Laodikya’nın ardından Denizli’nin kendi kazısını sürdüreceği ikinci tarihi şehir olacak.

/ DENİZLİHABER / 8 Şubat 2012 Çarşamba, 09:00

Yeni Asır Gazetesi’nin haberine göre, Tripolis Antik Kenti kazıları 2007 yılında Ege Üniversitesi’nden (EÜ) Yrd. Doç. Dr. Aytekin Erdoğan, başkanlığında başladı. 2009 yılına kadar kazısı yapılan tarihi kent, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kazı başkan adaylarının en az doçent seviyesinde olması şartı getirmesiyle sekteye uğradı. Yrd. Doç. Dr. Aytekin Erdoğan, yılda 2 ay sürdürdüğü kazı çalışmalarına bir daha başlayamazken, karar özellikle Yenicekent Beldesi’nde üzüntüyle karşılandı. 2010 ve 2011 yılı kazı sezonlarında da doçent seviyesinde kazı heyeti başkanı bulunamayınca Tripolis Antik Kenti, kaderine terk edildi. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz ay Türkiye’de bu yıl yapılacak arkeolojik kazılar için öncelikli alanları belirlediğini duyurdu. İki yıldır kazı çalışması yapılmayan Tripolis’in açıklanan tarihi kentler arasında bulunması sevinç yaratırken, antik kentin yeniden gündeme gelmesinin ardındaki sırra Yeni Asır ulaştı.

Denizli’nin “Demir Vali” lakaplı valisi Abdülkadir Demir, göreve başlamasından kısa süre sonra kentin geleceğinin turizmde olduğunu gördü. Bunun üzerine tarihi kentleri mercek altına alan Vali Demir, 2 yıldır askıda tutulan Tripolis’in yeniden gün yüzüne çıkması için kentteki uzman ve akademisyenleri harekete geçirdi. Vali Demir’in talimatıyla Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Tripolis kazılarının müze başkanlığında sürmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Bakanlığa çalışmaların PAÜ’lü akademisyenlerin desteği ile yapılacağını bildiren müdürlük, kazı ekibinde ise Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Stratonikeia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt, Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman, Dr. Coşkun Daşbacak ve Denizli Müze Müdürlüğü’nden uzmanların olacağını açıkladı. Vali Demir’in Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile görüştüğü öğrenilirken, Tripolis kazıları için güçlü bir kadro oluştuğunu anlatması antik kentin öncelikli kazı yapılacak tarihi yerler arasına girmeyi başarmasına neden oldu.

Tripolis, Laodikya’dan sonra Denizli’nin kendi arkeolojik kazısını yapacağı ikinci tarihi şehir olmak için gün sayarken, konu yabancı kazı heyetlerini gündeme getirdi. Tripolis kazılarında Denizli’nin kendi uzman ve akademisyenlerini tercih etmesi “yabancı kazı heyetlerinin sürdürdüğü arkeolojik kazılara gözdağı verildi” yorumlarına neden oldu. Buna en büyük neden ise Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın dahi Hierapolis Antik Kenti kazılarında yavaş oldukları gerekçesiyle İtalyan heyeti eleştirmesi olarak gösterildi.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Korkmaz, binlerce yıllık geçmişi olan kentin her yerinden tarih fışkırdığını söyledi. Hierapolis Antik Kenti’nde İtalyanların, Tabea Antik Kenti ve Beycesultan Höyüğü’nde EÜ akademisyenlerinin arkeolojik kazı yaptığını kaydeden Müdür Korkmaz, Laodikya’nın ardından Tripolis’te de Denizli’deki uzman ve akademisyenlerce çalışma yapılacağını işaret etti. Vali Demir’in göreve başlamasıyla birlikte durağan kazı ve çalışmaların harekete geçtiğini kaydeden Korkmaz, “Denizli’nin gelecekteki sektörü turizmdir. Turizmin daha canlanması için tüm kurumlar el birliği ile çalışıyor. Bunun en güzel örneği 2 yıldır kazı yapılmayan Tripolis’in el birliği ile yeniden gün yüzüne çıkması için yapılan ortak çalışmalardır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı