REKLAMI GEÇ

Tripolis’te tarih ayağa kaldırılacak

Tripolis’te tarih ayağa kaldırılacak

Denizli’nin önemli tarihi antik kentlerinden biri olan ve 2010 yılında kızı çalışmalarına ara verilen Buldan’a bağlı Yenicekent beldesindeki Tripolis Antik Kenti kazı çalışmaları yeniden başlıyor.

/ DENİZLİHABER / 16 Nisan 2012 Pazartesi, 16:29

Denizli’ye yaklaşık 40 km uzaklıktaki Buldan ilçesinin Yenicekent beldesi sınırlarında bulunan Tripolis Antik Kentindeki kazı ve restorasyon çalışmaları yeniden başlayacak. İlk defa 1993 yılında başlanan Antik Kentteki kazı çalışmaları, maddi imkansızlıklar nedeniyle zaman zaman durmuş, 2007 yılında ikinci kez başlanmış ancak bu çalışmalarda üç yıl sürdürülebilmişti.

Antik Kentin kazı ve restorasyon çalışmalarının yeniden başlatılması için ilk ciddi ve ısrarlı çabalar geçtiğimiz yıl sonu itibari ile başlamış ve bu çaba bu yıl karşılık bularak Kültür ve Turizm Bakanlığından 11 Nisan 2012 tarihi itibari ile verilen kazı izni ile sonuçlandı.

İçinde barındırdığı tarihi geçmişi ile geçmişten günümüze ışık tutacak olan Tripolis Antik Kenti, ilimiz turizmine de ayrı bir önem katacak. Bergama Kralı II. Attalos tarafından Tripolis ismi ile kurulan şehir, Laodikya’ya 30 km, Hirerapolis’e 20 km. mesafede bulunuyor. Zamanın önemli ticaret ve tarım şehirlerinden bir tanesi olan Tripolis, Lidya Bölgesi şehirleri olan Karya ve Frigya bölgelerine sınır olması nedeniyle de ayrı bir önem taşıyor.

Bölgedeki kazı çalışmaları Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından yapılacak. Bu yıl için İl Özel İdaresince kazı çalışmalarına 400 bin TL, İŞKUR Toplum Yararına Çalışma Projesi çerçevesinde 96 bin TL ödenek ayrıldı. Antik Kentin Kazı Başkanlığını PAÜ Arkeoloji Bölüm Başkanlığından Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman yapacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı