REKLAMI GEÇ

BİR ZAMANLAR PAMUKKALE

BİR ZAMANLAR PAMUKKALE

Pamukkale’nin dünü ile bugünü hep kıyaslanır. Kimilerine göre geçmişe göre daha beyazdır travertenler, kimilerine göre Pamukkale eskiyi aratır durumdadır. Sizler de bu değerlendirmeyi yapabilirsiniz. Nasıl mı? Bu habere konu olan videoyu izleyerek…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Temmuz 2016 Salı, 10:31

Pamukkale… Dünyada hem doğal hem kültürel özellikleri bir arada barındıran bir turizm merkezi. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan bin dolayındaki yerden bir tanesi. Ancak, Pamukkale’yi farklı kılan ise, bin tane yer arasında doğal ve kültürel güzelliğe sahip 29 yerden birisi olması.

Aynı zamanda beyaz travertenleri ve Hierapolis Kenti ile iç içe olan Pamukkale, iç bölgelerde Kapadokya ile birlikte en fazla yerli ve yabancı ziyaretçi çeken turizm beldesi konumunda.

DEĞİŞİME UĞRADI
Denizli Valiliği tarafından devlet desteği sağlanarak 1991 yılında hazırlatılan ve aynı yıl onaylanarak yürürlüğe giren “Pamukkale Koruma Amaçlı İmar Planı”, Beyaz Cennet’te birçok değişimi de beraberinde getirdi. İşte onlar:

KARAYOLU ÜZERİNE HAVUZLAR
Pamukkale’ye ulaşımı sağlamak üzere yıllar önce beyaz travertenlerin kalbine adeta hançer saplandı. Travertenlerin ortasından geçen karayolu, koruma amaçlı imar planı kapsamında 1995 yılında iptal edildi. Yolun geçtiği güzergaha sık sık eleştiri konusu edilen 70 santimetre derinliğinde ve 2 metre yüksekliğinde 12 beton havuz yapıldı.

TRAVERTENLERDE GEZİLİYOR, SUYA GİRİLİYORDU
Koruma amaçlı imar planı çerçevesinde getirilen bir uygulamada travertenlerin gezi alanı olmaktan çıkarılmasıydı. Denizlililer ve ziyaretçiler, yıllarca travertenlerin üzerinde gezdi, çanak şeklindeki doğal traverten havuzlarda termal suya girdi.

MOTELLER YIKILDI
Uygulanan plana uygun olarak traverten bölgesinde bulunan Özel İdare Motel, Beltes Motel, Mistur Motel, Tusan Motel ve Koru Motel yıkıldı.

KOCAÇUKUR’A GÖLET
Pamukkale’ye gelen ziyaretçiler, karayolu güzergahına yapılan 12 havuzda suya girebiliyor. Ayrıca traverten bölgesinin eteğindeki Kocaçukur’a 18 bin 900 metrekare yüzölçüme sahip gölet yapıldı. 2004 yılında inşaatına başlanan Kocaçukur Göleti, bugün ziyaretçilerin uğrak yerlerinden biri konumunda.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı