REKLAMI GEÇ

Pamukkale’ye yerel halk nasıl sahip çıkacak?..

Pamukkale’ye yerel halk nasıl sahip çıkacak?..

Müze ve Ören yerlerine yapılan zamlar, gündemi meşgul etmeye devam ediyor. DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen, alınan zam kararları ile yerel halkın göz ardı edildiğini söyledi. Kültür turizm varlıklarının doğru ve etkin bir şekilde tanıtımının yapılıp, katma değer olarak geri dönüşünün sağlanmasının en büyük amaçları olduğunu belirten Şen, unutulan yerel halkın mutlu olma potansiyelinin, turistlerin mutlu olma potansiyeli ile doğru orantılı olduğunu kaydetti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Eylül 2018 Cuma, 12:35

Yaptığı yazılı açıklamada Hürriyet Gazetesi’nin 25.09.2018 tarihli sayısında yer alan ve Ertuğrul Özkök’ün, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile Diyarbakır ve Mardin’de yaptıkları gezi çerçevesinde gözlemlerini ve Sayın Bakan’ın söylemlerini aktardığı yazıda belirtilenleri hatırlatan DENTURAD Başkanı Gazi Murat Şen, “Yazıda belirtildiğine göre sayın bakanımız hayatında bir kere müzeye gidene göre karar veremem. Müze fiyatlarını zorunlu olarak arttırdık. Son defa 5 yıl önce zam yapılmış. Bazı çevrelerden yoğun eleştiri aldık ama vazgeçemeyiz. Müzeye gidenlerin yüzde 70’i yabancı, yüzde 30’u vatandaşlarımız. Ama gelirin yüzde 85’i yabancılardan geliyor. Bu yüzde 30’un yüzde 60-70’i her yıl birden fazla müzeye gidiyor. Zaten hepsi de müze kartı alıyor. Bu kartla Türkiye’deki müzelerin yüzde 90’ını sınırsız olarak ziyaret edebiliyor. Yani hayatında bir kere müzeye gidecek yüzde 8’i düşünerek karar alamayız. Müzeleri yaşatmak zorundayız. Benim bir hedefim de Türkiye’ye gelen yabancı turisti müzeye çekebilmek. Türkiye’de müzeye giden yabancı turist sayısı Avrupa ülkelerinin yarısı. Bunu yükseltmeliyiz” demiş.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un söylemlerini sektör temsilcileri olarak memnuniyetle karşıladıklarını ve desteklediklerini belirten Gazi, Bakan Ersoy’un ifadesindeki bazı noktalara dikkat çekmek ve görüşleriyle katkı sağlamanın da görevleri arasında olduğunu dile getirdi. “Her ne kadar Sayın Bakan, Sadece hayatında bir kere müzeye gidene göre karar veremem, benim amacım, Türkiye’ye gelen yabancı turisti müzeye çekebilmek” sözünü de hatırlatan başkan Gazi Murat Şen, “Kabul etmeliyiz ki turizm yerel halk ile başlar. Yerel halkın yaşam kalitesi, buna bağlı olarak yerel halkın kalite algısı, turizmin kalitesini belirler” dedi.

Diğer taraftan yerel halkın mutlu olma potansiyelinin, turistin mutlu olma potansiyelini artıracağınıda dile getiren Şen, “ Yerel halkın içinde yaşadığı çevreye, doğaya, tarihe duyduğu saygı, gösterdiği özen, üretilen turizm hizmetinin saygınlığını ve sürdürülebilirliğini belirler. Yerel halkın turizm ile uyumu, bütünleşmesi zaten bölgeye turisti kendiliğinden getirecek ve turist de kendi yolunu, arzu ettiği hizmeti en iyi şekilde bulacaktır. Yerel halkın müze ve ören yerlerine girişi teşvik edilmelidir. Yerel halk görerek, dokunarak, yaşayarak, yani deneyimleyerek çevreye, doğaya ve tarihe olan saygısına daha da özen gösterecektir. Bakanlığımızın adında da geçen Kültür ise, tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan araçların bütünüdür. Düşünce ve sanat eserlerinin tamamıdır. Yerel halk, kültürü yaşayarak tanıyacak, deneyimleyecek, sonraki nesillere iletecektir. Doğal olarak turizm de, kültür de en önce deneyimdir. Gerek bu deneyimi üreten turizmciler, gerek bu deneyimi yaşayan turistler için en önemlisi de, bu deneyimin sürdürülebilirliğidir” dedi.

Denizli özelinde, Pamukkale’deki kültür turizminin sürdürülebilirliği için yerel halkın Pamukkale’ye sahip çıkması çok ama çok önemli olduğuna da dikkat çeken DENTURAD Başkanı Gazi Murat Şen, “Kapısından dahi giremediği Pamukkale’ye yerel halk nasıl sahip çıkacak?.. “ diye sordu. Kişi başı giriş ücretinin bu kadar yüksek olmasının yanında, ne yazık ki yerel halkın büyük bir kısmı müze kartının varlığından da haberdar olmadığını kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı