REKLAMI GEÇ

Pamukkale sınıfı geçti

Pamukkale sınıfı geçti

Dünya Miras Alanları Değerlendirme Çalıştayı’nda, Pamukkale’de yürütülen çalışmaların tamamıyla UNESCO kriterlerine uygun bulunması nedeniyle, UNESCO tarafından hazırlanan Hierapolis beratı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından Vali Hasan Canpolat’a teslim edildi.

/ DENİZLİHABER / 22 Nisan 2008 Salı, 00:00

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun, Türkiye’nin dünya miras alanlarının güncel durumlarının saptanması amacıyla başlattığı proje tamamlandı. Proje ile elde edilen bilgiler, İstanbul’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nca gerçekleştirilen çalıştayda değerlendirildi. Çalıştayda, Türkiye’deki 9 dünya miras alanından birisi olan Pamukkale’de yürütülen çalışmaların, tamamıyla UNESCO kriterlerine uygun bulunduğu açıklandı. Pamukkale’deki çalışmaların UNESCO kriterlerine uygun bulunması nedeniyle hazırlanan Hierapolis beratı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından Vali Hasan Canpolat’a verildi.

Türkiye’deki 9 dünya miras alanından 5’inde yürütülen çalışmalar yeterli bulunmazken, ikisinin iyi durumda olduğu ve aralarında Pamukkale’nin de bulunduğu iki yerde de UNESCO kriterlerinin tam olarak yerine getirildiği ifade edildi. UNESCO tarafından yapılan incelemeler sonucunda Türkiye’de Sivas Divriği Ulu Cami ve Şifahanesi, İstanbul’un tarihi alanları, Nemrut Dağı, Göreme Ulusal Parkı ve Kapadokya ile Xanthos-Letoon antik kentinde yapılan çalışmalar yetersiz bulunurken, Hattuşaş ve Safranbolu’da kısmen başarılı, Hierapolis-Pamukkale ve Troia antik kentinde yapılan çalışmalar yeterli bulundu ve buralarda UNESCO kriterlerinin tam olarak yerine getirdiği bildirildi.

BEYAZ SU GERİ GELDİ, GURURLA ANLATILAN YERLER DE VAR

Türkiye’de Pamukkale ve Troia dışında Türkiye’deki dünya miras alanından beşinde yapılan çalışmaların yeterli bulunmaması, ulusal basına “Türkiye tarihine sahip çıkmada kırık not aldı”manşetiyle yansıdı. 22 Nisan 2008 tarihli Sabah Gazetesi’nde orta sayfada büyük puntolarla verilen haberde, Türkiye’deki dünya miras alanlarından ikisinde Türkiye’nin sınıfı geçtiği ve bunlardan birisinin de Pamukkale olduğunun altı çizildi. “Beyaz su geri geldi” ve “Gururla anlatılan yerler de var” başlıkları altında verilen haberlerde, hem Dünya Kültürel Mirası hem de Özel Çevre Koruma Alanı olan Pamukkale’de yürütülen çalışmaların UNESCO’nun kriterlerine tam olarak uyduğunun altı çizilerek Pamukkale ve Troia antik kentinde her şeyin yolunda olduğu ifade edildi.

Pamukkale’nin 1982’de UNESCO listesine alınmasından sonra kaderinin değiştiği ve yeniden eski beyaz görüntüsüne kavuştuğunun vurgulandığı haberde, “ Pamukkale artık bütün UNESCO kriterlerine sahip durumda. Aynı şekilde Troia antik kenti de acil müdahale gerektirmeyen yerler arasında” denildi.

Vali Hasan Canpolat, UNESCO tarafından hazırlanan Hierapolis’in beratını basına tanıtırken yaptığı konuşmada, Pamukkale’de yürütülen çalışmaların meyvesini verdiğini, bunun en büyük göstergesinin de bu berat olduğunu ifade ederek, “ Türkiye’deki 9 dünya miras alanından birisi olan Pamukkale’de yapılan çalışmalar yüz ağartıcı bulundu. Pamukkale’de yapılan çalışmalar bütün dünya miras alanlarına örnek teşkil edecek çalışmalar. Bu da Denizli açısından son derece sevindirici. Diğer miras alanlarının durumuna ve yönetimine bakıldığında Pamukkale Türkiye’nin uluslararası standartlarda çok iyi yönetildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı