REKLAMI GEÇ

Pamukkale’de 11 ocak ve 3 kap bulundu

Pamukkale’de 11 ocak ve 3 kap bulundu

Pamukkale’nin Kuzey Kapı girişinde devam eden inşaat çalışmaları sırasında, taş vu tuğladan yapılmış 2 bin 800 yıllık 11 ocak ile 3 toprak kap bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Mart 2016 Perşembe, 12:29

Denizli Valiliği internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Pamukkale Kuzey Kapısı girişinde yapımına başlanan ziyaretçi karşılama merkezi inşaatıyla ilgili yapılan kazılarda, dolgu toprağın temizlenmesiyle 1 metrel derinlikte M.Ö. 7-8 yüzyıla tarihlenen ocaklar ile toprak çömlek ve kaplar bulundu.

denizli-pamukkale-2-bin-800-yillik-ocak-bulundu-3

BAYSAL’DAN KOCATEYE’YE BİLGİ
Denizli Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal konu ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere bölgeye giden Vali Şükrü Kocatepe’ye bilgi verdi. Baysal, alanda yaptıkları inceleme sırasında yaklaşık 1 metre genişliğinde, 10 cm kalınlığında yanmış bir tabaka tespit edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Alanın çevresi basit taş sırası ile çevrelenmiş. Taşların ve çıkan kapların yanık olması sebebiyle ilk bakışta bir ocak izlenimi ortaya çıkıyor. Alanda yapılan temizlik sırasında çömlek formlu pişmiş toprak bir kabın taşın altında olduğunu tespit ettik. Alanın inşaat sahası olması sebebiyle kültür varlığının zarar görmemesi amacıyla pişmiş toprak çömleğin etrafı açılarak çıkarıldı. Üzerindeki taşın baskısıyla kırılmış olan çömleğin içinden de iki adet pişmiş toprak kap çıkarıldı. Bu nedenle gerek alanın inşaat alanı olması gerekse kültür varlıklarının antik kentin tarihi açısından önemi göz önüne alınarak durum Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bildirildi. Yine Genel Müdürlüğümüzün 22.01.2016 tarih ve 14235 sayılı izinleri doğrultusunda 03.02.2016 tarihinde Kurtarma kazısına başlanıldı.”

denizli-pamukkale-2-bin-800-yillik-ocak-bulundu-2

“BUGÜNE KADAR ORTAYA ÇIKMAMIŞ BİR DÖNEMİ YANSITIYOR”
Alanda kazı çalışmalarında genel olarak Demir Çağ mimarisini yansıtan duvar kalıntılarına ve mekan içinde sıkıştırılmış toprak taban üzerinde 11 adet taş ve tuğla ile oluşturulmuş ocak yapılarının tespit edildiğini anlatan Baysal, “Ocak yapılarından iki tanesinin içinde çömlek bulundu. Günlük kullanıma yönelik olduğu anlaşılan çömlekler içerisinde kemik parçalarına da rastlanıldı. Tek bir ocak içerisinden iki adet bronz obje bulundu. Mekanlara genel olarak bakıldığında, mimarinin yuvarlak formda olduğu göze çarpmaktadır. Ocakların sığ ve birbirine yakın olması adak ya da sunuya yönelik bir kült alanını çağrıştırmaktadır. Genel olarak pişmiş toprak kaplara ve ortaya çıkan seramik parçalarına bakıldığında, M.Ö. 7-8 yy’a tarihlenmektedir. Gerek mimari kalıntılar gerekse ortaya çıkan kültür varlıkları, Hierapolis Antik Kenti’nin bugüne kadar ortaya çıkmamış bir dönemini yansıtması bakımından büyük önem arz etmektedir” dedi.

denizli-pamukkale-2-bin-800-yillik-ocak-bulundu-1

KOCATEPE: KAZI ÖNEMLİ İPUÇLARI VERECEK
Vali Şükrü Kocatepe ise, Hierapolis’in önemine dikkat çekerek, “Denizli bulunduğu coğrafi konum nedeniyle günümüzde olduğu gibi, geçmiş tarihte de öne çıkan ve merkezi bir kent. İlimiz iki önemli özelliği ile ön plana çıkıyor. Birincisi sanayide özellikle ev tekstilinde rakipsiz olması ikincisi ile Pamukkale gibi bir turizm değerine sahip olması. Pamukkale, sadece ülkemizde değil dünyada herkesin bilip gelip görmeyi arzuladığı önemli bir turizm merkezi. Kültür ve Turizm Bakanlığımız da bölgemize ayrı bir önem veriyor. Hierapolis Antik Kenti başta olmak üzere bölgemizde yapılan kazı çalışmaları dikkatle takip ediliyor. Kuzey Kapı bölgesinde yapılan karşılama merkezi inşaatı kazısı sırasında önemli bir alan daha tespit edildi. Bu alandaki çalışmalar bilim insanlarımıza da geçmiş tarih ile ilgili bilgi sunacak ve çalışmalarda ışık tutacak. Buradaki kazı verilen bilgilerde de söylendiği gibi çok önemli ipuçları, bilgiler verecek ve tarihe ışık tutacak. Kazı çalışmalarını arkadaşlarımız dikkatli ve titiz bir şekilde sürdürüyorlar” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı