REKLAMI GEÇ

Pamukkale’de Antik Havuz problemi

Pamukkale’de Antik Havuz problemi

Dünyanın sayılı özel turizm destinasyonlarından Pamukkale’deki Kleopatra antik havuz ve satış büfeleri işletmeci şirketi, kapılarını Denizlihaber’e açtı. Son yıllarda yaşanan devir sorunlarıyla tartışma gündeminden inmeyen antik havuz ve büfeler, işletmeci Anadolu Kültürel Girişimcilik’in havuz temizliği ve düzenleme çalışmaları iddialarıyla ulusal basında yer bulmuştu. Yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Denizlihaber’i konuk eden işletme müdürü Kazım Tali “havuz problemine” dönem tartışmalar konusunda sorularımızı örenyeri ziyaretimizde yanıtladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Eylül 2017 Cumartesi, 12:38

Pamukkale antik havuz, işletmeci şirketin düzenleme çalışmaları iddiaları nedeniyle tartışmaların odağına yerleşti. 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle DETUR A.Ş bünyesindeki Anadolu Kültürel Girişimcilik tarafından işletilmeye başlayan havuz ve büfeler geçtiğimiz günlerde Unesco, Kültür Bakanlığı ve Denizli’de ilgili kurumlara yapılan şikayetle gündeme gelmişti.

Havuzda yapılan temizlik çalışmalarında zararlı kimyasal kullanıldığı iddiaları taşıyan şikayet mektubu daha sonra ulusal bir gazetede yayınlamış, ardından Vatan Partisi Pamukkale İlçe Teşkilatı’nın basın açıklamasına konu olmuştu.

Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz işletmeci şirket yetkilileri iddiaların doğru olmadığını, Kültür Bakanlığı adına İl Kültür Müdürlüğü, DÖSİM ve Denizli Müze Müdürlüğü’ne karşı sorumlu olduklarını açıkladı. Kendilerinin taşeron firma olarak çalıştıklarını belirten yetkililer, denetleyici kurumların kontrolü dışında bir işlem yapmadıklarını savundular.

FİRUZ BAĞLIKAYA: “İZİN OLMADAN TEMİZLİK BİLE YAPAMAYIZ”
İddiaya konu düzenleme ve temizlik çalışmaları konusunda görüşlerini aldığımız DETUR Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, konunun spekülatif bir tartışma olduğunu, kendilerinin sorumluluğunu denetleyecek olan kurumun İl Kültür Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü olduğunu açıkladı. 2017 yılbaşı itibariyle işletmeyi devraldıklarını belirten Bağlıkaya, bu konuda daha önceki temizlik ve düzenleme teamüllerinin değişmediğini kaydetti.

Bağlıkaya, “Zaten bizim yetkimiz yok. Bölge Koruma Kurulu izin vermediği sürece temizlik bile yapmamız mümkün değil” açıklamasını yaptı.

Devamında Denizlihaber’i, sorumlu oldukları Pamukkale antik havuz ve satış büfelerini ziyarete davet ederek istediğimiz gibi gözleyip fotoğraf çekme ve sorularımızı yanıtlama konusunda yardımcı olacaklarını söyledi.

GENEL MÜDÜR YILMAZ: “KENDİ BAŞIMIZA İŞ YAPAMAYIZ”
Şirket Genel Müdürü Ufuk Yılmaz ise yapılan görüşmede iddiaların dile getirildiği gibi olmadığını söyledi. Sorularımızı telefonla yanıtlayan Yılmaz, temizlik konusunda kendimizin ziyaret ederek gözleyebileceğimizi belirtti. Ayrıca tabana çakıl taşı dökülmesi konusunun yeni olmadığını, zamanında aynı biçimde çakıl taşı döküldüğünü ve zaman içinde taşların kısmen eriyip taşınarak azaldığını açıkladı. Bu konuda İl Kültür Müdürlüğüne yazı ile başvuru yaptıklarının doğru olduğunu belirten Ufuk Yılmaz, “Ancak bize İl Kültür Müdürlüğü’nden yanıt gelmedi. Biz istediğimiz zaman böyle bir işlem yapamayız. İl Kültür Müdürlüğü de kendi başına karar almayıp Bölge Koruma Kurulu’na soracaktır. Karar verici asıl kurum Bölge Koruma’dır. Onlar izin vermediği sürece çivi dahi çakmamız mümkün değildir” açıklaması yaptı.

KAZIM TALİ: “İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR”
Denizlihaber ekibini antik havuzda ağırlayan işletme müdürü Kazım Tali, ortaya atılan iddialara yanıt verdi, yaptıkları çalışmaları anlattı. Şikayet mektubunda yer alan ve haberlere konu olan iddiaların hiçbirinin gerçeği yansıtmadığın söyleyen Tali, havuz temizliğinde asla kimyasal kullanılmadığını söyledi.

Yosun temizliğinin ve zakkum ağaçlarının budanması çalışmalarının uzun yıllardan beri sürdüğünü belirten Tali, “Birası yaşayan bir havuz. Tüm ekip olarak çok titiz çalışıyoruz. Üstelik havuz ile ilgili yetki ve sorumluluk bir çok kuruma ait. Denizli Valiliği, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Koruma Kurulu bunların başında geliyor. Yosun temizliğini yapmak zorundayız. Yapmazsak, çok kısa süre içinde havuz yosundan girilmeyecek hale gelir. Zakkum ağaçları ise büyüyerek havuza giriyor” dedi.

TALİ: “ASLA KİMYASAL KULLANILMIYOR”
Havuz temizliğinde asla kimyasal kullanılmadığını belirten Tali, “Havuz temizliğinde kimyasal ve tel fırçalar kullanıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Havuzun temizliği su ve plastik fırçalar ile gerçekleştiriliyor. Kuvvetli su kullanarak yan duvarların ve su dışında kalan tarihi kalıntıların üzerinde oluşan tortular alınıyor. Suyun yeterli olmadığı durumlarda da plastik fırçalardan yardım alıyoruz” dedi.

TALİ: “TEL FIRÇA HAVUZA SU TAŞIYAN KANALLARDA KULLANILIYOR”
Tel fırçaların tek bir kullanım yerinin olduğunu ifade eden Tali, “Antik havuza su taşıyan iki ayrı kanal var. Bu kanallar, suyun kireçlerini bırakması nedeniyle zaman zaman tıkanma noktasına geliyor. Oluşan tortuların ortadan kaldırılması su ve plastik fırça temizliği ile mümkün olmadığı için tel fırça kullanılıyor” dedi.

TALİ. “YILLARDIR ÇAKIL TAŞI ATILIYOR”
Antik havuz işletmesini 2017’nin başında devraldıklarını hatırlatan Tali, “Biz antik havuzda daha çok yeniyiz. Bu nedenle reaksiyonlarımız ve uygulamalarımız yıllardır uygulanan teamüller ışığında gerçekleşiyor. Yani daha önce yapılmamış hiçbir uygulamamız yok. Havuza çakıl taşı dökülmesi de bunlardan biri. Yıllardır havuzun tabanına çakıl taşları atılıyor. Benim bildiğim 2007 ve 2011 yıllarında yapıldı” dedi.

Antik havuz içinde bulunan tarihi eserlerin keskin kenarları yaralanmalara yol açıyor. Zemine çakıl taşı dökerek bu keskin kenarlar bir şekilde kapatılıyor ve turistin temasının önüne geçiliyor. Zeminde bulunan çakıl taşları özellikle gelen misafirlerin giderken yanlarında bir anı götürmek istemeleri nedeniyle azalıyor” diye konuştu.

Müze Müdürlüğü’ne çakıl taşı dökülmesiyle ilgili yazının yazıldığını, müdürlüğün de Koruma Kurulu’ndan gelecek yanıtı beklediğini dile getiren Kazım Tali, “Koruma Kurulu ve Müze Müdürlüğü onayı olmadan adım atmayız. Eğer uygun karar gelirse, antik havuza çakıl taşı dökülüp, açığa çıkan keskin kenarlar kapatılacak. Havuzun yüksekliği de birkaç santim yükselecek” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı