REKLAMI GEÇ

YARALAR SARILIYOR

19 yıl önce Dünya Miras Listesi’ne alınan ve çeyrek yüzyıldır Yedi Kocalı Hürmüz’e dönen Beyaz Cennetimiz Pamukkale’de son dönemlerde sorunların çözümüne yönelik oldukça önemli yol alındı. Yapılan çalışmalarla Beyaz Cennet adına yakışır bir hale getirilmeye çalışılıyor.

/ DENİZLİHABER / 20 Temmuz 2007 Cuma, 00:00

Pamukkale 1988 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alındı ve Türkiye’de aynı kapsamdaki 9 tarihi, kültürel ve doğal değer arasına girdi. Travertenlerin kararmasıyla birlikte başlayan çalışmalar sonunda Pamukkale için 1991 yılında Koruma ve Geliştirme Amaçlı İmar Planı hazırlandı. Önce alanın mevcut turizm potansiyeli göz önünde bulundurularak alan içerisindeki konaklama, alanın yakın çevresine kaydırılarak kapasitesi arttırıldı. Alan içinde yer alan 5 turizm tesisi kamulaştırılarak yıkıldı. Böylelikle bu yapılardan kaynaklanan kirliliğin önüne geçildi. Daha sonra;< ?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" /> < ?xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" />termal su kaynakları ve travertenlerin oluşumu, bozulma ve kaybolma nedenleri bilimsel etütlerle ortaya çıkarıldı. Jeotermal enerji potansiyeli, travertenlerin koruma zonları ve gelişme olanakları saptandı. Traverten alanları genişletildi, termal su kaynaklarından travertenlere ulaşan ancak tahrip olan su kanalları yerine yeni su kanalları inşa edildi. Travertenlerin içinden geçen trafik yolu trafiğe kapatılıp travertenleştirilerek eski haline dönüştürüldü. Mevcut trafik akışı yapılan yeni trafik yollarıyla sağlandı. Alan içinde ihtiyaç duyulan hizmetlerin verilmesi amacıyla Pamukkale ören yerinin kuzey ve güney girişlerinde ziyaretçi karşılama merkezleri oluşturuldu. Pamukkale Koruma Amaçlı İmar Planı uygulama projeleri 2004 yılı sonunda hayata geçirilmeye başlandı. Travertenlerin üst bölümünde, gezi ve yürüme yolları ile seyir terasları düzenlemesi doğal ve tarihi dokuya uygun olarak gerçekleştirildi. Travertenlerin alt bölümünde ise Kocaçukur Göleti ve Rekreasyon Alanı inşaatı gerçekleştirildi. 11 adet uygulama projesinden ilk 2 proje yaklaşık 6 milyon YTL’lik bir yatırımla 2006 yılının başlarında bitirildi. Pamukkale Üniversitesi’nden bilim adamları ve Mimarlar Odası’ndan oluşturulan koordinasyon kurulu Pamukkale’yi dünya mirasına yakışır bir hale getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu sayede hem turistlerin temasları sonucu kararan travertenlere girişler engellenmiş oldu hem de yıllardır kısıtlı bölgelere girilmesi yüzünden kaybedilen turistlere istedikleri suyla temas edebilecekleri bir alan yaratılmış oldu.

AÇIK BÖLÜMLER…

Pamukkale’deki uygulama projeleri dönem dönem aksamalara uğradı. Ancak gözü hep Pamukkale’nin üzerinde olan Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışmalara hiç ara verilmemesini sağladı. Dünya Mirası listesinde bulunan Pamukkale’deki Kocaçukur’u gölet ve mesire alanı haline getirmek amacıyla 2004’te Denizli Valiliği ve Pamukkale Üniversitesi ile ortak proje hazırladı. 2005 yılında ihalesi gerçekleştirilen ve yapımına başlanan Kocaçukur Rekreasyon Alanında,19 bin metrekarelik gölet, bin 800 metrekarelik üç adet termal havuz, soyunma kabinleri, kafeterya ve satış birimleri bulunuyor.

KÖTÜ GÖRÜNTÜLER YOK OLDU…

Geçtiğimiz yıl 2,1 trilyon harcama yapılan gölet ve termal havuzların yapımı tamamlandı. Ancak, projenin yanlış uygulanması nedeniyle sivrisinek ve kurbağa barınağı haline gelen Kocaçukur gölet ve yüzme havuzları için yeniden projelendirme çalışmaları başlatıldı. Vali Hasan Canpolat, yerli ve yabancı turistlerin suyla temasını sağlamak amacıyla yapılan Kocaçukur gölet ve yüzme havuzu projesinde bazı eksikliklerin olduğunu bu eksikliklerin giderilerek amacına uygun hizmet verilebilmesi için yeniden projelendirme çalışmalarına başlanıldığını açıkladı. Yeni düzenlemelerin Mimar Ahmet Yoldaş tarafından yapılacağını belirten Vali Canpolat, “Travertenlerdeki bozulmalar nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin suyla teması yasaklanmış idi. Pamukkale’ye gelen turist sayısını artırmak ve gelen turistlerin suyla temasını sağlamak amacıyla Kocaçukur gölet ve termal havuz projesi uygulamaya geçirildi. Ancak projede bazı eksikliklerin olduğu tespit edildi. Proje revize edilerek bu eksiklikler giderilecek” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı