REKLAMI GEÇ

ÇAMURA ŞEKİL VEREN ELLER SÜS EŞYALARIYLA ADINDAN BAHSETTİRECEK

ÇAMURA ŞEKİL VEREN ELLER SÜS EŞYALARIYLA ADINDAN BAHSETTİRECEK

Tarihin tozlu sayfalarında unutulan meslekler arasında yer almak istemeyen çömlekçiler, yeni dönemde ürettikleri Osmanlı motifli Oyuncak ve süs eşyalarıyla adından söz ettirecek.

/ DENİZLİHABER / 21 Ekim 2011 Cuma, 19:11

Yıllardır çamura şekil vererek evlerin en çok kullanılan malzemeleri arasında yer alan çömlekler, saksılar, testiler ve küplere şekil veren çamurlu eller, günümüzde daha çok kullanılır hale gelen Oyuncaklar ve süs eşyalarına Osmanlı motiflerini işleyerek, tarihi bir meslek olan çömlekçiliği unutulmaktan kurtaracak.

Hayatının 30 yılını çömlekçilikle geçiren Orhan Cintemir, yıllarını verdiği mesleği unutturmama adına zamana ayak uydurarak çömlekçiliği yaşatabilmenin uğraşını verdiklerini söyledi. Bu işe yıllarını vermiş birçok insanın, “geleceği yok” bahanesiyle çömlekçiliği bıraktığını ifade eden Cintemir, “Çırak yok, kazandırmıyor gibi bahaneler birçok kişiye bu meslekten el etek çektirdi.

Aslında her işte aynı sıkıntı var. Bu sıkıntıyı aşmanın yolu, günümüz koşullarına uyarlayabilirsek hiçbir meslek unutulmaz. Her gün yeni bir şeyler ortaya çıkıyor. ‘Bunlar çok hızlı ilerliyor’ demek yerine bunlara ayak uydurmak gerekiyor. Her teknolojik gelişmeden, her düşünceden ufak bir şeyler kapabilirsek, hiçbir meslek unutulmaz” dedi.

Bugüne kadar büyük ebatlı küpler yaptıklarını belirten Cintemir, “Bu küpleri 2-3 parça halinde yapıp daha sonra birleştiriyorduk. Çünkü eskiden evlerde, mutfaklarda küpler kullanırdı. Artık insanlar bu tür büyük eşyalara değer vermiyor. Kullanılan devasa küplerin yerini mini buzdolapları aldı. Biz bu dolapları, evleri süsleyecek ürünleri ortaya çıkaralım ki unutulmayalım” diye konuştu.

Yeni dönemde çömlekçilikte Osmanlı motifli, işlemeli, küçük Oyuncaklar ve süs eşyalarıyla insanların zihninde yer edineceklerini ifade eden Cintemir, şöyle konuştu, nsanlar çocuklarının oynayabileceği sağlıklı, plastikten uzak Oyuncaklar istiyor. Biz tornadan çıkan her şeyi yapabiliriz. Dolayısıyla istenen her Oyuncağı ortaya çıkarabiliriz. Yeter ki sipariş gelsin, bizim üretemeyeceğimiz Oyuncak ve süs eşyası yok.” Dedelerinin 40 yıl, babalarının 50 yıl kendilerinin de 30 yıl verdikleri emeği yok etmeme adına bir anlamda sektöre yeni bir boyut kazandırma kararı aldıklarını vurgulayan Cintemir, eskiyi unutmadan zamanın istediği ürünleri üretmenin çömlekçiliği unutmaktan kurtaracağını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı