REKLAMI GEÇ

DENİZLİ MÜZESİ YAPILMAYACAK MI?

DENİZLİ MÜZESİ YAPILMAYACAK MI?

Denizli kent ve arkeoloji müzesi olarak düşünülen projeden vaz mı geçildi? 2012 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Zorlu grubunun patronu Ahmet Nazif Zorlu arasında imzalanan protokolle gündeme gelen Denizli Müzesi projesi rafa kalkmış görünüyor. Aldığımız bilgilere göre Zorlu grubu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurarak protokolden vazgeçtiğini bildirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Ocak 2017 Salı, 10:08

Uzun yıllardır devam eden ve 2010 yılında yapılan protokolle noktalanan Denizli Müzesi tartışmaları, son gelişmelerden sonra yeniden tartışma gündemine geliyor.

Birinci el kaynaklardan elde ettiğimiz bilgilere göre, o dönemin Kültür Bakanı ve Zorlu grubu arasında yapılan protokol, Zorlu grubunun vazgeçmesi sonucu tek yanlı olarak bozulmuş durumda. Zorlu grubu, Kültür ve Turizm Bakanlığına bir yazı ile başvurarak, kriz nedeniyle protokolün gereklerini yerine getiremeyeceğini bildirdi. Bu sonuçla, Denizli yeni Valilik binası arkasındaki arsaya yapılması düşünülen müzenin rafa kalktığı belirtiliyor.

Kamuoyunca bilindiği üzere 2012 yılı Eylül ayında Bakan Ertuğrul Günay ve Ahmet Nazif Zorlu, Laodikeia antik kentinde yapılan törenle Denizli Müzesi için bir protokol imzalamışlardı. Protokole göre Bakanlığın ve Denizli Valiliğinin göstereceği bir arsaya Denizli kent ve arkeoloji müzesi yapılacak, müze binasının teslimatına kadar olan süre boyunca giderlerini Zorlu grubu üstlenecekti. Grubun patronu Ahmet Nazif Zorlu törende yaptığı konuşmada, 10 Milyon civarında bir kaynak ayırdıklarını, bu rakamla, büyüklük olarak Denizli’de Avrupa’nın sayılı modern müzelerinden birini kazandıracaklarını açıklamıştı. Konuşmasında Denizli’ye olan vefa borcunu dile getiren Zorlu, bu müzenin yetmeyeceğini, ayrıca kendi arzuları ile ikinci bir müze yapımını üstlenmek istediklerini belirtmişti.

Protokolden yaklaşık 8 ay sonra Kültür ve Turizm Bakanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada,  Bakanlığımız, Denizli Valiliği, Denizli Belediyesi ve Zorlu Holding arasında imzalan protokol kapsamında Denizli’ye yapılacak müze ilişkin Valilik toplantı salonunda 25.05.2013 tarihinde Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Vali Yardımcısı İsmail Soyukan, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Uygulamalar Daire Başkan Vekili Yakup Harmanda, Aydın Koruma Bölge Kurulu ve Laodikeia Kazısı Başkanı Celal Şimşek, Zorlu Holding yetkileri, proje müellifi, Müze Müdürü, İl Kültür Ve Turizm Müdürü ve ilgili yetkililer katılımıyla toplantı” yapıldığı açıklandı. Toplantıda Zorlu Holding tarafından yaptırılacak olan müzeye ilişkin proje müellifi tarafından müze projesinin sunumu yapıldı.

Bu toplantıda müze yapılacak olan alanın eski Endüstri Meslek Lisesi’nin koruma altındaki taş atölyelerinin yıkımını öngördüğü ortaya çıktı. Bu durum kamuoyunda meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin tepkisine neden oldu. Sonunda Mimarlar Odası Denizli Şubesi Denizli İdare Mahkemesinde dava açarak konuyu yargıya taşıdı. İdare Mahkemesi Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun “korunmasına gerek yoktur” kararını hükümsüz kılarak, korumanın devamı yönünde karar verdi.

Bu karar sonrası Zorlu grubuna bir yazı gönderen Kültür ve Turizm bakanlığı yeni bir proje hazırlanması ve bu projede adı geçen taş atölyelerin korunmasını istedi. Ancak, 2016 yılı başlarında gündeme gelen bu yazışma sonrası proje hazırlığı konusunda, Denizli Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür Müdürlüğü ve Zorlu Holding’den herhangi bir açıklama yapılmadı.

Son gelen bilgilere göre Zorlu Holding protokol imzalayarak yapımını üstlendiği müze projesinden ekonomik kriz nedeniyle vazgeçerek bunu bir yazı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirip, protokolü tek taraflı olarak askıya aldı.

Yorumlar

MEHMET   -  Bağlantı 24 Ocak 2017, 17:15

BURASI BÜYÜK TEKSTİLCİLER İÇİN GÜZEL TEKSTİL ÇARŞISI OLUR TUR OTOBÜSLERİDE İTFAİYENİN YANINA PARK EDER GELEN TURİSTLER RAHAN BİR ALIŞ VERİŞ YAPAR MİLLETİ DARACIK HAVASIS BABADAĞ ÇARŞISINDAN KURTARIN MÜZEYİ ESKİ KIZMESLEGİN ORAYA YAPIN

ibiram   -  Bağlantı 24 Ocak 2017, 17:01

o daracık yere yapılacagına bi sürü kıRac sahipsiz araziler var oralara yapılsın şehrin ortasında olsa bile gitmeyek insan gene gitmez TRAFİK KALABALIGI OLACAGINA YEŞİL PARK OLSUN

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı