REKLAMI GEÇ

Keloğlan ziyaretçi bekliyor

Adı son yıllarda ön plana çıkmaya başlayan Acıpayam’ın Dodurgalar Beldesi’ndeki Keloğlan Mağarası’nı, geçen yıl 14 bin kişi ziyaret etti. Bu yıl ise 15 bin ziyaretçi beklediklerini anlatan Dodurgalar Belediye Başkanı Derman Zeren, mağaranın belde ekonomisinde önemli katkı sağladığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 21 Temmuz 2007 Cumartesi, 00:00

2002 yılında keşfedilip bir yıl sonrasında ziyarete açılan Keloğlan Mağarası’nın ünü günden güne yayılıyor. Dodurgalar Belediye Başkanı Derman Zeren, mağaranın içinde bulunan sarkıt ve dikitlerin 10 bin yılda damlayan su tanecikleri tarafından oluşturulduğunu, en başta tüm Denizlililerin bu doğal zenginliğe sahip çıkarak ziyaret etmesi gerektiğini dile getirdi. Mağaraya giriş ücretinin 2 YTL olduğunu anlatan Başkan Zeren, “Astım hastalığı gibi bazı rahatsızlıklara iyi geldiği söylenen mağaramız, bu yönünden çok doğal güzelliğiyle dikkat çekiyor. Mağaramız Denizli’ye 60, Acıpayam İlçesi’ne 15, beldemizin 3 kilometre batısında Mallı Dağı eteklerindedir. Altyapı çalışmaları tamamlanmamış durumda olan mağaradan yıllık 25 bin YTLgelir elde ediyoruz” dedi

Beldenin tanıtımı içinde önemli

Mağaraya değişik şehirlerden ve yurtdışından ziyaretçilerin geldiğini anlatan Dodurgalar Belediye Başkanı Derman Zeren, yıllardır boş duran mağaranın düzenlenerek turizme kazandırılmasıyla beldenin isminin de duyulmaya başladığını söyledi. Mağarayı görmek için gelen yerli ve yabancı turistlerden alınan giriş ücretleriyle belediye ekonomisine katkı sağlandığını ifade eden Başkan Zeren, “145 metre uzunluğa sahip Keloğlan Mağarası, içindeki dikit ve sarkıtlarla ülke genelinde aynı özelliği taşıyan mağaralar arasında ön sıralarda anılmakta. Ayrıca mağara için anlatılan bazı efsaneler de burasını halk arasında önemli kılıyor. Mağaranın nefes darlığı, astım, bronşit gibi hastalıklara iyi geldiğine inanılıyor, bu ve bunun gibi bir çok ayrıntıyı duyan insanlar da buraya akın ediyor. Biz bundan memnunuz ama daha çok tanıtıma ihtiyacımız var” dedi.

İşte o efsane

Keloğlan Mağarası olarak bilinen mağara ile ilgili olarak 150 yıllık bir efsanenin anlatıldığını ve halk arasında yayılmaya devam ettiğini anlatan Başkan Zeren, “Köyün kel çobanı Himmet, koyun otlatmak için girdiği mağaradan 20 gün hiç dışarıya çıkmamış. Çobanın yokluğunu fark ederek girdiği mağaradan zorla köylüler tarafından çıkartan Çoban Himmet’in saçlarının yeniden çıktığını görülmüş. Mağaraya o günden beri Keloğlan Mağarası deniyor.”dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı