REKLAMI GEÇ

YASİN ÖZTÜRK, ÖRENYERİ GİRİŞLERİNİ SORDU

YASİN ÖZTÜRK, ÖRENYERİ GİRİŞLERİNİ SORDU

İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk bu kez ören yeri giriş ücretleri ile DÖSİMM’in ihalesinin peşine düştü. Meclise taşıdığı konu hakkında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na “Kıyak mı yapıyorsunuz?” diye sordu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Eylül 2018 Cumartesi, 10:48

Ören yeri giriş ücretlerinde yapılan yüksek zammın ardından İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, ihaleci firmanın ve yapılan zamların peşine düştü.

Konu hakkında saha araştırması yapan Öztürk Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Öztürk geçen yıl Ekim ayında yapılan ihaleye dikkat çekti, 1 Ekim’den itibaren uygulanan zamların halkta hoşnutsuzluk yarattığını hatırlattı.

İhalenin pazarlık usulü ile yapıldığını kaydeden Denizli Milletvekili Öztürk ihaleyi alan firmanın yabancı ortaklı Sıcpa Turkey olduğunu belirterek; “Bu şirketin ortakları arasında Cüneyt Zapsu’nun asistanı olarak kamuoyunda bilinen Cavidan Gülşen Karanis Ekşioğlu var mıdır? Bu bağlantısı dolayısıyla kıyak çekildiği söylentisi sizleri rahatsız etmekte midir?” diye sordu.

Öztürk ayrıca Devlet İhale Kanunu’nun 51’nci maddesine atıfta bulunarak firmanın hangi gerekçe ile ihaleye kabul edildiğini sordu.

ZAMLAR DA GÜNDEMDE
İyi Parti Denizli Miletvekili Yasin Öztürk ören yeri giriş ücretlerine yapılan zammın enflasyon hedefinin çok üstünde olduğunun altını çizerek yönelttiği soruda; “Neyi baz alarak bu zammı yaptınız? Zam, ihaleyi alan firmaya ne kadar ilave gelir sağlayacak? İhale süresi bitimine kadar olan zamlar firmaya gelir olarak yansıyacak mıdır?” dedi.  Müze kart sahiplerinin örenyerlerine ücretsiz girdiklerini hatırlatan Öztürk, “Pamukkale Arkeoloji Müzesi, Yamaç Evleri Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Aya İrini Anıtı gibi yerlere girişlerde ayrıca ücret alınıyor mu?” sorusunu da yöneltti.

Bakan Nuri Ersoy’dan misafir kartın hangi durumlarda kimlere tahsis edildiğini açıklamasını da isteyen Öztürk, “Firmaya bu geçişlerden dolayı ayrıca ödeme yapılmakta mıdır?” dedi.

GİRİŞ ÜCRETLERİ DÜŞÜRÜLMELİDİR
8 maddelik soru önergesinde yerel halka girişin daha düşük olması gerektiğini anlatan İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk; “İstisnai durumlarda misafirkart ve ücretsiz giriş sağlanabildiğine göre müze ve örenyerlerinin yerleşik bölge halkına da özel fiyat uygulanması, temsili bir bedel alınması gibi uygulamalarla bölge halkının kendi kültürü ile buluşması sağlanamaz mı? Bu şekilde iç turizme hareketlilik sağlanamaz mı? Örneğin, Pamukkale örenyerine giriş ücreti 50 TL olmuştur bu bedel 4 kişilik bir çekirdek aile için yüksek bir ücret oduğu için bir çok Denizlili Pamukkale’yi hiç görememiş veya uzun süredir gidememiştir. Mesela nüfusa kaydı Denizli olanların 50 TL yerine sembolik bir bedelle, 5 TL gibi girişi sağlanamaz mı?
Müze ve örenyeri giriş fiyatlarına bakıldığında Pamukkale örenyeri en pahalı girilen 4’ncü örenyeri durumundadır. Bu fiyatları neye göre tespit ediyorsunuz? Mesela Antalya Olympos örenyeri 20 TL iken neden Pamukkale 50 TL’dir?” diye sordu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı