REKLAMI GEÇ

Darbeciden kan donduran emirler

Darbeciden kan donduran emirler

FETÖ’nün darbe girişiminin firari sanığı tarafından o gece kan donduran emirlerin birbiri ardına verildiği ortaya çıktı. 11. Komando Tugayı’nın eski Kurmay Başkanı Fahrettin Demir’in darbe girişimi sırasında, Çardak Havaalanı’ndaki askerlere “sivillerin üzerine araç sürmeleri, ateş açmaları ve nizamiyeye gelecek polislerin dipçiklenmesi” yönünde emirler verdiği belirtildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Ocak 2017 Çarşamba, 09:33

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminin asker bağlantılarıyla ilgili Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava devam ediyor. Şu ana kadar 19’u tutuklu 23 sanığın savunma yaptığı davanın dünkü celsesine 11. Komando Tugayı’nın eski Kurmay Başkanı Fahrettin Demir’in verdiği ifade edilen emirler damgasını vurdu.

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili tutuklanan ve ardından üsteğmenken Kanun Hükmünde Kararname ile askerlikten çıkarılan Ferdi Acar, savunmasında 15 Temmuz gecesi bölük komutanı Birant Yönel’in telefonla arayıp “Binbaşı Alper Ağaoğlu’nun birliğe katılması” yönündeki emrini iletmesiyle Çardak Havaalanı’na gittiğini söyledi.

Çardak’ta Birant Yönel’in kendisine “Fahrettin Demir, sıkıyönetim ilan edildi. Uçakla Ankara’ya götürüleceğimizi söyledi” dediğini anlatan Acar, daha sonra internet haberlerinden bilgi edinmeye çalıştıklarını, uçak gelse bile Ankara’ya gitmeme kararı aldıklarını belirtti.

ŞOK EDEN EMİRLER
Bölüğe komuta eden Birant Yönel’in sabaha doğru gelişmelerle ilgili bilgilendirmede bulunup, “Sizlere kanun aykırı emir verilirse yerine getirmeyin. Ben verirsem de yerine getirmeyin” dediğini ifade eden Acar, Demir tarafından kendisine verilen emri şöyle anlattı:

“Askerlerini al, nizamiyede mevzilen emrini verince ‘kime karşı’ diye sordum. ‘Polise’ cevabını verdi. Sonra da teslim olmamamızı, onları geçirmememizi, dipçiği sağlam vurup yere yatırmamızı, gerekirse ateş açmamızı söyledi. Bu emir bende şok yarattı. Kendisini bir yıldır tanırım, sakin biriydi. Ona bu emri yerine getirmeyeceğimi söyleyince ‘sonucuna katlanırsın’ diyerek uzaklaştı. Giderken baktım yüzü bembeyazdı ve şuurunu kaybetmiş haldeydi.”

“ARAÇLARI SİVİLLERİN ÜZERİNE SÜRÜN”
Üsteğmenken ordudan atılan Yakup Atılgan da, Demir’in kendisine verdiği şok emirleri anlattı savunmasında. Atılgan, yolda konvoydan koptukları için havaalanının sivil bölümüne gittiklerini, yol bitince durdurulduklarını, bu sırada bir bayanın kapıyı açıp araca çıktığını ve “Sizleri çok seviyoruz ama kışlanıza dönün” dediğini, ardından diğer kapının açıldığını ve oradaki kişinin de “Çardak’a neden geldiniz?” sorusunu yönelttiğini, bu durumu aktarması üzerine tabur komutanı Ertuğrul Yavaşça’nın yanlarına geldiğini kaydetti.

Yavaşça’nın vatandaşlarla konuşmasının ardından geriye döndüklerini, ancak 500 metre gittikten sonra vatandaşlar tarafından tekrar durdurulduklarını söyleyen Atılgan, “Astsubay Vedat Somer, Fahrettin Demir’i arayıp durumu aktardı. Bu konuşma sırasında Vedat Astsubay’ın yüzü kireç gibi olmuştu. Telefonu ben aldım. Kaç araç olduğunu sordu. Sonra da ‘araçları sivillerin üzerine sürün, havaya ateş açın emrini” verdi. Ben de bunu yapamayacağımız söyleyip telefonu kapattım” diye konuştu.

AYNI EMRİ 2 KEZ VERMİŞ
Demir’in “sivillerin üzerine araç sürülmesi ve havaya ateş açılması” emrini iki kez verdiği de bölük astsubayı Vedat Somer’in yaptığı savunmayla ortaya çıktı. Somer, “Kendisiyle konuştuğumuzda, kışlaya dönmek istediğimizi, ancak yolumuzun vatandaşlar tarafından kesildiğini söyledim. Bana ‘o ne demek? Sürün üzerlerine aracı geçin’ dedi. Önümüzde sivillerin olduğunu, araçları hareket ettiremeyeceğimiz söyleyince havaya ateş açmamız emrini verdi” ifadesini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı