REKLAMI GEÇ

Havaalanında bulunan askerler, şalter arayan komutanla çatışma kararı almış

Havaalanında bulunan askerler, şalter arayan komutanla çatışma kararı almış

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Çardak Havaalanı’nda bulunan askerlerin bazıları, pisti aydınlatıp uçakları indirmek isteyen komutanlar ve onlara destek verenlere karşı gerekirse çatışma kararı aldıkları ifade edildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Ocak 2017 Pazartesi, 16:36

Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve 60 sanığın 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı dava devam ediyor.

Bugünkü duruşmada savunma yapan Yüzbaşı Celil Basıkar, Tugay’dan çıkışlarından teslim oldukları ana kadar geçen süreçle ilgili birçok konuda bilgi verdi.

Tugay’a bağlı Söke’deki garnizonda 2. Komando Taburu Karargâh Bölük Komutanı olarak görev yaptığını belirten Basıkar, 13 Temmuz’da Denizli’deki eğitim programına katılacakları, bu nedenle birliğin taşınmasıyla ilgili faaliyetin durdurulduğu emrinin tebliğ edildiğini, Binbaşı Alper Ağaoğlu’nun emir komutasında sivil otobüslerle Denizli’ye getirildiklerini, Alper Ağaoğlu’nun 14 Temmuz’da Söke’ye dönmek üzere ayrılmasıyla emir komutayı kendisine bıraktığını söyledi.

15 Temmuz’da gece saat 23.30’da Tugay’dan çıkış yapıldığını, yolda Boğaz Ķöprüsü’nün kapatıldığı ve Genelkurmay’dan silah sesleri geldiğini internet haberlerinden öğrendiğini anlatan Basıkar, şöyle devam etti:

“Çardak nizamiyesine ulaştık. Albay Erol Akman’ın birkaç defa aracından inip personelle konuştuğunu ve sinirli olduğunu gözlemledim. Giriş yaptıktan sonra önce benzinlik, daha sonra da hangarlar bölgesine gittik. Askerler indikten sonra bana sıkıyönetim ilan edildiğini, biraz sonra uçakların gelip bir bölgenin güvenliğini sağlamak için Ankara’ya götürüleceğimizi söyledi. O sırada pisti fark ettim. İki uçak da havada dönüp duruyordu. Fahrettin Demir, Üsteğmen Oğuz Ay’ı 2 kol askeri araçlara bindirip kendisiyle gelmesini istedi. Geri döndüklerinde Oğuz Ay, pisti aydınlatmak için Fahrettin Demir’in şalter aramak üzere itfaiye ve kuleye gittiğini anlattı. Pistte hareket halinde görülenler bu araçlardı. Bu arada Albay Erol Akman, bana 20 aracı belli aralıklarla sıralayıp pisti aydınlatmamızın emrini verdi. Ancak bu emir uygulamaya geçmedi. İnternetten kalkışmayla ilgili bilgileri öğrenince personelimi toplayıp Erol Albay ve Fahrettin Yarbay tarafından verilecek konusu suç olan hiçbir emrin yerine getirilmemesi talimatını verdim.”

“ÇATIŞMA ÇIKABİLİRDİ”
Bir ara uzmanları da alıp kaçmayı düşündüğünü, ancak geride erler kalacağından bu düşünceden vazgeçtiklerini aktaran Basıkar, “Uçaklara binmeyecektik. ‘Beni zorlamaları durumunda sıkıntı çıkar’ dedim. Daha zorlarlarsa çatışma çıkabilirdi. Bu tür ihtimallere hazır olmalarını söyledim” dedi.

“SİLAH KULLANMA EMRİ”
Tugay Kurmay Başkanı Fahrettin Demir’in kendisine 2 kol askeri nizamiyeye götürüp mermi dağıtmasını ve gelen olursa ateş açılmasını istediğini söyleyen Basıkar, “Ben de kime karşı silah kullanacağınız diye sordum, emri yerine getirmeyeceğimi söyledim. Daha sonra nizamiyede 2 kol askeri gördüm. Fahrettin Demir bir şeyler anlatıyordu. Bir teğmenin elinde mühimmat torbası gördüm. Oğuz Üsteğmen’e ‘bunlar senin adamların. Neden sahip çıkmıyorsun’ diye sordum. Hüseyin Öğüt benden önce davranıp Muhammet Teğmeni oradan uzaklaştırdı. Daha sonra 2 askerle konuştum. Demir onlara ‘yaklaşan olursa önce ayaklarına, daha sonra belden aşağısına ateş edin’ talimatı verdiğini söylediler” diye konuştu.

TOPLUMSAL OLAYLARA MÜDAHALE EĞİTİMİ
Celil Basıkar, o geceye dair bir başka ayrıntıyı da “Üsteğmen Oğuz Ay’ın nizamiye tarafından geldiğini gördüm. Ne olduğunu sordum. Fahrettin Demir’in toplumsal olaylara müdahale eğitimi yaptırdığını belirtti. Fahrettin Demir ile karsılaştığımızda ‘siz Kurmay Başkanı değil misiniz? Eğitimle ne işiniz olur?’ diye sordum. Bana doğru 2-3 adım attı, beni vuracağını düşündüm. ‘Sana mı soracağım’ diyerek uzaklaştı” diye anlattı.

AKMAN VE DEMİR’İN DERDEST EDİLMESİ İSTENMİŞ
Sabaha karşı İl Jandarma Komutanı Cengiz Yıldız ile telefonla görüştüklerini belirten Basıkar, bu görüşmede kendilerine Söke Garnizon Komutanı Erol Akman ve Tugay Kurmay Başkanı Fahrettin Demir’i derdest edip edemeyeceklerinin sorulduğunu, bulunduğu ortamdakileri tanımadığını ifade edince beklemelerinin ifade edildiğini söyledi.

TESLİM OLMAK İÇİN 1,5 KM YÜRÜMÜŞLER
Yaptıkları telefon temaslarından sonra sabaha doğru teslim olma kararı aldıklarını ifade eden Celil Basıkar, Fahrettin Demir’in kendisinden askerleri bırakmasını istediğini, bu isteği telefonun hoparlörlerini açarak askerlere dinlettiğini, emrin kabul edilmemesi üzerine hakarete uğradığını, askerlerle nizamiyeden çıkıp 1,5 kilometrelik yürüyüşle Denizli-Afyonkarahisar yoluna geldiklerini ve teslim olduklarını kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı