REKLAMI GEÇ

FETÖ/PDY İşadamları Davası’nda gelişme

FETÖ/PDY İşadamları Davası’nda gelişme

FETÖ/PDY’nin finans ayağını oluşturdukları iddialarıyla haklarında ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamalarıyla dava açılan 87’si tutuklu, toplam 145 sanığın yargılanmasına devam ediliyor. Yaklaşık bir aydır süren duruşmada savcının mütalaasının ardından sanık ve avukatların talepleri dinleniyor. Davanın savcısı, Mahkeme Heyeti’nin vereceği ara karar öncesi 5 sanığın tahliyesini istedi.

Ayhan Akar / DENİZLİHABER / 31 Mayıs 2017 Çarşamba, 11:12

EGS Kongre ve Kültür Merkezi’nde kurulan 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir aydır devam eden 2. İşadamları Davası’nda savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, davada tutuklu olarak yargılanan 5 sanığın tahliyesini talep ederken, tahliye edilecek sanıklara adli kontrol uygulanmasını istedi.

İDDİA MAKAMINDAN 58 MADDELİK TALEP
Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında örgüte finansal destek sağladıkları iddiasıyla 87’si tutuklu toplam 145 sanığın yargılandığı 2’nci İşadamları Davası 2 Mayıs’tan bu yana devam ediyor. Duruşma yaklaşık bir ay önce sanıkların kimlik tespitlerinin yapılmasıyla başlarken, sanık savunmaları ve tanıkların dinlenmesi işlemleri tamamlandı ve iddia makamının mütalaasında 58 maddelik talebi alındı.

DURUŞMA ARA KARAR AŞAMASINDA
Davada sanık sayısının fazla olması ve duruşma salonunun oturma kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle celselere sınırlı sayıda sanık yakını alınıyor. Mahkeme Heyeti, savcının mütalaasının ardından sanıklar ve avukatlarının taleplerini dinlemeye başladı. İddia makamının, sanıklardan İbrahim Tüysüz, Fatih Güner, Tufan Kuru, Hasan Akçay ve  Bilal Erşahin’in adli kontrol şartıyla salıverilmesini istediği 58 maddelik mütalaasında dikkat çeken satır başları şöyle:

*Sanık Halil Özkaya’nın  ev aramasında çıkan flaş bellekte ihraç edilen din görevlilerine ait liste olduğu iddianamede yer almıştı. Savcı, sanığın eşinin de İl Müftülüğü’nde çalıştığını dikkate alarak, sanığın eşinin de tanık olarak dinlenmesi.

*Davada tutuklu olarak yargılanan Pekdemir ailesinden Faruk Pekdemir’den ele geçirilen ve iddialara göre kurban yardımı belgesinde isimleri geçen şahısların mahkemede dinlenmesi.

*Örgütün finans dünyasındaki yapılanmasına yönelik çalışmaları nedeniyle kapatılan Denizli İşadamları Derneği’nin (DİAD) 2010 yılından itibaren yapılan olağan ve olağanüstü toplantılarına ait hazurun cetvellerinin toplantıya katılan üyelerin tespiti bakımından ilgili birimden (Dernekler masasından) istenmesi.

*Denizli Devlet Hastanesi’ne yazı yazılarak hastanenin 2010-2013 tarihleri arasında mevcut kantinleri işleten şahısların kim olduklarının tespitiyle, bu şahısların adreslerinin tespit edilmesi.

*Sanıklar hakkında by-lock programının mesaj içerikleri ve sohbet gruplarında kimlerin olduğunun bildirilmesi bakımından KOM Şube Müdürlüğüne yazı yazılması.

*By-lock sorgulamasında belirtilen Imei numaralarının hangi GSM hatlarıyla kullanıldığının BTK’dan sorulması.

*Siber Suçlar Mücadele Şube Müdürlüğünce incelenmesi yapılan dijital materyallere ilişkin rapor sonuçlarının beklenmesi.

*Sanıkların kişisel mal varlıkları ve banka hesapları üzerindeki tedbirlerin kaldırılması.

-Cumhuriyet Başsavcılığı’nca mütalaası kapsamında ve dosyaya gönderilen KOM Şube yazısı dışında by-lock programı ile ilgili değişik mahiyetindeki araştırma ve rapor aldırılma taleplerinin dosyaya bir yenilik ve katkı sağlayamayacağından reddine.

-Diğer tutuklu sanıkların üzerine atılı suçun niteliğine, mevcut delil durumu itibariyle kuvvetli suç şüphesinin varlığına, kanunda öngörülen cezai yaptırım miktarına, dosyada bir kısım sanıkların yakalamalı ve bir kısmının da kaçarken yakalanmış olmaları dikkate alınarak kaçma şüphesinin varlığına göre, tutukluluk hallerinin devamına.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı