REKLAMI GEÇ

Darbeci askerler davası başlıyor

Darbeci askerler davası başlıyor

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Ankara’ya götürülmek üzere 11’inci Komando Tugayı ve Söke’den Çardak Havaalanı’na giden, ancak uçakların inişinin engellenmesiyle planlarını gerçekleştiremeyen askerlerin yargılaması yarın (pazartesi) başlıyor. Denizli 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın iddianamesinde, sanıklar hakkında 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Aralık 2016 Pazar, 17:22

Hain örgütün 15 Temmuz’daki darbe girişimiyle ilgili askerlere yönelik açılan ilk dava Denizli’de görülecek. FETÖ/PDY’nin Tavas Çatı Davası’ndan sonra hain örgütle ilgili yarın başlayacak olan ikinci davada, darbe girişimine katıldıkları iddiasıyla yargılanacak olan sanıklar hakim huzuruna çıkacak. Bu davanın 1 numaralı sanığı 11’inci Komando Tugayı’nın eski Komutanı Kamil Özhan Özbakır. Darbeci askerler davasının 2’si serbest, 1’si yakalamalı, 15’i adli kontrollü, 42’si tutuklu, toplam 60 sanığı var. Duruşmalar, Denizli Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde, darbe girişimine yönelik davalar için özel olarak hazırlanan salonda yapılacak.

İŞTE HAKLARINDAKİ SUÇLAMA
Bu konuda Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Denizli 11’inci Komando Tugayı ile buraya bağlı Söke’deki birlikten 500 askerin Ankara’ya gönderilmek üzere Çardak Havaalanı’na taşındığı, ancak alınan önlemlerle havaalanının kullanım dışı bırakıldığı, böylece askerlerin Ankara’ya intikalinin önlendiği belirtiliyor.

Bu kapsamda sanıklar; “Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Fetullahçı Terör Örgütüne Üye Olma” suçlarından Türk Ceza Kanunu’nun 309/1, 311/1, 312/1, 314/2, sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 5/1, yine Türk Ceza Kanunu’nun 53, 55, 58/9 ve 63. Maddeleri gereğince yargılanacak.

İSTENEN CEZALAR
İzmir F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu olan ve dava için Denizli’ye getirilecek sanıkların yargılanacağı 309/1, 311/1 ve 312/1’inci maddeler, ağırlaştırılmış müebbet hapsi gerektiriyor. Bu durumda iddianamede ismi yer alanlar 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak. 314/2. madde ise ayrıca 15’er yıl hapis cezasını içeriyor. Sanıklar, terörle Mücadele Kanunu’nun 5/1 ve Türk Ceza Kanunu’nun 53, 55, 58/9 ve 63. maddeleri gereğince de yargılanacak.

ER VE ERBAŞLAR YARGILYANMAYACAK
Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu ve ilgili mevzuat gereğince karar yetkisi bulunmayan, sadece verilen emri yerine getirmekle yükümlü, tatbikat olduğu düşüncesinde, silah kullanmayan, ceza kanunlarında yaptırıma tabi tutulmuş başka bir eylemde bulunmayan ve sadece askerlik görevini yerine getiren erat hakkında ise dava açılmadı. Soruşturma aşamasında eratın tanık sıfatıyla ifadelerine başvurulmuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı