REKLAMI GEÇ

İşte FETÖ/PDY davalarına damga vuran mütalaa

İşte FETÖ/PDY davalarına damga vuran mütalaa

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili askerlere yönelik açılan 40’ı tutuklu, toplam 64 sanıklı davanın 6. duruşması EGS Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde geçtiğimiz Cuma günü tamamlanmıştı. Ara kararın verildiği duruşmadan tahliye kararı çıkmazken, Savcı’nın yaklaşık 3 saat süren Esas Hakkında Mütalaası davaya damga vurmuştu. Davanın Savcısı, Denizlihaber’in ulaştığı mütalaada, dosya hakkında verilecek kesin karar öncesi 25 tahliye, 46 beraat talep etti.

Ayhan Akar / DENİZLİHABER / 21 Kasım 2017 Salı, 17:02

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili askerlere yönelik açılan 40’ı tutuklu, toplam 64 sanıklı davanın 6. Duruşmasına damga vuran, Savcı’nın yaklaşık 3 saat süren mütalaasına Denizlihaber ulaştı.

Geçtiğimiz Cuma günü İzmir F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tutuklu sanıkların getirilmesiyle sabah saatlerinde başlayan ve aynı gün ara karar verilen 6. duruşmada tahliye çıkmazken, öncesinde Savcı’nın mütalaası sanıklar ve yakınları arasında büyük sevinç yaratmıştı.

Savcı, iddianame ve bilirkişi raporlarını da değerlendirerek yaptığı yaklaşık 3 saat süreyle okuduğu mütalaayı o anda tutanaklara geçirmek yerine Mahkeme Heyeti’ne ayrıca yazılı olarak vermeyi tercih etmişti. Okunan mütalaada sadece tahliye ve beraat taleplerinin geçtiği yakınlarının isimlerini duyabilen mahkeme salonundaki izleyiciler adeta sevinç çığlıkları atmıştı. Ancak Mahkeme Başkanı’nın açıkladığı ara kararda tahliye kararı çıkmayınca salondan hüzünle ayrılmıştı. Mahkeme Başkanı davanın karar aşamasına geldiğini belirterek, bir sonraki duruşmayı 2 Ocak’a erteledi.

HANGİ SANIKLAR HAKKINDA TAHLİYE TALEP ETTİ?
Savcı’nın, 16 maddeden oluşan Esas Hakkında Mütalaa’sında Semih K. Tarık E. Hüseyin Ç. Adem A. Ali S. Nazmi K. Yakup A. Vedat S. Yunus K. Kazım C. Cüneyt K. Muharrem Burak S. Yusuf A. Güner K. Hasan Ö. Eren T. Hüseyin Y. Abdullah Ö. Mustafa Ziya Y. Muhammet Y. Ümit C. Harun T. Tolga K. Habib Ali E. ve Yakup B. hakkında tahliye talebinde bulundu. Tahliye taleplerinin gerekçesi olarak da, üzerlerine atılı suçun niteliğinin değişmesi, benzer konumda olan bir kısım sanıkların tutuksuz yargılanması dolayısıyla ceza adaleti ve hakkaniyet kuralları, tutukluluk süresi ve yargılama sonucunda ulaşılan lehe deliller ve olumlu kanaate göre (istinaf safahatı da dikkate alındığında ileride telafisi mümkün olmayan zararların doğmasının önlenmesi) gösterildi. Tahliyesi istenilen sanıklar hakkında, haklarında yurt dışı çıkış yasağı uygulanması da talep edildi.

BERAATİ TALEP EDİLEN SANIKLAR
Mütalaada, beraati talep edilen sanıklar Ertuğrul Y. Celil B. Hüseyin Ö. Semih K. Tarık E. Ali K. Hüseyin Ç. Adem A. Ali S. Fatih Akın A. Nazmi K. Yakup A. Burak A. Özcan Ö. Ali Ü. Burak B. Turgay Ö. Vedat S. Yunus K. Caner B. Ali P. Hakan A. Aytekin Ö. Hüsnü A. Muhammed G. Kazım Ç. Cüneyt K. Ahmet Ali A. Muharrem Burak S. Yusuf A. Tufan D. Vedat E. Güner K. Hasan Ö. Eren T. Hüseyin Y. Abdullah Ö. Mustafa Ziya Y. Muhammet Y. Ümit C. Harun T. Ali Ç. Şadan K. Yakup B. Tolga K. Habib Ali E.

Beraat taleplerinde, “Adı geçen sanıklar hakkında ‘anayasayı ihlâl’ ve ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan cezalandırılması talebiyle kamu davası açılmış ise de; sanıkların üzerlerine atılı bulunan bu suçlardan dolayı ‘şüpheden sanık yararlanır ilkesi’ gözetilmek suretiyle mahkumiyetlerine yeterli her türlü şüpheden uzak, kesin, somut ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden bu sanıkların CMK.’nun 223/2-e maddesi uyarınca ayrı ayrı beraatlerine” denildi.

TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMI İSTENEN SANIKLAR
Mütalaada, dönemin 11. Komando Tugay Komutanı Kamil Özhan Özbakır, Söke Komutan Yardımcısı Erol A. Avşın Y. Ziver İ. Birant Y. Muhammet E. Ferdi A. Oğuz A. Ali Z. Mutlu A. Rafet P. Şevket Hamdi A. Hacı Ahmet Ö. Çetin Ö. ve Ümit S. tutukluluk hallerinin devamı talep edildi. Ayrıca bu isimler ile birlikte Emre T. ve Mehmet A.nın de üzerlerine atılı “anayasayı ihlal” suçundan sanıkların sabit olan eylemlerine uyan TCK’nun 309/1, 3713 Sayılı TMK.’nun 5/1,TCK.’nun 53, 58/9, 63 maddeleri uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmaları talep edildi.

2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2 Ocak 2017’de dosya hakkında karar vermesi bekleniyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı