REKLAMI GEÇ

80 santimetrekarede tam 44 yıl

80 santimetrekarede tam 44 yıl

Erol Nalbant, tam 44 yıldır Kaleiçi Çarşısı’nın girişindeki 80 santimetrekarelik dükkanında ayakkabı tamirciliği yaparak geçimini sağlıyor. O’nun ki tam bir kanaat ve hayatı olduğu gibi kabul etme hikayesi… İşyerinin ismi de hayat felsefesi ile örtüşüyor. Mevsim Kundura… Erol Amca, “Hayat dört mevsimdir. Yazı da, kışı da baharı da vardır. Ama her mevsimi kanaatle ve dürüst olarak yaşamak gerekir” diyor.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 30 Mayıs 2014 Cuma, 11:59

O’nu bu kentte yaşayan herkes görmüştür. Kimileriniz tanışmış, kimileriniz sadece dükkanının önünden geçmiştir. Kaleiçi Çarşısı’nın Dörtçeşme mevkiindeki girişinde topu topu 80 santimetrekarelik dükkanında tam 44 yıldır ekmek ve yaşam mücadelesi veriyor.

ic-1

70 yaşına geldi Erol Nalbant. Hayatının büyük bir bölümünü bu daracık dünyaya sığdırdı. Ayakkabı tamirciliği yaparak geçimini sağladı, evine ekmek götürdü. Erol Amca, 80 santimetrekarelik dünyasından, hırsın, doyumsuzluk ve tatminsizliğin artık zirveye ulaştığı, herkesin daha iyi bir yaşam, lüks ihtiyaçlar için durup dinlenmeden koştuğu, bu uğurda sevdiklerini ihmal ettiği yaşamlarını izledi, izlemeye devam ediyor.

ic2Çok lüks bir hayat yaşamasa da her gün evine ekmek götürebilmenin, kendi deyişiyle “Az ama helal” kazanmanın huzurunu yaşamış, geride bıraktığı 44 yılda. İşyerinin ismi de her şeyi ile kabullendiği hayatın genel adı gibi… Mevsim Kundura… “Hayat 4 mevsimdir” diyor Erol Amca… Yazı, kışı, ilk ve sonbaharı ile birlikte. Erol Amca, “Bu işyerinde hayatın bütün mevsimlerini yaşadım. İyi kazandığım da oldu, borç öderken zorlandığımda… Dükkanım küçük ama bana hiç dar gelmedi. Hiç halimden şikayet etmedim. Sadece kışın havalar soğuk olduğunda dükkanımın kapısını kapatamadığım için biraz üşüyordum o kadar” diyor.
44 yılda hem emekli olduğunu, hem de bir ev sahibi olduğunu anlatıyor ve “Bütün bunlar az şey mi?” diyerek, daha çok kazanma hırsının gözleri kararttığı, vicdanı ve dürüstlüğü bitme noktasına getirdiği böyle bir dönemde bu cümlelerle hayat dersi veriyor.

ic-3

Erol Amca, “Biliyordum ki alın teri olduğu sürece hiçbir şekilde aç kalmazdım. 80 santimlik bu alanda 44 senemi geçirdim. Eşim ile sürdürdüğüm bu hayatta muhtaç olmadan geçimimi sağladım. Çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum. İş beğenmemezlik olmaz. İş bulduysan çalışacaksın” diyor.

ic-4

Erol Nalbant artık eskisi kadar para kazanamıyor. Çünkü herkes yeni ayakkabı alıyor. “Neyse ki emekli maaşım var. Onunla geçiniyorum” diyen Erol Amca, 44 yılın alışkanlığını bırakamıyor. Her sabah 80 santimetrekarelik ekmek teknesine geliyor. Çok ya da az kazanmasını önemsemiyor. “Artık günde 15 TL bile kazanmıyorum ama çalıştıkça yaşadığımı hissediyorum. Allaha şükrediyorum” diyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı