REKLAMI GEÇ

Almanya’dan emekli kadın, okuma yazma kursuna başladı

Almanya’dan emekli kadın, okuma yazma kursuna başladı

Merkezefendi’nin Adalet Mahallesi’nde ikamet eden ve Almanya’dan emekli olan 70 yaşındaki kadın, okuma yazma kursuna başladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Mayıs 2018 Salı, 17:23

DENİZLİ (AA)
Merkezefendi ilçesindeki Necla-Ergun Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, “Meslek Lisesi Öğrencileri Ailelerimizle Buluşuyor” projesi kapsamında mahalle muhtarları ile yaptıkları işbirliği sonucu Adalet Mahallesinde ikamet eden 70 yaşındaki Meryem Darbaz’ı ziyaret etti.

Yaşlılara yardım edilmesi, onların hayata tutunmalarına katkıda bulunulması amacıyla yapılan ziyarette, tarihi geçmiş ilaçlar öğrenciler tarafından kontrol edilerek imha edilmek üzere alındı.

Telefon dolandırıcılığına karşı bilgilendirilen Meryem Darbaz’a, e-devlet uygulamaları konusunda bilgi verildi.

Hiç okuma yazma bilmediğini ifade eden Darbaz, okuma yazmanın kendisine çok lazım olduğunu, yıllardır istemesine rağmen gerçekleştiremediğini belirtti.

Eşi ile 1968’de Almanya’ya gittiğini dile getiren Darbaz, şunları söyledi: “Almanya’da çalışırken de olmadı, buraya geldim burada da öyle. Almanya’da iki sefer teşebbüs ettim, öğretmen tutsam da çalışıyordum, saatlerim uymadığından gerçekleştiremedim. Türkiye’ye geldiğimizde de iznimiz bitiyor, devam edemiyoruz. Yıllardır iki şeyi çok istiyorum, ölürsem dedim gözüm açık gider. Bir ehliyet alamadım, iki okuma yazma öğrenmek. Geçen gün neredeyse ağlayacaktım. Tapuda ‘Okudum, anladım’ yazmamı, adresimi istedi görevli. Okuma yazma bilmediğimden görevlilerle tartıştık.”

Almanya’da 40 yıl çalışıp emekli olduğunu, Almanca konuşabildiğini söyleyen Darbaz, “Okuma yazmayı ilk öğrendiğimde önce bir hayır yapacağım. Okuma yazmayı o kadar içten istiyorum. Ondan sonra artık isteklerimi yerine getireceğim. Kitap okurum, gazete okurum. Yolculuklarımda istediğim yere daha güvenli gider gelirim. Okuma yazma bilmeyince bakar kör gibisin. Körler bile görmediği halde okuyor” diye konuştu.

Okulun Müdür Yardımcısı Adem Özel ise, proje kapsamında aileleri ziyaret ettiklerini belirterek, “Bilhassa yardıma muhtaç yaşlıları ziyaret ederek sorunlarını dinliyoruz. Telefon dolandırıcılığına karşı kendilerini bilgilendiriyoruz. Son kullanma tarihi geçmiş ilaçları kontrol ederek onları tıbbi atık olarak ilgili yere ulaştırıyoruz. Bu kapsamda ihtiyaçlarını sorduğumuz ailelerden okuma yazma bilmeyenleri okuma yazma kursuna yönlendiriyoruz.” diye konuştu.

Dabraz’a defter, kalem ve silgi hediye eden öğrenci ve öğretmenler, yaşlı kadını Merkezefendi Halk Eğitim Merkezi’nde açılan okuma yazma kursuna kayıt ettirdi.

Halk Eğitim Merkezinde ilk derse başlayan Darbaz, hem sevinçli hem de heyecanlı olduğunu belirterek, “İnşallah başarmaya çalışacağım. Başarırsam ne mutlu bana, zindandan kurtulacağım o zaman. Bunu bitirip ilkokul diploması aldıktan sonra belki ilerisini okumaya devam ederim.” şeklinde duygularını dile getirdi.

Darbaz’ı ziyarete, proje yürütücülerinden okulun öğretmeni Meliha Bayramoğlu ile 11. sınıf öğrencileri Duygu Konar ve Tolga Akgün de katıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı