REKLAMI GEÇ

Arzuhalciler teknolojiye direniyor

Arzuhalciler teknolojiye direniyor

1762 yılında padişah fermanı ile başlayan arzuhalcilik, aradan geçen onca yıla, son dönemlerde ışık hızına çıkan teknolojik gelişmeye rağmen ayakta kalmaya çalışıyor. Eski Adliye, yeni Merkezefendi Kaymakamlığı hemen yanında faaliyetlerini sürdüren 3 arzuhalci hala daktilo kullanıyor, gelen birkaç kişiye hizmet veriyor. Mesleğin öldüğünü belirten arzuhalciler, “Bizimki iş yapmak değil, sadece alışkanlık” diyor.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 15 Ekim 2015 Perşembe, 11:26

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 1762’de padişah fermanı ile temelleri atılan arzuhalcilik, aradan geçen süreçte kamuda derdi olanlar derman, sorunu olanlara çözüm sunan bir meslekti. Yıllarca en cazip işler arasında yer aldı, mahkemede işi olanlar, tapuya gitmez zorunda olanlar, evlenecekler, iş kuracakların ilk uğrak yeriydi arzuhalciler.

Denizli’de şimdilerde Merkezefendi Kaymakamlığı olarak hizmet veren, uzun yıllar Adliye olarak kullanılan binanın hemen yanında yer alan arzuhalciler artık teknolojiye yenildi.

Arzuhalcilik mesleğini devam ettirmeye çalışan Süleyman Solak, Servet Kayaalp ve Ramazan Konar, teknolojinin de uzağında hizmet vermeye çalışıyorlar. Dilekçeleri hala daktilo ile yazan arzuhalciler, adliyenin de taşınmasıyla işlerinin iyiden iyiye azaldığını ifade ediyor.

denizli-arzuhalciler-tekholojiye-direniyor-ic

SAYMANLIKTAN EMEKLİ OLUNCA MESLEĞE BAŞLADI
Eskiden 7 kişi çalıştıklarını ifade eden 70 yaşındaki Arzuhalci Süleyman Solak, saymanlıktan emekli olunca bu mesleğe başladığını belirtti. Solak, “1996’dan bu yana arzuhalcilik yapıyor, dilekçe yazıyorum. 2007’den bu yana meslek geriliyor. Teknoloji gelişti. Herkesin interneti, bilgisayarı var. Kendi işlerini kendileri yapıyorlar. Bu nedenle artık bu meslek bitmek üzere” dedi.

denizli-arzuhalciler-tekholojiye-direniyor-ic-1

BİZİM İÇİN ALIŞKANLIK OLDU
Bu meslek ile iki çocuk büyüttüğünü söyleyen Solak, yazılarını hala daktilo ile yazdığını belirtti. Solak, “ Burada sadece 2 arkadaşım ile kaldık. İlk zamanlar 7 kişiydik. 2 arkadaşımızı kaybettik. Diğerleri de mesleği bıraktı. Biz de evde duramıyoruz. Alışmışız hiç iş yapmasak ta gelip dükkanlarımızı açmak istiyoruz. Burada çoğu şey değişti. Kimi yer yıkıldı, kimi yer yenilendi” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı