REKLAMI GEÇ

Prof. Dr. Arife Batur hayatını kaybetti

Prof. Dr. Arife Batur hayatını kaybetti

Mimarlık camiası önemli bir değerini kaybetti. İTÜ Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyelerinden, mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Afife Batur vefat etti. Prof. Dr. Batur, Buldan’a önemli dokunuşlar yapmıştı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Aralık 2018 Pazartesi, 13:38

Türk mimarlık camiası, önemli isimlerinden biri olan akademisyen Prof. Dr. Afife Batur’un üzüntüsünü yaşıyor. Prof. Dr. Batur için ilk tören bugün Taşkışla’da yapıldı.

Batur buradaki törenin ardından Zincirlikuyu Camii’ne götürüldü. Öğle vakti cenaze namazı kılınan Prof. Dr. Afife Batur, Beykoz Anadoluhisarı Yenimahalle Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

BULDAN’A ÖNEMLİ DOKUNUŞLARI VARDI
Mimarlık tarihçisi olarak tanınan Prof. Dr. Afife Batur Denizli için de önemli bir isimdi. Buldan Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin davetlisi olarak 2001 yılında Buldan’a gelen Prof. Dr. Batur, 2006 yılına kadar Buldan Kentsel Mimari Kültür Envanteri çalışmalarında ekip başkanlığı yapmıştı.

Buldan mimari kültürünün bugünkü seviyesine ulaşmasında önemli katkıları bulunan Prof. Dr. Afife Batur’un ölümü Denizli ve Buldan’da da büyük üzüntü yarattı.

AFİFE BATUR KİMDİR?
Prof. Dr. Afife Batur, İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden 1959 yılında mezun oldu. 1960 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi Kürsüsü’nde asistan olarak başladığı akademik kariyerinde “Osmanlı Camilerinde Kemer/ Strüktür-Biçim İlişkisi Üzerine Bir Deneme (1300-1730)” konulu tezi ile doktor, “Osmanlı Camilerinde Eğrisel Örtüler/ Strüktür-Biçim İlişkisi” başlıklı tezi ile doçent ve “İstanbul Metrosu ve Tüp Geçişi Güzergah Bölgelerinin Arkeolojik ve Mimari Etüdü” konulu araştırması ile profesör ünvanlarını aldı.

2000 yılında Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde “Mimarlığa Katkı” dalında başarı ödülü alan Batur, 1998-2000 yılları arasında TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube başkanlığı yaptı. Çok sayıda kitabın yazarı olan Prof. Dr. Batur, evli ve iki çocuk annesiydi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı