REKLAMI GEÇ

Darbukanın değil isyanın ve direnişin sesi

Darbukanın değil isyanın ve direnişin sesi

Denizli’den Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi’nin davetlisi olarak 5 kişinin katıldığı 2015 AB Kadın Forumu Gaziantep’te düzenlendi. Kayseri Ticaret Odası AB Bilgi Merkezi ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu işbirliği ile gerçekleştirilen ve 21 ilden 110 kadın ve erkeğin katıldığı forumda, Ritim Sanatçısı Okay Temiz eşliğinde darbuka ile ritim tutan kadınlar, kadın cinayetlerini, şiddeti ve her türlü ayrımcılığı protesto etti, siyasette, ekonomide, eğitimde “Biz de varız” dedi.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 26 Mart 2015 Perşembe, 12:41

Türkiye AB Delegasyonu ile Kayseri Ticaret Odası AB Bilgi Merkezi işbirliği ile Gaziantep’te düzenlenen Kadın Forumu’na, Denizli Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi’nden Serpil Dulu koordinatörlüğünde, sivil toplum örgütlerinde görev alan emekli öğretmen Nihal Güngör Kılınç, moda tasarımcısı Sevgi Taşdan, Nakosan Tekstil’de tekstil tasarımcısı olarak çalışan Pamukkale Resim İş Öğretmenliği bölümü mezunu ressam Necmettin Ertunç ile denizlihaber.com’u temsilen Şengül Boz katıldı.

denizli-gaziantep-kadin-forumu-ic-1

DARBUKA EŞLİĞİNDE RİTM TUTTULAR
Kadınların “eşitlik”, “Özgürlük” çığlıkları bu kez Gaziantep’ten yükseldi. Marmara, Ege, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, İç Anadolu bölgesinden gelen çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 110 katılımcı, Gaziantep Kadın Forumu’nun ilk gününde, ritim sanatçısı Okay Temiz’den ritim dersi aldı. Her birinin ayrı bir öyküsü, tüm engelleri aşarak yakaladıkları başarı hikayeleri olan 110 katılımcı, her ritimde tıpkı, 12 yaşında 50 yaşındaki bir erkekle evlendirilen, daha çocuk yaşında yaşadığı sorunları, eşinden gördüğü şiddeti dizelere döken Dengbej (halk ozanı) Vanlı Perinaz gibi, töre cinayetlerine, çocuk gelinlere, cinsel tercihi ve giydiği etek boyu nedeniyle erkekler tarafından kadınların katledilmesini protesto ederek, direniş seslerini Gaziantep’ten duyurmaya çalıştılar.

KADINLARIN TALEBİ POZİTİF AYRIMCILIK
AB Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Bölümü Başkan Yardımcısı Andreea Schmidt başkanlığında gerçekleştirilen panelde, “Bir Kadın Olarak Haklarım ve Kimliğim”, “Kadınlar ve Temel Haklar” “Cinsiyet Eşitliği ve Önleme Yolları” konuları ele alındı. Daha sonra söz alan katılımcılar, işe alımlarda ve siyasette kadınlara pozitif ayrımcılığın gerekli olduğunu savunurken, mevcut siyasi partiler yasası ile kadınların siyasette söz sahibi olmalarının mümkün olmadığı vurgulandı. Kadınlar, siyasi partiler yasasında ve parti tüzüklerinde değişiklik istiyor.

denizli-gaziantep-kadin-forumu-ic-3

YÜZDE 85’İ ŞİDDET MAĞDURU
Gaziantep’te 3 gün devam eden buluşmanın son gününde Aziz Bedros Kilisesi’nde sunucu Kaan Yakuphan’ın moderatörlüğünde ‘Kadın Forumu’ gerçekleştirildi. “Özgürlük, Eşitlik ve Haklar” temasının ele alındığı forumda, sanatçılar, aktivistler, işçiler ve çeşitli meslek grupları ile sosyo-ekonomik kesimlerin temsilcileri katıldı. Gazeteci Kemal Göktaş, LGBT aktivisti Tuna Şahin, trans-güzellik yarışması birincisi Yankı Bayramoğlu, Suriyeli göçmen Yasmin Holoubi, tramvay sürücüsü Burçin Tuncel ve temizlik işçisi İrma Nakevkhrısvılı’nın konuşmalarının ardından katılımcılar arasında elektronik oylama yapıldı. Oylamada, “Hiç fiziksel, psikolojik ve sözlü şiddete uğradığınız mı?” sorusuna salonda bulunan110 kişiden yüzde 85,1’i “evet” yanıtını verirken, “Adaletin kadın için ve erkek için eşit olduğuna inanıyor musunuz?” sorusuna ise “evet inanıyorum” diyenlerin oranı yalnızca yüzde 7,2. Katılımcıların yüzde 89,7’si Türkiye’de adaletin eşit dağıtıldığına inanmıyor.

denizli-gaziantep-kadin-forumu-ic

SÜRÜCÜ KADIN DİYE TRAMVAYA BİNMEDİLER
Trans-güzellik yarışması birincisi Yankı Bayramoğlu, cinsel kimliği nedeniyle yaşadığı zorlukları dile getirirken, “Birçok arkadaşım benim kadar şanslı değildi. Benim ailem cinsel tercihime saygı gösterdi. Ancak, cinsel tercihleri nedeniyle öldürülen arkadaşlarım da var” derken, Gaziantep’te vatman olarak çalışan Burçin Tuncer, “Mesleğimizin adı bile erkek adı. Vatman. Biz kendi aramızda vatwomen olarak değiştirdik. Olumlu da olumsuz da tepkiler alıyoruz. Önümüze geçip ‘sizin yüzünüzden oğlum işsiz kaldı’ diyerek tepki gösterenler de oluyor, takdir edenler de. Ama sırf kadın kullanıyor diye tramvaya binmeyenler de yok değil” diyerek işini yaparken karşılaştığı zorlukları anlattı.

denizli-gaziantep-kadin-forumu-ic-2

“BİZ BAŞARDIK”
Bulundukları illerde sosyo-ekonomik yaşamlarında birçok zorlukları aşarak işlerinde başarılı olan kadınların, başarı hikayelerinin yanı sıra yaşadıkları zorlukların da tartışıldığı forumda, “Elin hamuru ile erkek işene karışma” diyenlere inat, makine sektöründe üretim yapan Gaziantepli Ayşe Tohumcu, “Ben azmettim, inat ettim. Yapamazsın diyenlere karşı hırslandım ve başardım. Şimdi 10 kişiyi istihdam ediyorum. Bölgemde tekim ve yaptığım işte başarılıyım. Kadın isterse yapar” diyerek kadın-erkek işi diye bir ayrımcılığın olmadığını herkesin her işi yapabileceğini söyledi.

denizli-gaziantep-kadin-forumu-ic-5

EĞLENDİLER EĞLENDİRDİLER
Gaziantep Kadın Forumu’na katılan davetliler, Fransız müzik grubunun verdiği konser ile doyasıya eğlenerek yorgunluk attılar. Ayrıca darbuka eşliğinde ritim konseri veren davetliler, izleyenleri büyüledi. Forum süresince 110 davetli, Gaziantep gezisine katılarak tarihi, kültürel değerlerini görmek ve yerel lezzetleri tatma imkanı buldu.

Yorumlar

byz   -  Bağlantı 4 Nisan 2015, 00:37

AB önce vizeleri kaldirsin . Gumrukbirligindeyiz ama serbest dolasim hakkimiz yok. Bu nebicim birlik ve ortaklimis? AB sadece TC yi sömuren taraftir bu durumda.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı