REKLAMI GEÇ

Hayri Dev’e büyük onur

Hayri Dev’e büyük onur

Üç telli bağlaması, çam düdüğü ve söylediği türkülerle Denizli’de çok tanınmasa da Avrupa’da tanınan bir isim Hayri Dev. Çameli’nin yüksek dağlarındaki ezgileri tüm dünyaya yayan bir usta. Dev, UNESCO’nun Yaşayan İnsan Hazineleri’ aday listesine girdi.

/ DENİZLİHABER / 30 Mayıs 2008 Cuma, 00:00

Hayri Dev, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu, UNESCO’nun, Yaşayan İnsan Hazineleri’ne aday gösterildi. Çameli yöresinin çam düdüğü, üç telli sazı ve yöresel türkülerinin son temsilcisi olan, Fransızlara bile bu yöreyi anlatan dev sanatçı, geçtiğimiz hafta içinde UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Güneydoğu Avrupa Ülkeleri’ni kapsayan Safranbolu’daki toplantısında gündeme geldi.

Kültür Bakanlığı’ndan Tanju Ozanoğlu’nun sunumu ile Hayri Dev’in ‘Yaşayan İnsan Hazineleri’ne neden aday olması gerektiği anlatıldı. Komite başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz’un başkanlığındaki ve üyeliklerini, Numan Hazar, Muhittin Bilge, Celil Güngör, Prof. Dr. Metin Ekici, Doç. Dr. Muhtar Kutlu, Doç.Dr. Nebi Özdemir, Yeliz Özay, Deniz Çakar ve Dr. Serap Saydım yaptığı komite Dev’in Yaşayan İnsan Hazineleri’ne aday olmasına karar verdi.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi ve Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, Türk Folkloru Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ekici, Dev’in potansiyel adaylardan biri olduğunu söyledi. Kendisi de Denizlili olan Prof. Dr. Ekici, “Yaşayan İnsan Hazineleri” uygulamasının sadece insanlara yönelik olmadığını, sözlü, müzikli ifadeler, el sanatları ve geleneksel kutlamaların korunmasına yönelik olduğunu söyledi.
Ekici, uygulamada Hayri Dev’in çam düdüğü, üç telli sazı ve yöresel türküleri yaşatmasıyla potansiyel adaylardan biri olduğunu söyledi. Ekici, bundan sonraki sürecin Kültür Bakanlığı bünyesindeki komisyon tarafından yapılacağını, ön incelemenin gerçekleştirilmesinin ardından komiteye tekrar geleceğini belirtti. Ön incelemenin Haziran ayı içerisinde yapılacağını kaydeden Ekici, “Komisyon incelemesini tamamladıktan sonra, sayın Kültür Bakanı’na arz edilecek ve ardından komiteye gelecek. Aynı bölgeden, aynı türden adaylar arasında değerlendirme yapılarak sonuç açıklanacak” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı