REKLAMI GEÇ

Hırdavatçı Sümeyra Dikyol’un başarı hikayesi

Hırdavatçı Sümeyra Dikyol’un başarı hikayesi

Şiddet gördüğü eşinden ayrıldı, iki çocuğu babaya verildi, yılmadı kamyonetle köy köy dolaşıp hırdavat malzemesi sattı, sonunda 3. Sanayi’de hayalindeki işyerini açtı. Şimdi işlerini genişleteceği 1 milyon lira sermayeli yeni hırdavat mağazasının açılışı için hazırlıklarını sürdürüyor. Sanayi esnafı O’na ‘Birader’ diyor, kendilerinden biri olarak görüyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Mayıs 2018 Pazartesi, 10:15

3. Sanayi Sitesi’nde hırdavat mağazası işleten iki çocuk annesi Sümeyra Dikyol, hem hayat hikayesi hem de iş hayatındaki başarısıyla şiddet gören, çalışma hayatında cesareti olmayan kadınlara örnek oldu.

ŞİDDET GÖRDÜ, BOŞANINCA ÇOCUKLARI ELİNDEN ALINDI
Ticaret Lisesi mezunu Sümeyra Dikyol, henüz mezun olmadan 17 yaşında evlendi. İki kızından ilkini 18, ikincisini 21 yaşında dünyaya getirdi. 11 yıl süren evliliği boyunca şiddet gördü, aldatıldı. Evliliğini sonlandırdığında annesini kaybetti, bilirkişi ‘Gelirin yetersiz. Annenin vefatıyla psikolojin bozulmuş” diye rapor verince çocukları babaya verildi. Çocuklarını geri almak isteyen Sümeyra Dikyol, çalıştığı işyerine maaşının yarısını vererek gelirinin yüksek gösterilmesini istedi. Çocuklarını kaçırarak tekrar geri aldıktan sonra mahkeme yoluyla da buna hak kazandı.

KAMYONETLE KÖY KÖY DOLAŞTI MALZEME SATTI
Hırdavat sektöründe 9 yıl boyunca muhasebecilik yapan, daha sonra güvenlik şirketinde çalışan genç anne, çocuklarının daha iyi eğitim alabilmeleri hayaliyle kazancını artırabileceği bir iş arayışına girdi. Bir miktar borç buldu, kredi kullandı, kendine kapalı kasa bir kamyonet satın aldı, içine raflar yaptırdı, raflara hırdavat malzemeleri koyarak ilçelerde ve köylerde müşterilerinin ayağına kadar hizmet götürdü. Kamyonetle işleri iyi olmasına rağmen kadın olarak tek başına köyleri dolaşmanın bazı zorluklarını gören Sümeyra Dikyol, sermayesini şu anda işlettiği 3. Sanayi Sitesi’ndeki hırdavat mağazasını açmakta kullandı.

İŞLERİNİ GENİŞLETME HAYALİ BİTMEDİ
Şu sıralar biri 16, diğeri 18 yaşındaki iki kızını özel okullarda okutarak iyi bir eğitim almalarını sağlayan, zor günleri geride bırakan Sümeyra Dikyol, işlerini genişletmenin hazırlıklarını yapıyor. Yine 3. Sanayi Sitesi’nde bu kez ortak mağaza açacaklarını belirten Sümeyra hanım, 1 milyon lira sermayeli yeni işyerinde toptan satış da yapacaklarını belirtti.

DRAMATİK HAYAT HİKAYESİ
Hırdavat sektörüne girdiğinde sadece 30 bin lira sermayesi olduğunu anlatan Sümeyra Dikyol, “Sermayemin dışında 200 bin TL borçlanarak işyerimi açtım. Borçlanmayı severim ama borcumu ödemeyi daha çok severim. Henüz genç yaşımda kötü bir evlilik yaşadım. Tecrübesizdim. Ezildim, şiddet gördüm. 11 yıl önce hiç düşünmeden çocuklarımı aldım evden çıktım. Denizli’de üç gün aç kaldığım da oldu. Apartman temizliklerine çok gittim. Ama hiçbir zaman kolay yolu seçmedim. Gelirim düşük olduğu için bilirkişinin raporuyla çocuklarım babaya verildi. Çocuklarımdan ayrı kaldım. Bu nedenle devletime kırgınım. Ancak yılmadım. Bir yolunu buldum, çocuklarımı geri almaya hak kazandım. Bu arada hasretlerine dayanamayıp kızlarımı kaçırdım. Biraz elimdeki parayla, daha fazla borçla kendi işimin patronu oldum. Şimdilerde işlerimi genişletme hayalimin peşinden gidiyorum. 1 milyon lira sermayeli ikinci işyerim bu ay sonunda hizmete girecek. Sanayi beni benimsedi. Esnaf arkadaşlar ve müşterilerim çoğu zaman bana ‘birader’ diyor. Boş zamanlarda tavla bile atıyoruz” dedi.

YARDIMCISI DA KADIN
Sümeyra Dikyol’un işyerindeki yardımcısı da kadın. Hırdavat mağazasının çalışanı Burcu Çankol, “İki yıldır yanında çalışıyorum. Patronumu bırakmam. Beni kovsa da başka bir yerde çalışmam” diyor.

“KADINLAR EZİLMESİN”
Kendi yaşadığı zorluklarla baş başa olan kadınlara seslenen Sümeyra Dikyol, “Kadınlar ezilmesin, şiddet görmesin, her türlü şiddet ve zorluklara karşı dik dursunlar istiyorum. Bu nedenle ticarete, siyasete çekinmeden atılsınlar. Kendi kazancıyla ayakta duran kadın, güçlü kadındır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı