REKLAMI GEÇ

ONLAR ARTIK OKUL BAHÇESİNDE OYNAYACAK

ONLAR ARTIK OKUL BAHÇESİNDE OYNAYACAK

Sığınmacılar artık Denizlili oluyor. Merkezefendi’nin Altıntop Mahallesi’ndeki 2 katlı bir evin alt katına yerleşen Afgan Faghiryar ailesinin dört çocuğu, okullu oldu. Altıntop Mahalle Muhtarı Tülay Sücüllü’nün girişimleri ile Gazi İlkokulu ve Hacı Halil Bektaş Ortaokulu’na misafir öğrenci olarak kaydedilen öğrenciler, artık yaşıtlarıyla aynı sıraları paylaşacak.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 24 Eylül 2014 Çarşamba, 15:18

Afganistan’ın, Sovyetler Birliği işgaline karşı Batı ülkelerinin de desteğiyle başlatılan silahlı operasyondan kaçarak 35 yıl önce İran’a yerleşen Faghiryar ailesi, çocuklarının okula alınmadığı ve kötü muamele gördükleri gerekçesiyle 2 ay önce Türkiye’ye gelerek Denizli’ye yerleşti.

Altıntop Mahallesi’nde iki katlı bir evin alt katına yerleşen Afgan aileye, gıda, giyim ve ev eşyası desteğinde bulunan Muhtar Tülay Sücüllü, ailenin 4 çocuğunu da Gazi İlkokulu ve Hacı Halil Bektaş Ortaokulu’na misafir öğrenci olarak yerleştirdi.

denizli-afganli-cocuklar-okullu-oldu-ic-2

Ailenin T.C vatandaşlık numarası olmadığı için çalışamadığını ve çocuklarının okula gidemediğini belirten Muhtar Sücüllü, “Dört ay sonra aileye T.C vatandaşlık numarası verilecek. O döneme kadar, bu aile yardıma muhtaç. Zaten daha sonra kendileri çalışarak geçimlerini sağlayacaklar. Ancak dört aylık süreçte, gerek belediye, gerekse muhtarlık olarak bize gelen yardımları aileye ulaştırıyoruz” dedi.

denizli-afganli-cocuklar-okullu-oldu-ic-3

ÇOCUKLAR OKULLU OLDU
Afgan aile ile birlikte Merkezefendi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne giderek, çocukları Gazi İlkokulu ve Hacı Halil Bektaş Ortaokulu’na misafir öğrenci olarak kaydını yaptırdıklarını söyleyen Sücüllü, “Bizim amacımız, çocukların yaşıtlarıyla birlikte, kaynaşmalarını sağlamak. Sosyal ortamlarda bulunarak bilgi ve becerilerini geliştirmek. Ben inanıyorum bu çocuklar kısa sürede Türkçeyi öğrenerek eğitim-öğretime kaldıkları yerden devam edecekler” dedi.

“ÖZEL SINIF TALEBİNDE BULUNDUK”
Muhtar Sücüllü, Denizli’de çok sayıda Suriye ve Afganistan göçmeni ailenin bulunduğunu belirterek, “O çocukların özel sınıflarda eğitim almaları gerekiyor. Merkezefendi Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe ile bu talebimizi ilettik. Sonucunu bekliyoruz” dedi.

denizli-afganli-cocuklar-okullu-oldu-ic-1

SAVAŞIN İZLERİNİ TAŞIYOR
Asaf Hüseyin Faghiryar 45 yaşında. Daha 10 yaşında iken Afganistan’da sağ koluna mermi isabet etmesi nedeniyle yaralanmış. Sağ kolunu kullanamadığı için iş bulamadığını söyleyen Asaf, “Birkaç işe girdim. ‘Yavaş çalışıyorsun’ diyerek işten çıkardılar. Şimdi çalışmıyorum. Bizim 35 yıl önce Afganistan’dan İran’a kaçmamızın nedeni bu. Orada da rejim çok kötü olduğu için buraya geldik. Şimdi savaş bitsin Afganistan’a geri dönerim” dedi.

Yorumlar

Seyh   -  Bağlantı 24 Eylül 2014, 15:55

Sığınmacı ve/veya mültecilerin Açık isim ve fotoğrafların yanlış olduğu bu durumun İnsan Hakları Odaklı Gazeteciliğe Aykırı Olduğunu Düşünüyorum.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı