REKLAMI GEÇ

Prof. Dr. Tok’tan soyağacı eleştirisi

Prof. Dr. Tok’tan soyağacı eleştirisi

E-Devlet soyağacı sorgulama hizmeti ile milyonlarca vatandaş soy bilgisine ulaştı. En fazla 1800’lü yılların başına kadar olan atalara ulaşma şansı yakalansa da, daha derine gidilemedi. Denizlihaber.com, Prof. Dr. Turgut Tok ile görüşerek, atalarımızı nasıl bulmamız gerektiğine dair ipuçları aldı.

Başak Özlem Ilgaz İçyüz / DENİZLİHABER / 9 Mart 2018 Cuma, 09:07

E-Devlet soyağacı, vatandaşlara birkaç göbek öncesi ataları görme imkanı verdi. En fazla 1800’lü yılların başındaki atalara kadar ulaştıran bu hizmet, Türkiye gündemine otururken, daha geçmişe gitme umuduyla e-devlete giren vatandaşları tatmin etmedi. Bu durum Türkiye’de soy ağacı konusunda devletin daha eski verilere sahip olup olmadığı tartışmalarını da yarattı. Birçok vatandaş kendisiyle ilgili geçmişe nasıl ulaşacağını merak ediyor.

UYGULAMA GENEL İTİBARİYLE İYİ
Denizlihaber.com olarak ilgi gören soyağacı uygulamasıyla başlayan tartışmaların ardından Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Turgut Tok’un kapısını çaldık.

Aynı zamanda YÖRTÜRK Başkanı da olan Prof. Dr. Tok, e-devlet’teki soy ağacı sistemi hakkında, “Bu sistem, milli bilinci aşılamada oldukça iyi bir sistem oldu. Babanızın ve dedenizin adını biliyorsunuz. Ancak babasının dedesini bilen insan sayısı çok azdı. Bu ne demek biliyor musunuz? Sizin torununuzun çocuğu sizi tanımayacak. Çok acı. İşte bu uygulama artık bu sorunu ortadan kaldırıyor” diye konuştu.

NEREDEN GÖÇTÜK NEREYE YERLEŞTİK?
Ancak sistemin bu olumlu yanına rağmen soyağacı bilgisinin yetersiz olduğunu öne süren Prof. Dr. Tok, “Bu soy ağacı sizi en fazla 1800’lü yılların başına götürüyor. Merak edilen daha eskisi” diye konuştu.

Türklerin Anadolu’ya 1000’li yılların başından itibaren yerleşmeye başladığına dikkat çeken Prof. Dr. Tok, bu nedenle aslında göçlerle hangi kavimlerin nereye yerleştiği bilgisinin verilmesinin daha gerekli olduğunu savundu.

Prof. Dr. Tok, “Oysaki anadili Türkçe olan insanlar için söyler isek, bizim Anadolu’daki yerimiz 1000’li yıllarda başlıyor. Nasıl geldik, hangi bölgeye yerleştik, bilmemiz gerekiyor. Kişi kim olduğunu, kökünü ne kadar iyi bilirse, o kadar güçlüdür” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı