REKLAMI GEÇ

Savaştan kaçan Afgan aile Denizli’ye sığındı ama…

Savaştan kaçan Afgan aile Denizli’ye sığındı ama…

Ortadoğu’da süren savaştan kaçan binlerce mülteci, Türkiye başta olmak üzere daha güvenli olarak gördükleri ülkelere sığınıyor. Afganistan’daki iç savaştan kaçan Azim ve Fayazi ailelerini de kader, yuvalarından 5 bin kilometre uzağa, Denizli’ye kadar sürükledi. İki aile 6 çocukla birlikte 1 haftadır kalacak yer bulamadıkları için Bağbaşı’nda bir parkta kalıyor.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 11 Eylül 2014 Perşembe, 09:52

Ülkelerinde yaklaşık 40 yıldan beri devam eden iç savaşın, 2006’dan bu yana artan Taliban kaynaklı isyancı hareketlerin saldırılarından kaçan Afganlılar, İran üzerinden Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. 6 çocukları ile birlikte Denizli’ye gelen Azim ve Fayazi aileleri de, vatanlarından kopmak zorunda bırakılan mültecilerden.

denizli-afganistan-gocmen-park-ic-2

Yaklaşık 1 haftadan beri Bağbaşı’nda parkta yaşayan Afgan aileler için seferber olan mahalle sakinleri yiyecek ve giyecek yardımında bulunuyor ancak bunun kesin çözüm olmadığının farkındalar. Onlar, hemen kimliklerine sahip olmak, sigortalı kalıcı bir iş bularak kendi imkanlarıyla yaşamak istiyorlar.

“BUGÜN BURDAYIZ AMA YARIN NE OLUR BİLMİYORUZ”
Devam eden iç savaş nedeniyle, yoksulluk, açlık ile mücadele ettiklerini aynı zamanda orada çocuklarının eşlerinin can güvenlikleri olmadığı gibi tecavüz olaylarının da artması nedeniyle kesinlikle Afganistan’a dönmek istemediklerini belirten aileler, “Orası artık bizim için yaşanmaz bir ülke oldu. İran üzerinden Türkiye’ye geldik. Bizi Ankara Ofisi’ne aldılar. Konya, Malatya Denizli gibi birkaç il tercih etmemizi istediler. Diğer iller dolu idi. Bizi Denizli’ye gönderdiler. Burada her hafta Emniyet Müdürlüğü’ne gidip imza veriyoruz. Ancak kalacak bir yer göstermediler. Biz de buraya yerleştik. Bugün buradayız. Yarın ne oluruz bilmiyoruz ama bu park bile bizim için daha güvenli” diyerek Afganistan’dan kaçma nedenlerini dile getirdiler.

denizli-afganistan-gocmen-park-ic-1

KİMLİK İÇİN 1 YIL SONRASINA GÜN VERDİLER
Kimlikleri olmadığı için çalışamadıklarını da belirten Afgan Mülteciler, “Emniyet Müdürlüğü yabancılar şubesi kimlik için bir yıl sonrasına gün verdi. Bizim için gerçek sorun bu. Çalışmamız için kimliğe ihtiyacımız var. Çocuklarımızın eğitimi için de bu gerekli” diyerek yetkililerden yardım istediler.

“ÇOCUKLARI HASTA, İÇİMİZ ACIDI”
Mahalle sakinleri, parkta kalan Afganlı ailenin yetkililer tarafından bir barınak bulunacak umudu ile bir hafta orada kalmalarına sessiz kaldılar. Ancak, gecenin soğuması ve yağışlı havaların başlamasına rağmen hala orada olduklarını gören mahalle sakinleri önce yetkilileri bu durumdan haberdar etmek istediler. Emniyet Müdürlüğü’nden “Biz bir şey yapamayız” cevabı aldıklarını, ardından belediyeyi aradıklarında ise kendilerine, “Eğer rahatsız oluyorsanız parktan çıkartalım” denildiğini belirten mahalle sakinleri, “Biz bunlardan rahatsız olduğumuz için değil, kalacak yer bulunması için aradık. Ancak yetkililerin cevabı bizleri çok şaşırttı. Çocuklar çok küçük. Gece, soğuktan hastalanıp ateşleri yükseldi. Ancak kimse bir şey yapmadı” diyerek yetkililerin gerek Suriye’den gerekse Afganistan’dan gelen göçmenler için kesin çözüm üretmesi gerektiğini dile getirdiler.

denizli-afgan-multeciler-bagbasinda-parka-sigindi-ic

“8 AİLEYE EV BULDUM”
Daha önce mahalleye gelen 8 mülteci aileyi bir eve yerleştirdiğini bu iki aile için de kiralık ev aradığını belirten Bağbaşı Mahallesi Muhtarı Döne Tuna, “Diğer mahalle muhtarları ile de görüştüm ama hepsi kaçıyor. Bağbaşı halkı da istemiyor. Bazı vatandaşlar, mahallede artan hırsızlık olaylarını bunlara bağlıyor ve hiç kimse evini bu ailelere kiralamak istemiyor. Ama ben vazgeçmeyeceğim. Kiralık ev bulacağım” diyerek yağmurda kalan aileyi muhtarlık binasına götürdü.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı