REKLAMI GEÇ

O yolu Nuri Çavuş açtı!

O yolu Nuri Çavuş açtı!

Marshall yardımlarıyla ABD’nin Türkiye’ye gönderdiği tırnapul dozerlerden birini sürmeye başladı. Ünlü eşkıya Koçero ile arkadaş oldu. Varto depremindeki gönüllü çalışmasıyla İçişleri Bakanlığı tarafından ödüllendirildi. Dahası Pamukkale travertenlerini ortadan ikiye bölen o yolu da açan aynı Denizlili isim. Nuri Çavuş’un yaşam hikâyesi, ölümünden yıllar sonra Geçmişten Günümüze Denizli Dergisi’yle gün yüzüne çıktı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Mart 2018 Salı, 09:54

Çallı Nuri Çavuş, ölümünden yıllar sonra çok ama çok ilginç yaşam hikayesi ile gündeme geldi. Nuri Çavuş’u gündeme getiren yayın Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı’nın Geçmişten Günümüze Denizli Dergisi. Kentin tarihine ışık tutan çok önemli araştırmaların ve derlemelerin yayınlandığı derginin son sayısında yayınlanan Nuri Çavuş’un yaşam öyküsü oldukça dikkat çekiyor.

Keza Nuri Çavuş, Türkiye’nin ilk dozer operatörlerinden biri. Marshall yardımlarıyla Türkiye’ye gönderilen tırnapul dozerle Türkiye’yi dolaştı. Ülkenin dört bir yanında devletin kadrolu dozer operatörü olarak görev aldı.

7 yılını karayolları personeli olarak geçiren Nuri Çavuş, güneydoğuda bir yol çalışması sırasında Koçero ile tanıştı. Ahbap oldular. Dostlukları ünlü eşkıya öldürülene kadar sürdü.

Yıkılan Kız Meslek Lisesi’nin yanı başındaki yolun açılmasından, Pamukkale ovasındaki birçok yol çalışmasına kadar çok sayıda kritik projede görev aldı.

Ama en önemlisi de Pamukkale travertenlerinin tam ortasından geçen utanç yoluydu. Valilik talimatıyla travertenleri tam ortadan ikiye bölen Nuri Çavuş, bu görevinden dolayı ileriki yıllarda yargılandı.

BU BÖLÜM DE DENİZLİHABER OKURLARI İÇİN
Dergide neredeyse tüm detaylara yer verildi ama Koçero detayları araştırma yazısına konu edilmedi. Koçero detayını Denizlihaber.com’a anlatan Nuri Çavuş’un torunu Ercan Güler, “Dedem, güneydoğuda bir yol çalışması yaparken, dağdan eşkıyalar inmiş. Çoğu yanlış hatırlamıyorsam Türkçe bilmiyormuş. Liderlerini çağırmışlar. İşte o eşkıya ekibinin başındaki adam Koçero imiş” diye konuştu. Güler, dedesinin sağlığı zamanında hikayelerini büyük bir keyifle dinlediklerini söyledi. Koçero ve adamlarının şehirleri ilçelere bağlayan yollar açmasını olumlu karşıladığını anlattığını söyleyen Güler, “Dedem ile Koçero o vakit iyi anlaşmışlar. Ahbap olmuşlar” diye konuştu.

TRAVERTENLERE ABD DOZERİ İLE DALDI
Nuri Çavuş’un Denizli’deki en efsane icraatı Pamukkale travertenlerinin tam ortasına açılan yoldu. Dönemin Valisi’nin sunduğu yazılı talimat sonrası güzelim travertenleri küreyerek doğal harikayı ortasından yarıp yol açan Nuri Çavuş, ilerleyen yıllarda sanki yolu kendi başına açmışçasına mahkemece yargılandı. Nuri Çavuş, ceza almaktan mahkeme başkanına yazılı talimatı göstererek kurtuldu.

ÜLKENİN DÖRT BİR YANINDA ÇALIŞTI
Karayollarına bölge müdürlüğü yapan dayısı yardımıyla giren ama iyi notlu bir okul diploması ve iyi derecede okuma yazma bilmesinden dolayı yazıhane memurluğu önerilmesine karşın dozer operatörü olmak isteyen Nuri Çavuş, 1950’den 1957’ye kadar Karayolları personeli olarak Türkiye’nin dört bir yanında görev aldı. Kenan Çölgeçen’in araştırmasına göre daha sonra Denizli Nafia yani şimdiki adıyla Bayındırlık Müdürlüğü emrine atandı. İzmir, Manisa, Aydın ve Denizli’de çok sayıda kritik yolun açılmasında bizzat görev aldı.

İÇİŞLERİ BAKANI TARAFINDAN ÖDÜLLENDİRİLDİ
1966’da Varto’da yaşanan yıkıcı depremde gönüllü olarak çalıştı. Günlerce uykusuz kalarak iş makinesiyle enkaz kaldırma, arama ve kurtarma çalışmalarına katılan Nuri Çavuş, dönemin İçişleri Bakanı Haldun Menteşoğlu tarafından ödüllendirildi.

ACIPAYAM’DAN GÜNEY’E HER YERDE ONUN İZİ VAR
Meslek hayatına ABD’li dozer operatörlerinden 15 gün boyunca İskenderun Limanı’nda aldığı operatörlük kursu ile başladığı 1950’den emekli olduğu 1975’e kadar Denizli’nin birçok ilçesiyle, ilçelerinin köyleriyle bağlantı yollarını açılmasında görev aldı. Acıpayam’dan Güney’e bugün dahi kullanılan birçok yolda Nuri Çavuş’un izi var.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı