REKLAMI GEÇ

20 YILDIR İŞ ARIYOR

20 YILDIR İŞ ARIYOR

Küçük yaşta hastanede vurulan iğne sonucu felç geçiren ve sağ ayağı yerden 20 cm çekilen 40 yaşındaki engelli Mahmut Çimendağ, 20 yıldan bu yana iş arıyor.

/ DENİZLİHABER / 24 Haziran 2010 Perşembe, 17:35

Denizli’de 40 yaşındaki engelli Mahmut Çimendağ, 20 yıldan bu yana iş arıyor. 9 yaşındayken Erzurum Numune Hastanesi’nde vurulan iğne dolayısıyla felç kalan Mahmut Çimendağ’ın sağ ayağı yerden 20 cm çekildi. Engelli olduğu için bugüne kadar hiç işe alınmayan Çimendağ, 1986’da Erzurum Numune Hastanesi’nde yüzde 50 özürlü raporu aldı. 2007’de çıkarılan Özürlüler Yasası nedeniyle çalışma umudu doğan Çimendağ, yüzde 30 engelli raporu alınca tüm hayalleri sona erdi. Çünkü engelli sayılabilmesi için yüzde 40 engelli olmak zorunda. İş bulmak için Türkiye İş Kurumu’na yaptığı özürlü başvurusu aldığı engelli raporu nedeniyle kabul edilmiyor. Çaresiz kalan engelli Mahmut Çimendağ, kendisine uzanan yardım elini bekliyor.

KENDİ YUVAMI KURAMADIM
Devletin sağ eliyle kendilerini okşadığını sol eliyle de kendilerine tokat atıldığını söyleyen engelli Mahmut Çimendağ, “20 yıldan bu yana iş arıyorum ama kimse beni çalıştırmıyor. Ailemle kaldığımız kirada ekonomik zorluklar yaşıyoruz. Aileme hiçbir katkım olmadığı gibi kendi yuvamı dahi kuramadım. Çünkü bugüne kadar hiç işim olmadı. Yaptığım hiçbir başvurudan olumlu sonuç alamadım” dedi.

DEVLETE GÖRE SAĞLIKLI, İŞVERENE GÖRE SAKAT
2007’de çıkarılan Özürlüler Yasası’yla işe girme hayali kuran kendisi gibi birçok engelli hayalinin suya düştüğünü belirten Çimendağ, “Özürlüler Yasası’nın hayatımızı yeniden şekillendireceği umudunu yaşamıştık. 1986 yılında Erzurum Numune Hastanesi’nden aldığım yüzde 50 özürlü raporunu kabul etmeyen yönetmelik yeniden özürlü raporu istedi. Denizli Devlet Hastanesi’nin verdiği yüzde 30’luk özürlü raporu dolayısıyla özürlü statüsünden çıkmış oldum. Yani devlete göre sağlıklı ama işverene göre sakat görünüyorum. Türkiye İş Kurumu ‘Sen sağlamsın’ diyor, işveren de özürlü raporum olmadığı için beni özürlü olarak çalıştırmıyor. Bu sorun yalnız benim değil tüm engellilerin sorunudur” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı