REKLAMI GEÇ

AMAN DİKKAT

Evde şişe içinde bulunan tineri su zannedip başını yıkayan çocuk hastanelik oldu. Uzmanlar, “Böyle tehlikeli maddeleri ortalık yerde bırakmayın” diye uyardı.

/ DENİZLİHABER / 7 Ağustos 2007 Salı, 00:00

Aktepe Mahallesi’nde 14 yaşındaki Velican Özkul, sıcaktan çok bunalınca evde bulunan şişenin içindeki maddeyi su diye kafasından aşağıya döktü. Maddenin tiner olduğu ortaya çıktı. Pakize ve Suzan Özkardeşler İlköğretim okulu öğrencisi Özkul hastanelik oldu.

UZMANLAR UYARDI

Denizli Devlet Hastanesi’nin Çocuk Hastalıkları Uzmanı Başhekimi Dr. Ramazan Canural ailelere ve büyüklere uyarılarda bulunarak “Yaklaşık 6 aydır hastanemizin yetişkin acil servisine 630 kişi, çocuk acil servisine ise 188 kişi yabancı maddelerden dolayı zehirlenme şikâyetleriyle başvurmuşlardır. 14 yaşındaki Velican ise bir işyerinde ortada duran tiner şişesini su zannederek kafasından aşağıya döküyor ve ağzına, gözlerine tiner doluyor. Sevindirici olan yanı ise hiç vakit kaybetmeden hastaneye getirilmesidir. Şu anda hastanın sağlık durumu gayet iyi ama geç kalınsaydı farklı bir durumla karşılaşılabilirdi. Burada önemli olan bu olayı yaşamadan önce önlemekti. Bunun için aileler dikkatli olmalılar. Ne olduğu belirsiz şişelerde deterjan, tiner veya buna benzer maddeleri orta yerde bulundurmamalılar” dedi.

NELER YAPILMALI

Zehirlenmeleri, alınması gereken önlemleri ve karşılaşıldığı durumlarda yapılması gerekli ilk müdahaleleri anlatan Başhekim Canural “Zehirlenme, vücuda zehirli bir maddenin ağız, solunum veya cilt temasıyla girmesi sonucunda vücutta çeşitli olumsuz etkiler çıkarmasıdır. Zehirlenmelere en çok 6 yaşındaki çocuklar maruz kalmaktadır. Zehirlenmelere yol açan maddeler genellikle temizlik maddeleri, kozmetik maddeleri, ilaçlar, bazı ev bitkileri ve böcek ilaçlarıdır. Özellikle çocukları bu tür ürünlerden uzak tutarak, ürünleri ulaşamayacakları yerlerde muhafaza etmeliyiz. Gerek ilaç, gerek deterjan veya benzeri ürünler olsun kendi ambalajlarında saklanması gerekiyor. Yoksa karıştırılabiliyor. Böcek ilaçları kullanılırken vücuda temas ettirilmemesi gerekiyor. Eğer temas olunursa yine bol su ile duş alınması gerekiyor. Solunum yoluyla olan zehirlenmelerde vardır. Soba veya yangınlarda karbon monoksitten dolayı zehirlenmelerdir. Bu tür zehirlenmelerde hemen açık ve temiz havaya çıkarılması gerekiyor. İlaç zehirlenmelerinde ise, vücutta 4-5 saat içerisinde kana karışacağı için acilen bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Böyle durumlarda aileler hemen kusturmaya veya sarımsaklı yoğurt içirmeye giderler. Bunların herhangi bir faydası yoktur. Yapılabilecek en iyi yöntem ilacın kutusunu alarak vakayı sağlık kuruluşuna yetiştirmektir. Orada duruma göre mide yıkanır. Eğer içilen tiner veya benzin gibi şeylerse bunlarda zaten mide yıkaması doğru değildir. Farklı müdahale yapılır. Eğer göze veya cilde sıçrama olduysa yine bol su ile uzun süre yıkanmalıdır. Tarım ürünleri zehirlenmeleri kırsal kesimlerde daha fazla görülür. Tarım ürünleri zehirlenmelerinde eğer müdahale gecikirse ölümcül olabilmektedir. İlaç zehirlenmelerinde de öyledir. İlaç zehirlenmelerinde aspirin ve bazı ağrı kesici zehirlenmeleridir. Bu tür zehirlenmelerin belirtileri ise kusma ve karın ağrısı ve şuur bulanıklığı olabilir. Bu tür durumlarda müdahaleye geç kalınabilir. Hiç vakit kaybedilmelidir. Unutulmamalıdır ki zehirlenmelerin adli bir yönü de vardır. Zehirlenmeye neden olan veya önlem almayan aileler savcılık tarafından soruşturmaya alınırlar” diye kaydetti.

Başhekim Canural “Hastanemiz acil servisine başvuran bu tür hastalara sıklıkla karşılaşılmaktadır.Sonuçta zehirlenme oldukça önemli bir durumdur. Gayet sağlıklı bir kişi zehirlenmeden dolayı ciddi bir rahatsızlık geçirebilir hatta ölüme kadar gidebilir.Çok acı bir durumdur. En önemli tavsiyem ilaçları, deterjanları veya tarım ilaçları gibi zehirlenmeye neden olabilecek ürünleri özellikle çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutmalıyız. Tarım ve böcek ilaçlamalarını çok dikkatli yapmak gerekiyor.Zehirlenmelere karşı özellikle çocuklarımızı korumamız gerekiyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı