REKLAMI GEÇ

‘Annemi zincirlemekten bıktım, bana yardım edin’

‘Annemi zincirlemekten bıktım, bana yardım edin’

Denizli’de merkeze bağlı Kurtluca Köyü’nde 45 yaşındaki Mustafa Işık, 1.5 yıldan bu yana şiddetli Alzheimer hastası olan 67 yaşındaki annesi Ayşe Helvacı’yı ayağından zincirleyerek evinde bakımını yapıyor.

/ DENİZLİHABER / 17 Mart 2010 Çarşamba, 16:59

Annesinin daha önce üç kez evden kaçtığını, köy sakinleri tarafından bulunarak geri getirildiğini ifade eden Mustafa Işık, “Hangi evlat annesini zincirlemek ister. Ben annemi çok seviyorum. Aklı başında olmadığı için hayatından endişe ediyorum. Köyümüz ormanlık ve uçurumların yoğun olduğu bir bölgede. Annem evden çıksa gitse bulmamız çok zor. Gidip geldiği yeri de bilmiyor. Bir yerlerden düşse bulamayız. Ölene kadar da bakmaya razıyım ama annemin hastalığı iyice ilerledi. Annemi zincirlemeye mecbur kaldım. Hiç içimden gelmiyor, elim de varmıyor ama yapacak bir şeyim yok. Anneme yardım için resmi kurumlara başvurdum, her yerden beni geri çevirdiler. Anneme daha iyi bakmak istiyorum, bana yardım edin” dedi.

Rahatsızlığı 4 yıl önce başladı
Annesinin 2006 yılında ikinci kez evlendiğini ve Gözler Beldesi’nde yaşamaya başladığını, Alzheimer hastalığının belirtilerinin de 4 yıl önce başladığını ifade eden Mustafa Işık, “Annem o dönem rahatsızlandığında da evinden ayrılmış… Çal taraflarında jandarma ekipleri bulup getirdi, bana teslim etti. O dönem yine iyiydi, ismini biliyor, bizleri tanıyordu. Sonra Kurtluca’da üç kez daha evden kaçtı. Köy hoparlörlerinden anons yaptırdım. Köylülerimiz bulup getirdi. İki yıldan bu yana da bu hastalığı çekiyor. Artık ismi dışında hiç bir şeyi bilmiyor, hiç kimseyi tanımıyor. Aklına gelirse acıktığını söyleyip yemek istiyor. Tarhana çorbası, ekmek ve bakkallarda satılan küçük çikolatalar dışında hiçbir şey sevmiyor. Çay içmeyi çok seviyor. Annemi atamıyorum, diğer kardeşlerim de ilgilenmiyor. Annemi istemeyerek de olsa zincire bağladım. Artık bakımını böyle yapabiliyorum. Evde ancak ayakları bağlı olduğu için duruyor” dedi.

“Bana yardım edin”
Annesine baktığı için çalışamadığını, tekstil fabrikasında çalışan eşinin maaşı iye geçinmeye çalıştıklarını anlatan Mustafa Işık, “Anneme daha iyi bakabilmem için, ona daha besleyici şeyler yedirebilmem için destek istiyorum. Annemin bakımını ben yaparım, ancak yaşlı maaşı almak için başvuru yaptım, geri çevrildi. Kömür yardımı istedim vermediler, annemin raporları da var, her şeyden kısıtlı özürlülere bakanlara devlet maaş veriyormuş onu talep ettim, hepsini de annenim nikahı var diyerek vermediler. Annem evlendikten sonra hastalandı. Eşi hiç ilgilenmiyor. Boşanmak için karşılıklı davalar açtık, mahkemede iki taraf da boşanmak istediğini bildirdi ancak dava her seferinde erteleniyor. Az da olsa bana destek verseler, annemin ihtiyaçlarını daha rahat karşılarım ve çok iyi bakarım. Zincirle de olsa annemi evimde tutar ihtiyaçlarını temin ederim. Ancak annem bu haldeyken bırakıp işe gidemiyorum, aklım evde kalıyor. Annemi düşündüğüm için zincirle önlem aldım” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı