REKLAMI GEÇ

Darbeci generalden tatbikat oyunu

Darbeci generalden tatbikat oyunu

Hain darbe girişimi sonrası gözaltına alınıp, ardından salıverilen erler ve tutuklanan rütbelilerin ifadeleri Denizli 11. Komando Tugayı’nın tepesindeki 3 ismi işaret ediyor. Asker ve rütbelilerin verdikleri ifadelerde, 15 Temmuz’un hazırlığının haftalar öncesinde yapıldığı ve aslında darbe girişimi için 3 gün önce düğmeye basıldığı görülüyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Ağustos 2016 Perşembe, 12:49

15 Temmuz’da yaşanan kanlı darbe girişimine Denizli 11. Komando Tugay Komutanlığı da destek olmuş, 500’ün üzerinde rütbeli ve erden oluşan askeri birliğin Çardak’tan İstanbul’a nakline çalışmıştı.

Ancak Çardak halkının havaalanı girişinde ördüğü etten duvarla engellediği nakil işlemi sonrası gözaltına alınan birlikte, hiçbir şeyden haberi olmayan erler salıverilmiş, başlatılan soruşturma neticesinde ise 57 subay ve astsubay ile 1 er tutuklanmıştı.

Halen bir rütbelinin arandığı darbe teşebbüsü soruşturmasına ilişkin YAŞ öncesi ve sonrasında da 43 ihraç kararı çıktı. Denizli Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır, kurmay başkanı ve merkez komutanın da aralarında olduğu toplam 43 rütbeli bu kararlarla ordudan atılmış oldu. Darbe sonrası erler ve rütbelilerin farklı savcılara birbirinden habersiz verdikleri ifadelerin birbiriyle uyuşması, atılma kararlarını doğrular nitelikte.

ASKER NAKLİ YAPACAKLARDI
Kanlı darbe girişimin önlenmesinden sonra başlatılan yıldırım soruşturmada, ilk bulgular İstanbul ve Ankara merkezli darbe girişimi için diğer illerden de asker takviyesinin yapılması planını işaret ediyordu. Deşifre olan hain darbe girişimine yönelik hazırlık planlarına göre pek çok ilde olduğu gibi Denizli’de de darbe girişimine dahil edilen askeri birlikler, Çardak Havaalanı üzerinden askeri bir kargo uçağıyla İstanbul’a nakledilecek, burada görevlendirilecekti.

Kanlı 15 Temmuz sonrası Denizli’de alınan askerlere yönelik ifadeler, Denizli’deki birliklerin Çardak Havaalanı’ndan İstanbul’a nakli için nasıl bir plan yapıldığını da gözler önüne serdi.

HAZIRLIKLAR HAFTALAR ÖNCE BAŞLAMIŞ
İddiaya göre, Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır, darbe girişiminin hazırlığını haftalar öncesinden başlattı. Verilen ifadelerin pek çoğuna bakıldığında, aslında bu hazırlığın içinde Merkez Komutanı Albay Ziver İnci ve Kurmay Başkanı Yarbay Fahrettin Demir’in de olduğu öne sürülüyor.

TATBİKAT PLANI HAZIRLAYIN!
İfadelere göre, darbeci generalin eğitim ve planlamadan sorumlu bir rütbeliye darbe girişiminden haftalar önce takriben 500 askerin içinde yer alacağı bir tatbikat planlaması yapması talimatını verdiği iddia ediliyor. Söz konusu rütbelinin planlamayla ilgili makamda sunum yaparken tatbikat alanı olarak Tugay Komutanlığı içindeki arazileri belirlediğini gören general Özbakır’ın alana itiraz ettiği, “Bu arazi yeterli değil, bana çok daha geniş bir alan lazım” diyerek Çardak’ı işaret ettiği de ortaya atılan iddialar arasında.

SÖZDE TATBİKAT TARİHİNE DİKKAT!
Cuntacı general Özbakır ve kurmaylarının Çardak’ta yapacakları sözde tatbikatın başlama tarihi olarak 13 Temmuz Çarşamba gününü tercih etmeleri ve 16 Temmuz gece yarısı sonlanacağına karar vermeleri ise dikkat çeken en çarpıcı iddialar arasında.

BİR ÖNEMLİ DETAY DAHA
Yine iddialara göre cuntacı Özbakır, kendi yardımcısı olan Topçu Albay Mehmet Özaydın’ı ‘hain planı bozmasın’ diye yıllık izne gönderdi. Özaydın, tatbikatta birlikleri yalnız bırakmama çabası ve ‘izin istemiyorum’ itirazına rağmen izne gönderilmiş, girişimden sonra da soluğu tugayda darbe soruşturmalarına yardımcı olmuştu.

SÖKE’DEN BİRLİK ÇAĞRILMIŞ
Çardak’ta gözaltına alınan askeri konvoy içindeki askerlerin 200’den fazlasının Denizli Tugay Komutanlığı’na bağlı Söke’deki birlikte görev yaptığı görülmüştü. Söke birliğindeki rütbelilerin verdiği ifadelere göre, aslında bu hain plandan yalnız er ve erbaşlar değil birçok rütbelinin de haberi yoktu. Keza Söke birliğinin Denizli Tugay yerleşkesine taşınması kararı alınmış, rütbeliler evlerini toparlamaya başlamış, 10 Temmuz Pazartesi günü gelen sözde tatbikat emriyle pek çoğu şoke olmuştu. Söke birliğinin Çarşamba günü Denizli’ye intikali ile hem de tam Çardak Havaalanı yakınlarına konuşlanan yaklaşık 500 askerin katıldığı sözde tatbikat başlamış oldu.

ASKERLER DARBEDEN SAATLER ÖNCE TUGAYA ÇAĞRILMIŞ
Rütbeli asker ve erlerin ifadelerine göre Çardak’ta yapılan sözde tatbikat çalışması için 16 Temmuz gece yarısı saat 02.00 sularında final yapılacağı bildirilmişti. Gece yarısı yoğunluk kazanacak tatbikat için tatbikat birliğinin neredeyse tümü 15 Temmuz saat 15.00 gibi Tugay’a çekildi. Tugay’ın yönetim 3’lüsü, askerlere ‘gecenin uzun ve yorucu geçeceğini’ söyleyerek hemen dinlenmelerini emretti. Askerler yorucu ve uykusuz geçen iki günün ardından bu talimat üzeri koğuşlara ve lojmanlara çekilerek uyuma fırsatı yakalamış, böylelikle dışarıda olup bitenlerden de yalıtılmıştı.

TATBİKAT İÇİN WHATSAPP GRUBU
Tatbikat nedeniyle rütbelilerin haberleşmesi için bir whatsapp grubunun da kurulduğu öne sürülen iddiaların arasında. Koğuşlarda uyuyan askerler nöbetçi astsubaylar tarafından saat 22.00 sularında apar topar kaldırılıp araçlara bindirilirken yine alınan ifadelerde rütbelilere de tatbikat finalinin öne çekildiği gerekçesiyle bir an önce birliklerinin başında olması emri whatsapp aracılığı ile Kurmay Başkanı Yarbay Demir tarafından verildi.

ÇOĞU TELEFONLARINA SARILDI!
Tugay Komutanlığı’nın yine iddialara göre askeri Saha Geçiş Yolu üzerindeki kapılarından çıkartılan askeri birlik Ulus Caddesi üzerinden saat 22.30 gibi Çardak’a doğru yola çıktı. Ancak birlik Çardak’a geldiğinde önleri kalabalık bir halk topluluğu tarafından kesildi. İfadelere bakıldığında pek çok er ve erbaş ve rütbeli darbe girişimi içinde olduklarını işte tam bu sıralarda öğrendi. Öfkeli kalabalığın askeri araçların üzerine yürümesi karşısında ne olduğunu anlayamayan subay ve assubayların bir kısmı ise iddiaya göre telefonla 155 ve 156’yı arayarak yardım istedi.

BİRÇOK RÜTBELİ “KANDIRILDIK” DEDİ
Söke’den tatbikat için çağrılan subay ve astsubayların yoğunlukta olduğu birçok rütbeli ifadesinde benzer iddialar dikkat çekerken, rütbeliler tatbikat için Çardak’a gönderildiklerini, darbe girişiminden haberdar olmadıklarını öne sürdü. Askerlere sorgularında emir ve talimatları kimden aldıklarına yönelik sorulara verdiği ifadeler 11. Tugay Komutanlığı’nın çatısındaki cuntacı generalin yanı sıra Merkez Komutanı ve Kurmay Başkanı’nın darbe girişiminden haberdar olduğu ve bunu büyük bir gizlilik içinde yürüttükleri iddialarına işaret ediyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı