REKLAMI GEÇ

Tarih kaçırılıyor

Tarih kaçırılıyor

Tavas’a bağlı Vakıf Köyü’ndeki Herakleia Salbace Antik Kenti’ndeki tarihi eserler yok oluyor. Yeterli güvenliğin sağlanamadığı tarihi kentteki birçok heykelin başı, sprey makinesi ile kesilerek yurt dışına kaçırıldı. Kaçırılan heykellerin bazıları ise İnterpol tarafından arananlar listesine girdi.

/ DENİZLİHABER / 11 Ocak 2008 Cuma, 01:00

Tavas’a bağlı Vakıf Köyü’ndeki Herakleia Salbace Antik Kenti’ndeki mermer bloktan, 17 Mart 2006 tarihinde çalınan ve bir türlü bulunamayan Av Tanrıçası Artemis’in başı için Interpol harekete geçti. Herakleia Salbace’deki tel örgülerle korunan ve bekçisi bulunan alana giren, kimliği belirsiz tarihi eser kaçakçıları, 18 ay önce, mermer blok üzerindeki av tanrıçası Artemis heykelinin baş kısmını matkapla sökerek çalmıştı. Türkiye’de bulunamayan heykel başı için, Interpol de harekete geçti. Interpol, Artemis heykeli başını, Çalıntı Sanat ve Tarihi Eser Bülteni’ne alarak, tüm dünyada aramaya başladı.

Denizli bölgesinin tarihi zenginlik açısından önemli bir yerleşim yeri olduğunu belirten Pamukkale Üniversitesi Laodikya Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Vakıf Köyü’ndeki Herakleia Salbace Antik Kenti’ndeki tarihi yerin güç tanrıçası adına kurulduğunu ve korunmasına rağmen tarihi eserlerin kaçırıldığını söyledi. Denizli’de, 500 bin yıllık bir kafatasının ay önce bulunmasının, dünya bilimi açısından önemli olduğunu açıklayan Şimşek, bölgede bulunan tarihi buluntuların bilim dünyasına hizmet ettiğini söyledi. Kendilerinin görevlerinin de bu eserleri de koruyarak gün yüzüne çıkarmak olduğunu belirten Şimşek, “İnterpol tarafından aranan Av Tanrıçası Artemis’in başının kısa süre içerisinde bulunmasını ümit ediyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı