REKLAMI GEÇ

Tecavüz indirimine Kadın hakimden şerh!

Tecavüz indirimine Kadın hakimden şerh!

Denizli’de geçen yıl, kendisine emanet edilen akrabasının kızı 16 yaşındaki H.İ.’ye tecavüz ettiği iddia edilen Ahmet Ç.’ye, birlikte bira içmeleri rıza gerekçesi sayılarak 1 yıl 4 ay hapis cezası verilmesine karşı çıkan mahkeme heyetinin kadın üyesi Sibel Varol, şerh kararının gerekçesini yazdı. Hakim Varol, sanığın en az 14 yıl hapis cezası alması gerektiğini belirtip, mağdurun beden ve ruh sağlığının bozulması halinde ise bu cezanın 23 yıla kadar yükselebileceğine de şerh gerekçesinde yer verdi.

/ DENİZLİHABER / 26 Mart 2014 Çarşamba, 16:43

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)
Sarayköy’de yaşayan Ahmet İ. 18 yıllık eşinden iki yıl önce boşanıp, çalışmak için Muğla’nın Bodrum İlçesi’ne gitti. Bir süre Bodrum’da çalışan Ahmet.İ., geçen yıl şubat ayı sonunda tekrar Denizli’ye dönüp, üç çocuğunun en büyüğü H.İ.’yle kalmak için ev aramaya başladı. Ahmet İ. kızı H.İ.’yi, ev ararkan rastladığı evli akrabası 31 yaşındaki Ahmet Ç.’ye emanet etti. Bir süre kızı ve Ahmet Ç.’den haber alamayan Ahmet İ., polise kayıp başvurusunda bulundu. Polisin aradığı genç kız, birkaç gün sonra annesinin yanına dönüp, Ahmet Ç.’nin tecavüzüne uğradığını iddia etti. Bunun üzerine Ahmet Ç. tutuklandı, 9 gün sonra da serbest bırakıldı. Baba Ahmet İ. ise ‘Kızım için adalet istiyorum’ çağrısıyla 62 bin imza toplayıp, Ahmet Ç.’nin tekrar tutuklanmasını istedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da bu girişim üzerine davaya müdahil oldu. Davanın 5’inci duruşması geçen 23 Ocak’ta Denizli 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

BİRLİKTE BİRA İÇMESİ RIZA SAYILDI
Duruşmada, savcı Mehmet Başaran mütalaasını verdi. Mütalaada, H.İ.’nin 15 yaşından büyük olduğuna dikkat çekilip, ilişkinin tamamen rızayla gerçekleştiği ve bu nedenle 8 yıla kadar hapis cezasını gerektiren madde kapsamına girmediği belirtildi. Savcı, sanığın reşit olmayanla ilişkiyi düzenleyen ve 2 yıla kadar hapis öngören madde kapsamında cezalandırılmasını talep etti. Savcı, H.İ.’nin kendi rızasıyla ilişkiye girmesine gerekçe olarak, “Bizzat araçta sanık bira aldığında mağdurenin hal ve hareketleri, bira içmeye zorlanmaması, duruşmada gözlendiği üzere mağdurun yapısı, sanığın yapısı arasında anormal bir güç farkı söz konusu değildir. Mağdurenin sadece boyun ve dudak bölgesinde ekimoz söz konusudur. Bunlar da mağdurenin kabulü olduğu üzere öpüşmeden ileri gelmiştir. Cinsel ilişkinin gerçekleştiği ileri sürülen araç içindeki konum gözönüne alındığında, burada eşyalar parçalanmadan, insan vücuduna büyük bir zarar vermeden, rıza dışında ilişki zordur” ifadelerine yer verdi. Mahkeme, tutuksuz yargılanan Ahmet Ç.’yi geçen 11 Mart’ta, cinsel istismar suçundan 1 yıl 4 ay hapse mahkum etti.

anons

KADIN HAKİM: MAĞDURUN RIZASINDAN SÖZ EDİLEMEZ
Denizli 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti üyesi kadın hakim Sibel Varol, hapis kararına şerh koyarak, karşı oy yazısını dosyaya sundu. Varol, verilen kararı onaylamama gerekçeleri arasında mağdure H.İ.’nin bira içtiği araçta ve gazinoda sanığın hakimiyeti alanında olduğunu ve bunun rıza olarak yorumlanmasının sorunlu olduğunu belirtti. H.İ.’nin istismar edildikten sonra evlenme vaadi ile kandırıldığı için sanıkla telefon görüşmeleri yaptığını belirten hakim Varol, şerh gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
“Mağdur kız çocuğu 15 yaşını dolduralı 24 günlük bir süre geçmiş. Sanık ise 30’lu yaşlarında. Mağdure babası tarafından akrabalarına teslim edilmek üzere sanığa emanet edilmiş ve babası tarafından teslim edilen bir büyüğün etki alanında. Mağdureye bira içirilmesi, gazinoya götürülmesi ve orada da içki içirilmesi iradesini etkilemiştir. Bu yaştaki mağdurun sosyal çevresi, kültürel ve eğitim durumu da dikkate alındığında, yetişkin gibi davranması beklenemez. Mağdurenin hiçbir aşamada sanıkla cinsel ilişki konusunda rızasından söz edilemez. Zaten evli olan sanıkla ne yaş, ne de konum olarak önceden bir arkadaşlıkları yok.”

‘EN AZ 14 YIL CEZA ALMALI’
Hakim Varol, kız çocuğunun istismar sonrası sanığın telefonlarına cevap vermesini ‘rıza değil mecburiyet’ olarak yorumladı ve H.İ.’nin olay sonrası intihara kalkışmasına da değinerek beden ve ruh sağlığı raporu alınmamasını eleştirdi. Hakim Varol, mağdura yönelik olarak zincirleme bir şekilde iradesini etkileyerek cebir ve tehdit kullanmak suretiyle nitelikli olarak cinsel istismar ve cinsel amaçlı kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarını işlediğini belirtip, sanığın en az 14 yıl hapis cezası alması gerektiğini de savundu. Varol, mağdurun beden ve ruh sağlığının bozulması halinde ise bu cezanın 23 yıla kadar yükselebileceğine de şerh gerekçesinde yer verdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı