REKLAMI GEÇ

Terörü önleyecek yazılım geliştirdi

Terörü önleyecek yazılım geliştirdi

Serinhisarlı doktora öğrencisi Ayşen Evlense Ölmez, terör olaylarını önleyecek önemli bir yazılım geliştirdi. Termal kameralar yardımıyla bomba düzenekleri ve silahları yüzde 90’a yakın başarıyla tespit eden yazalım için Prof. Dr. Bekir Karlık ile 3 yıl çalışan Ayşen Evlense Ölmez’in bu çalışması Denizli’yi ve Serinhisar’ı gururlandırdı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Ocak 2016 Cumartesi, 15:20

Afyon Kocatepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı araştırma görevlisi Ayşen Evlense Ölmez, doktora öğrenimini devam ettiği Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi Prof. Dr. Bekir Karlık ile birlikte doktora tezi olarak silah ve bomba ile gerçekleştirilen terör olaylarını önleyecek yazılım geliştirdi.
Projeyi 3 yılda tamamladıklarını belirten araştırma görevlisi Ayşen Ölmez, “Terör nedeniyle çok sayıda ölüme ve maddi hasara yol açan saldırıların önüne geçmeyi hedefliyoruz. Planlanan sistem sayesinde, şüpheli paket durumlarının daha hızlı, hasarsız ve paniğe yol açmadan çözüme kavuşturulacak. Bu tür sistemle terör içerikli olayların başarıyla tespit edilmesi, saldırıyı planlayanlar üzerinde de caydırıcı etkiye sahip olacak” dedi.

PROJE BAŞARILI SONUÇLAR VERİYOR
Projede yüzde 90’a yakın başarı elde ettiklerini, sistemin geliştirilmesiyle bu oranın yüzde 99’lar seviyesine çıkarılabileceğini belirten Ölmez, projenin teknik detaylarına ilişkin bilgiler de verdi.

Ölmez, “Termal kameralar, karanlık, sisli, dumanlı ve çıplak gözle görülemeyen yerlerde algılama yapabildiği için özelikle tercih ediyoruz. Kameradan aldığımız görüntüleri işlemek için sayısal hale getiriyoruz. Sayısal hale getirilen görüntüleri de Excel dokümanına aktarıyoruz. Excel dokümanındaki sayısal verileri, geliştirdiğimiz hibrid yapay sinir ağları algoritmasıyla analiz ederek, anında ortamda gizlenmiş silah veya bomba olduğunu tespit edebiliyoruz. İşlenen veriler hareketli kamera görüntüleri de sabit fotoğraf da olabilir. Elimizdeki görsel dokümanda (monitörde), ‘herhangi tehdit içeren unsur var mı, yok mu’ tespitini gerçekleştiriyoruz” dedi.

YAZILIM TEST EDİLİYOR
Projenin Konya Emniyet Müdürlüğü’nde test çalışmalarının yapıldığını ifade eden Ölmez, talep gelmesi halinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nde de yazılımı daha gelişmiş kameralarla test etmeye gideceklerini kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı