REKLAMI GEÇ

İYİLİKLERDE BULUŞMA AYI

İYİLİKLERDE BULUŞMA AYI

İnsan oruçlu iken Allah’ın misafiri sayılır. Nasıl ki, eve gelen misafirimizi güler yüzle karşılarsak, onu memnun etmek gayesiyle gücümüzü sarf edersek, Yüce Rabbimizde bu ayda cehennem kapılarını kapatmış, şeytanları zincirlere vurmuştur. Cehennem kapılarını kapatırken misafiri olan müminler için binlerce cennetin kapılarını açmıştır. Bu ayda bizlerin yüksek makamlara yükselmesi için makamlara götüren yolları göstermiş, yükselmemizi kolaylaştırmıştır. Oruç ayrı, müstakil bir ibadet olduğu için her günkü…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Haziran 2017 Cuma, 09:20

İnsan oruçlu iken Allah’ın misafiri sayılır. Nasıl ki, eve gelen misafirimizi güler yüzle karşılarsak, onu memnun etmek gayesiyle gücümüzü sarf edersek, Yüce Rabbimizde bu ayda cehennem kapılarını kapatmış, şeytanları zincirlere vurmuştur. Cehennem kapılarını kapatırken misafiri olan müminler için binlerce cennetin kapılarını açmıştır. Bu ayda bizlerin yüksek makamlara yükselmesi için makamlara götüren yolları göstermiş, yükselmemizi kolaylaştırmıştır.

Oruç ayrı, müstakil bir ibadet olduğu için her günkü oruca niyet şarttır. Teravih namazının başında yirmi rekâta birden niyet edebilir. Namaz ve oruçlar toplumsallığımızın ziyade olmasını, camilerde feyzinden nasiplenmemizi zevkli hale getirir. Oruç tutmayanlarda kılabilir. Namazlar Oruca bağlı değildir.

Allah yapılan ibadetlere vereceği sevabı bildirmiş, sadece oruca vereceği sevabı bildirmemiştir. Bir oruçluya iftar ver, bir gönlü kırıklara merhem ol, korkusu olana emniyet ver. Dinin özü olan ahlaklı olmayı önemse, zihnini ve gönlünü kötülülere kapat, sevgiye aç. Devamlı alıcı olmayı bırak, biraz da vermeyi dene. Efendimiz veren el alan elden üstündür, zayıflıktan kendini kurtarmaya çabala!

Mecliste bir adam Hz. Ebubekir’in aleyhine sözler sarf ediyordu. Ebubekir de cevap vermeden dinliyordu. Bir müddet sonra adam hakaret etmeyi uzatınca, hazrette yanıt vermeye başladı. Bu anda efendimizin yüz rengi değişti. Oturduğu yerden kalkarak gitmeye hazırlandı. Ebubekir şaşırdı. Ebubekir Efendimize, bu adam benim aleyhime konuşurken oturuyordun. Ne zamanki ben karşılık vermeye başladım kalkmaya hazırlandın deyince, peygamber efendimiz şöyle cevap verdi. Adam senin aleyhine konuşurken senin adına melekler, o adama yanıt veriyordu. Sen cevap vermeye kalktığında melekler gittiler, şeytanlar geldi. Benim de şeytanlarla aynı ortamı paylaşmam doğru olmazdı ”buyurdu. Bu nedenle efendimiz oruçlu olana “birisi çatarsa, kötü sözler söylerse, ona aynıyla karşılık vermemesini, oruçlu olduğunu üç kere söylemesini” söylemiştir.

Yemeğin bereketi, yemekten önce ve sonra elleri yıkamaktır. İnsanların en fazla kirlenen organı elleridir. Yemeği de elleriyle yedikleri için hastalıklardan uzak kalmaları, sağlığa uygun yaşamaları için ellerin yıkanmasına dikkat çekilmiştir. Ramazanda yenilen yemekler ziyafetten daha çok bir ibadettir. Oruç tutmanın ruhsal yararları yanında, vücut üzerinde de fiziksel olumlu etkileri vardır. Orucun kalp hastalıklarına da olumlu etkilisi olduğu ortaya çıkmıştır.

Müslüman toplumlarda Ramazan ayı, eve gelen değerli bir misafir gibi karşılanır. Misafirin evimizde kaldığı sürece onu memnun etmek, rahat ettirmek için davranışlarımızla gösteririz. Öyleyse misafirimiz olan oruca da aynısını yapmalıyız. Ramazan iyilikte buluşma ayıdır. Ayette, ”Sevdiğimiz şeyleri Allah adına infak etmedikçe asla iyiliğe ulaşılamayacağı” diğerinde ise, “yüzümüzü doğuya ya da batıyı çevirmemizin olmadığı, iyiliğin Allah’a, peygamberlere ve Ahiret gününe iman olduğu” açıklanır. Demek ki, iyilik zamana göre maldan sarf etmek, zamana göre de kuvvetli bir imandır. Bu ay manevi doyuma ulaşmamızı sağlar. Bu ay şahsiyetimizin, karakterimizin iyi yönde gelişmesine katkısı olur.

Rabbimiz hepimizi Ramazanın ve orucun sırrına erenlerden eylesin…

Selam ve dua ile…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı