REKLAMI GEÇ

Büyük Menderes’in kirliliği tartışılıyor

Büyük Menderes’in kirliliği tartışılıyor

Türkiye’nin 4. büyük havzası olan Büyük Menderes Nehri’nin kirlilik sorunları, Havza Denizli İnisiyatifi’nin düzenlediği sunum ve söyleşilerle tartışılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Denizlihaber.com yazarlarından Yaşar Tok’un gerçekleştirdiği “Büyük Menderes Suyolu Uygarlıkları” sunumunu, bu hafta PAÜ Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Duran’ın “Havza Kirlilik Sorunları” başlıklı sunum-söyleşisi takip etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Kasım 2018 Salı, 11:23

10 Kasım tarihinde ilk sunumu gerçekleştiren Yaşar Tok, havza kirlilik sorunları yanında, yerleşik yaşama tanıklık eden güzergahın inanılmaz kültürler beşiği olduğuna dikkat çeken bir sunum gerçekleştirdi. Nehrin kaynaklandığı Dinar’dan, denize ulaştığı Söke deltasına kadar tarih öncesinden başlayarak günümüze uzanan bin yıllar boyunca kurulmuş çok sayıda uygarlık kültürünün izlerinin hala devam ettiğini belirtti. Ege bölgesi antik çağ yerleşmelerinin en özgün kentlerine ev sahipliği yapan nehir yolunun, aynı zamanda tıpkı Göbeklitepe gibi, Anadolu’ya yerleşen ilk insan topluluklarına kucak açtığını, bu konuda son yıllarda yapılan kazılarda çıkan buluntu ve tespitlerin yol gösterici olduğunu söyledi.

İkinci söyleşi 24 Kasım 2018 günü Denizli Baro salonunda yapıldı. “Büyük Menderes Havza Kirlilik Sorunları” adlı söyleşi, PAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Duran’ın sunumuyla gerçekleşti.

Denizli Barosu Başkanlığı’nın ev sahipliğinde 24 Kasım Cumartesi günü saat 17.00’de Denizli Barosu Staj Eğitim Salonu’nda gerçekleşen söyleşiye Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan ile baro üyesi avukatlar, Denizli, Çivril ve Dinar’dan çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri, PAÜ’den öğretim elemanları, “Menderes Havzası İnisiyatifi” Denizli Bileşenleri üyeleri ve doğa gönüllüleri katıldı.

DENİZLİ BAROSU’NDAN DESTEK
Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan yaptığı kısa konuşmasında böyle önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptıkları için mutlu olduklarını, baro bünyesinde oluşturulmuş olan çevre komisyonunca yapılacak olan çalışmaların takip edileceğini ve ayrıca “Menderes Havzası İnisiyatifi”nin çalışmalarını destekleyeceklerini söyledi.

DURAN KİRLİLİĞE İLİŞKİN ÇALIŞMALARI ANLATTI
Konuşmanın ardından gerçekleşen sunumda Prof. Dr. Mustafa Duran, Büyük Menderes Nehri’nin kirliliğine ilişkin yapmış olduğu çalışmaları anlattı. Duran, kirliliğin saptanmasına yönelik uyguladıkları ölçüm tekniğinin diğerlerine göre çok daha ekonomik bir şekilde yapılabildiğine dikkat çekerken, Menderes nehrinin değişik bölgelerinden alınan su numunelerinde bulunan biyolojik canlıların birçok farklı değişken açısından değerlendirildiğinde nehrin kirliliğine ilişkin bir dizi veri elde ettiklerini söyledi.

Menderes nehrinin farklı bölgelerindeki su seviyeleri hakkında da bilgi veren Duran, nehir üzerinde kurulmuş olan Adıgüzel ve Cindere barajlarının bu konudaki olumsuz etkileri üzerinde durdu.

Sunumun bitiminde Prof. Dr. Mustafa Duran izleyicilerin sorularını yanıtladı.

“Menderes Havzası İnisiyatifi” Denizli Bileşenlerince yapılan duyuruda, bir sonraki söyleşinin 15 Aralık’ta Dr. Metin Aydın ve Prof. Dr. Mehmet Zencir tarafından TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nde gerçekleştirileceğini açıklandı. Üçüncü söyleşinin konusu “Menderes Kirliliği ve Halk Sağlığı” olarak duyuruldu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı