REKLAMI GEÇ

Çevreciler ÇED raporunu masaya yatırdı

Çevreciler ÇED raporunu masaya yatırdı

DOÇEV ve WWF’nin ‘Sürdürülebilir Kalkınma İçin Aktif Sivil Toplum’ konferansında ‘ÇED Raporu’ masaya yatırıldı. Uzmanları yatırımcıların korkulu rüyası gibi gösterilen ÇED’in yeni girişimler için engel olmadığını hatırlattı, iyi uygulanması durumunda yatırım sürecini iyileştirebileceğini kaydetti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Mayıs 2018 Perşembe, 17:14

WWF – Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın CO-SEED programının alt başlığı olarak Denizli’de DOÇEV önderliğinde ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Uygulamaları ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Aktif Sivil Toplum’ başlığı altında bir konferans organize edildi.

Etkinliğe Denizli Barosu ve Denizli Gazeteciler Cemiyeti de paydaş kuruluşlar olarak eşlik etti. Avukatlara ve gazetecilere yönelik konferansta DOÇEV Müdürü Bahtiyar Aksoy, WWF Proje Koordinatörü Aslı Gemici ve Türkiye Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Tuğba Uçankuş bilgi aktardı.

Sunum eşliğinde konferansın açılışını gerçekleştiren DOÇEV Müdürü Bahtiyar Aksoy proje içeriğine dair bilgi paylaştı. Denizli’deki uygulamalara ilişkin bilgi veren Aksoy, sahada karşılaştıkları eksik ve yanlışları dinleyicilere aktardı. 5 ülkede 1,5 yıl önce başlayan proje kapsamında konferanslar ve toplantılar gerçekleştiğini anlatan Aksoy, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarına ilişkin de önemli paylaşımlarda bulundu. Aksoy, “Bakanlık diyor ki, çevre ÇED yönetmeliği ile güvence altında. ÇEd yönetmeliği 1993 yılından bu yana 7 kez değiştirildi” dedi. ÇED kapsamındaki halk toplantılarına vatandaşların katılımının önemini de anlatan Aksoy, “Şu iyi bilinmelidir ki; ÇED yatırımcı önünde engel değildir” dedi.

Daha sonra konuşan Türkiye Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi tuğba Uçankuş ise ÇED sürecini anlattıktan sonra, “ÇED’in her aşaması bakanlık denetimine tabi ama sıklıkla denetlendiği söylenemez” dedi. Kamuoyunun dikkatini çekmeyen projelerde denetim mekanizmasının sağlıklı işlemediğine de değinen Uçankuş, “Çed yatırıma engel değildir. Aksine süreci iyileştirmeye katkı sağlar. Bunun örnekleri var” dedi.

WWF Proje Koordinatörü Aslı Gemici ise yürüttükleri proje hakkında bilgi verdi. WWF’nin daha çok tür ve alan koruması yaptığına değinen Gemici yürüttükleri projenin AB tarafından fonlandığını anlattı. Hedeflerinin sivil toplum kapasitesini geliştirme, mevzuatın iyileştirilmesi, farkındalığı artırma ve aktif katılımın sağlanması olduğunu kaydeden Gemici, ÇED ve SÇD (Stratejik Çevre Değerlendirme) raporlarının okunup anlaşılabilmesi için hazırladıkları kitapçıktan bölümler aktardı.

Türkiye’deki ÇED başvurularının ancak yüzde birlik dilimi hakkında olumsuz rapor verildiğini kaydeden Gemici, “Buna neden olan şey ilgili firmaların taahhütte bulunuyor olmaları. Taahhütte bulunuyorlar ama bunlar denetlenmiyor” dedi.

ÇED sürecinde sivil toplum kuruluşlarının bir takım sıkıntılar yaşadıklarını da anlatan Gemici yasal mevzuatın zayıf olmasından şikayet ederken, bilgiye erişimde sıkıntı ve kapasite yetersizliği yaşandığını, düşük kaliteli değerlendirme yapıldığını ve kamuoyunun konu hakkında ilgisiz olduğunu kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı